Cozonac Fara Albusuri

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 kg faina buna tip dobrogea
  • 8 oua
  • 600 g zahar
  • 200 g unt sau margarina
  • 1 iaurt
  • un sfert pachet drojdie sau 4 cubulete
  • 700 ml lapte
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura untura
  • coaja de lamaie si portocala
  • 1 fiola esenta vanilie
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 200 g zahar
  • 2 linguri cacao
  • esenta rom
  • 1 ceasca lapte
  • 2 albusuri

Mod de preparare

Se pune faina intr-un lighean mai mare din aceasta se ia 150 g care se oparesc cu o cana de lapte se amesteca bine pana nu mai sunt cocoloase si se lasa la racit. Drojdia se pune intr-un pahar cu 2 linguri zahar se mesteca bine pana se lichetiaza.

Cand aluatul oparit e caldut se adauga drojdia se amesteca bine si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. In acest timp se freaca galbenusurile cu sarea iar zaharul se pune in lapte sa se topeasca, margarina si untura se topesc si cand sunt reci se pun peste galbenusuri impreuna cu coaja de lamaie si portocale.

Cind maiaua a crescut se pune peste faina impreuna cu laptele, galbenusurile, iaurtul si vanilia. Se framanta bine la urma se adauga un pic de ulei sa se desprinda de pe lighean. Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. Umplutura: nuca se opareste cu laptele, albusurile se bat cu zaharul si se adauga peste nuca impreuna cu esenta de rom si cacaoa.

Cand aluatul a crescut se imparte in 5 parti se pune umplutura se ruleaza si se pune in tavi unse, se lasa din nou la crescut pana sunt cat tava, se ung cu galbenus si pe pudreaza cu zahar tos. Se dau la cuptor incalzit bine inainte la foc mic pentru o ora se face testul cu scobitoarea.
Acest cozonac este foarte pufos si se mentine proaspat mult timp. Se poate umple cu rahat, mac, stafide cum iti place. Eu il fac de multi ani dupa reteta asta si sunt fffff multunita.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia