Chifle Pufoase cu Chimen si Sare

Complexitate
redusa
Chifle Pufoase cu Chimen si Sare

Ingrediente

  • -100 g unt, minim 80 % grasime
  • -2 linguri ulei de masline
  • -130 ml lapte caldut
  • -1 lingurita zahar tos / brun
  • -1 lingurita sare
  • -2 oua
  • -500 g faina
  • -25 g drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata (7 g)
  • 1- 2 galbenusuri usor batute cu 1-2 linguri lapte, pentru uns
  • -1- 2 lingurita seminte de chimen
  • -sare grunjoasa

Mod de preparare

Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racit, 1 lingura de ulei, ½ din cantitatea de lapte caldut in care ati dizolvat zaharul si sarea, ouale intregi batute cu restul de laptele caldut, faina cernuta si la sfarsit, drojdia uscata.

Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat. Scoateti aluatul pe planul de lucru, framantati doar cat sa eliminati aerul din aluat si modelati-l sub forma de minge. Ungeti cu restul de ulei, repuneti in masina de paine si setati inca o data programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati cu ½ din cantitatea de lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit, 10- 15 min, la crescut. Turnati in adancitura facuta in mijlocul fainii cernute.

Adaugati ouale batute cu restul de lapte caldut, untul topit si racit, sarea presarata doar in zona cu faina si framantati un aluat elastic, care se desprinde de pe vas si mana. Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, ungeti si aluatul cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.

Scoateti aluatul pe planul de lucru, framantati din nou, modelati-l sub forma de minge,
ungeti cu putin ulei si lasati inca o data la crescut, acoperit, pana isi dubleaza volumul.

Puneti aluatul pe planul de lucru usor infainat si portionati in parti egale, in functie de cat de mari doriti sa fie chiflele.

Rotunjiti fiecare bucata de aluat intre palme, presarati-le cu putina faina si asezati-le distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Lasati suficienta distanta intre ele pentru ca se vor umfla generos la copt.

Lasati in tava, la crescut pentru inca 20 min, la loc cald si fara curenti de aer.
Ungeti cu galbenusurile batute cu lapte si presarati cu sare grunjoasa si seminte de chimen.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce acestea sunt coapte si frumos rumenite.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Sufleu de cartofi
5
Aperitive

Sufleu de cartofi

Sufleu de cartofi
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie