Casereccio - Piine Tipica Bologna

Complexitate
redusa
Casereccio - Piine Tipica Bologna

Ingrediente

  • Casereccio este piinea tipica bologneza din aluat dur Reteta tipica / traditionala
  • maiaua
  • 50g faina tip o
  • 25g apa
  • 2g drojdie de bere
  • aluatul
  • 300g faina o
  • 130g apa
  • 10g drojdie de bere
  • 15g untura +15g ulei (= sau 30 gr ulei) 5g sare

Mod de preparare

Din maia se face un mic aluat care se framinta bine apoi se pune intr-un castron, se acopera cu o farfurie si se lasa la crescut de seara pina dimineata

Uniti restul de drojdie topita in apa apoi restul ingredienteleor (faina, uleiul, sarea) obtineti alt aluat pe care il framintati, il bateti cu sucitorul sa obtineti un aluat mai dur cu suprafata fina.

Eu nu am lasat sa dospeasca atit de mult de seara pina dimineata ci am incalzit cuptorul putin la minim, in timpul asta am pus la fiert o cratita cu apa pe flacara aragazului, cind apa clocotea am stins si aragazul si cuptorul. Am pus cratita cu apa in partea de jos a cuptorului si pe gratar am asezat vasul cu maiaua acoperit cu un stergar de pinza.

Am inchis usa la cuptor si am lasat pina s-a racit apa. Aluatul era crescut ca dupa o noapte pt cine are cuptor electric cu lumina poate lasa becul aprins in loc sa incalzeasca cuptorul. Metoda asta eu o folosesc ori de cite ori nu am timp sa astept sa dospeasca aluatul

Se imparte aluatul in bucati (bile mai mici) si se fac forme diverse. Specifice traditiei bologneze (insa unele cu nume ciudate semn ca si Bologna chiar daca in centrul peninsulei, a fost port la marea Adriatica. Exista si acum un canal care in timpuri stravechi era navigabil si uite asa si bolognezii s-au batut pe mare ca si venetienii. Acum ca am terminat off topicul: unul dintre modele se numeste [b: 273579f2be]mustafà[/b: 273579f2be]:

Din o bila de aluat se intinde o foaie apoi foaia se ruleaza si se obtine un sul pe lungime, sulul este intins cu sucitorul si rezulta ca o panglica, cu sucitorul apoi se rasuceste spre interior pornind din fiecare extrema, cind ajungem la mijloc ridicam cu degetul ca sa formam o alta denivelare si unim cele 2 rulouri si bucla din mijloc.

Se aseaza formele dorite pe hirtie de copt sau pe tava pe care am presarat faina sau malai (sa nu se lipeasca la copt) si le lasan sa creasca cca 50 min. Cine vrea poate sa mai grabeasca dospirea tinind tava in cuptorul electric cu becul aprins sau cine are cuptor obisnuit pe gaz cu o cratita cu apa fierbinte asezata la baza cuptorului sub tava.

Se incalzeste cuptorul la 220 °c, se introduce tava si imediat se micsoreaza la 200°c si se coace asa timp de 10 min, apoi se mai micsoreaza la 180°c si se mai coace pt alte 30 min. Daca sunt mici piinicele voastre atunci se coc mai putin timp.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Reţetă de preparare a papanaşilor
3
Dulciuri

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Prajitura cu bulion
4
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Cordon bleu cu salata verde
Bucataras.RO

Cordon bleu cu salata verde

Un pranz sau o cina satioasa, cu minim de efort!

Cordon bleu cu salata verde
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj