Din maia se face un mic aluat care se framinta bine apoi se pune intr-un castron, se acopera cu o farfurie si se lasa la crescut de seara pina dimineata
Uniti restul de drojdie topita in apa apoi restul ingredienteleor (faina, uleiul, sarea) obtineti alt aluat pe care il framintati, il bateti cu sucitorul sa obtineti un aluat mai dur cu suprafata fina.
Eu nu am lasat sa dospeasca atit de mult de seara pina dimineata ci am incalzit cuptorul putin la minim, in timpul asta am pus la fiert o cratita cu apa pe flacara aragazului, cind apa clocotea am stins si aragazul si cuptorul. Am pus cratita cu apa in partea de jos a cuptorului si pe gratar am asezat vasul cu maiaua acoperit cu un stergar de pinza.
Am inchis usa la cuptor si am lasat pina s-a racit apa. Aluatul era crescut ca dupa o noapte pt cine are cuptor electric cu lumina poate lasa becul aprins in loc sa incalzeasca cuptorul. Metoda asta eu o folosesc ori de cite ori nu am timp sa astept sa dospeasca aluatul
Se imparte aluatul in bucati (bile mai mici) si se fac forme diverse. Specifice traditiei bologneze (insa unele cu nume ciudate semn ca si Bologna chiar daca in centrul peninsulei, a fost port la marea Adriatica. Exista si acum un canal care in timpuri stravechi era navigabil si uite asa si bolognezii s-au batut pe mare ca si venetienii. Acum ca am terminat off topicul: unul dintre modele se numeste [b: 273579f2be]mustafà[/b: 273579f2be]:
Din o bila de aluat se intinde o foaie apoi foaia se ruleaza si se obtine un sul pe lungime, sulul este intins cu sucitorul si rezulta ca o panglica, cu sucitorul apoi se rasuceste spre interior pornind din fiecare extrema, cind ajungem la mijloc ridicam cu degetul ca sa formam o alta denivelare si unim cele 2 rulouri si bucla din mijloc.
Se aseaza formele dorite pe hirtie de copt sau pe tava pe care am presarat faina sau malai (sa nu se lipeasca la copt) si le lasan sa creasca cca 50 min. Cine vrea poate sa mai grabeasca dospirea tinind tava in cuptorul electric cu becul aprins sau cine are cuptor obisnuit pe gaz cu o cratita cu apa fierbinte asezata la baza cuptorului sub tava.
Se incalzeste cuptorul la 220 °c, se introduce tava si imediat se micsoreaza la 200°c si se coace asa timp de 10 min, apoi se mai micsoreaza la 180°c si se mai coace pt alte 30 min. Daca sunt mici piinicele voastre atunci se coc mai putin timp.
Cui nu-i plac ardeii umpluți? Sunt delicioși, se prepară foarte ușor și repede. Ingredientele de mai jos sunt...
Ardei umplutiAceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptorReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii