Aluat Fraged- Ingrediente, Preparare, Coacere

Complexitate
redusa
Aluat Fraged- Ingrediente, Preparare, Coacere

Ingrediente

  • -250 g faina
  • -125 g unt
  • -125 g zahar
  • -1 ou
  • -1/4 lingurita sare
  • Dupa preferinta si umplutura folosita se mai poate adauga:
  • -1 lingurita esenta de vanilie sau seminte de vanilie

Mod de preparare

Toate ingredientele enumerate trebuie sa fie la temperatura camerei. Faina recomandata este de tip 45 -55 cunoscuta si sub denumirea de faina de prajituri.

CUM SE FACE ALUATUL:
Taiati untul cubulete. Amestecati-l repede cu degetele, cu faina cernuta, pentru a obtine un aluat cu o consistenta granuloasa, cu aspect nisipos.

Faceti la mijloc o adancitura si adaugati sarea, zaharul si oul intreg, astfel incat sa se reduca la minim contactul intre sare si galbenus. Amestecati rapid cu degetele toate ingredientele. Framantati cu atentie, evitand folosirea palmelor.

Daca aluatul este prea uscat si nu se leaga destul, adaugati pe rand, 1-2 linguri apa rece, iar daca este prea lipicios, adaugati putina faina.

Adunati aluatul prin pliere, dati-i forma de minge, inveliti-l in folie alimentara si dati la rece cel putin 1 ora- recomandat 4 ore.

CUM SE PUNE IN TAVA:
Usurati-va munca si intindeti aluatul cu un sucitor, direct pe foaia de copt, taiata la dimensiunile tavii, presarata cu putina faina. Apoi, transferati hartia de copt cu aluat cu tot, direct in tava.

GROSIMEA ALUATULUI:
Pentru aluatul fraged, foaia pe care o intindeti nu trebuie sa fie prea subtire pentru ca in timpul coacerii se va faramita. Din ingredientele enumerate va ajunge sa captusiti o forma rotunda cu diametrul de 28 cm, inclusiv sa ridicati aluatul pe peretii acesteia, circa 2 cm inaltime, de jur imprejur.

CUM SE COACE:
Acest aluat trebuie copt separat pentru a se intari si a impiedica inmuierea din cauza umpluturii.

Pentru ca baza sa nu creasca, sa se umfle pe alocuri in mod inegal, dar lucrul cel mai important sa nu se micsoreze in timpul coacerii, se aseaza deasupra aluatului boabe de fasole uscata, preferabil albe sau orez, procedand astfel: peste aluatul din tava puneti o folie de aluminiu sau hartie de copt, unsa cu unt, cu partea unsa direct peste aluat, apoi presarati boabele de fasole sau orez.

Dati tava astfel pregatita la cuptorul incins pentru circa 10-15 min, la 180 grade sau pana ce marginile ridicate ale aluatului capata o usoara culoare aurie.

Scoateti din cuptor, indepartati boabele si folia si lasati la racit. Apoi, puteti umple si pune inapoi in cuptor- functie de umplutura si cum cere reteta.

Daca doriti sa obtineti o crusta si mai tare, atunci aluatul necopt, pus in tava, il ungeti cu albus de ou putin batut.

UMPLUTURI SUCULENTE:
Aluatul pentru tarte trebuie pregatit dinainte, daca se doreste sa fie impermeabil la lichide. Tartele sunt umplute, de regula, cu fructe suculente sau diferite creme, care isi vor transfera zeama catre aluat si acesta il va absorbi.

De aceea, se prepara "in alb" dinainte, adica se coace putin timp, fara sa se rumeneasca. Daca urmeaza sa folositi umpluturi ce lasa mai multa zeama, pentru a absorbi sucul care ar inmuia crusta, puteti pudra aluatul cu un amestec format din 50 g amidon de cartofi sau porumb si 50 g zahar pudra (cumparat din comert, acesta are de regula, 3-5 % in continut amidon - verificati eticheta) sau 100 g praf de migdale, ori chiar martipan.

Cu aceste metode puteti prepara tarte delicioase, fragede, cu umpluturi dulci si invelis crocant.

Puteti prepara aluatul pentru tarte cu mult timp inainte, chiar pus in forma si invelit bine in folie de aluminiu. El poate fi pastrat astfel la congelator, pana in 3 luni.

Se decongeleaza la nevoie si se foloseste ca de obicei.
Aluatul fraged este perfect pentru tarte si placinte.

El este crocant si se topeste in gura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Gogosi a la Sidy
2
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
5
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Parteneri
Desert tort cu crema de capsuni, mure si ciocolata
Bucataras.RO

Desert tort cu crema de capsuni, mure si ciocolata

Am primit de la soacra mea niște căpșuni mici și aromate și am păstrat câteva pentru un tortuleț, iar restul...

Desert tort cu crema de capsuni, mure si ciocolata
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Gustos.RO

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit