Aluat Fraged- Ingrediente, Preparare, Coacere

Complexitate
redusa
Aluat Fraged- Ingrediente, Preparare, Coacere

Ingrediente

  • -250 g faina
  • -125 g unt
  • -125 g zahar
  • -1 ou
  • -1/4 lingurita sare
  • Dupa preferinta si umplutura folosita se mai poate adauga:
  • -1 lingurita esenta de vanilie sau seminte de vanilie

Mod de preparare

Toate ingredientele enumerate trebuie sa fie la temperatura camerei. Faina recomandata este de tip 45 -55 cunoscuta si sub denumirea de faina de prajituri.

CUM SE FACE ALUATUL:
Taiati untul cubulete. Amestecati-l repede cu degetele, cu faina cernuta, pentru a obtine un aluat cu o consistenta granuloasa, cu aspect nisipos.

Faceti la mijloc o adancitura si adaugati sarea, zaharul si oul intreg, astfel incat sa se reduca la minim contactul intre sare si galbenus. Amestecati rapid cu degetele toate ingredientele. Framantati cu atentie, evitand folosirea palmelor.

Daca aluatul este prea uscat si nu se leaga destul, adaugati pe rand, 1-2 linguri apa rece, iar daca este prea lipicios, adaugati putina faina.

Adunati aluatul prin pliere, dati-i forma de minge, inveliti-l in folie alimentara si dati la rece cel putin 1 ora- recomandat 4 ore.

CUM SE PUNE IN TAVA:
Usurati-va munca si intindeti aluatul cu un sucitor, direct pe foaia de copt, taiata la dimensiunile tavii, presarata cu putina faina. Apoi, transferati hartia de copt cu aluat cu tot, direct in tava.

GROSIMEA ALUATULUI:
Pentru aluatul fraged, foaia pe care o intindeti nu trebuie sa fie prea subtire pentru ca in timpul coacerii se va faramita. Din ingredientele enumerate va ajunge sa captusiti o forma rotunda cu diametrul de 28 cm, inclusiv sa ridicati aluatul pe peretii acesteia, circa 2 cm inaltime, de jur imprejur.

CUM SE COACE:
Acest aluat trebuie copt separat pentru a se intari si a impiedica inmuierea din cauza umpluturii.

Pentru ca baza sa nu creasca, sa se umfle pe alocuri in mod inegal, dar lucrul cel mai important sa nu se micsoreze in timpul coacerii, se aseaza deasupra aluatului boabe de fasole uscata, preferabil albe sau orez, procedand astfel: peste aluatul din tava puneti o folie de aluminiu sau hartie de copt, unsa cu unt, cu partea unsa direct peste aluat, apoi presarati boabele de fasole sau orez.

Dati tava astfel pregatita la cuptorul incins pentru circa 10-15 min, la 180 grade sau pana ce marginile ridicate ale aluatului capata o usoara culoare aurie.

Scoateti din cuptor, indepartati boabele si folia si lasati la racit. Apoi, puteti umple si pune inapoi in cuptor- functie de umplutura si cum cere reteta.

Daca doriti sa obtineti o crusta si mai tare, atunci aluatul necopt, pus in tava, il ungeti cu albus de ou putin batut.

UMPLUTURI SUCULENTE:
Aluatul pentru tarte trebuie pregatit dinainte, daca se doreste sa fie impermeabil la lichide. Tartele sunt umplute, de regula, cu fructe suculente sau diferite creme, care isi vor transfera zeama catre aluat si acesta il va absorbi.

De aceea, se prepara "in alb" dinainte, adica se coace putin timp, fara sa se rumeneasca. Daca urmeaza sa folositi umpluturi ce lasa mai multa zeama, pentru a absorbi sucul care ar inmuia crusta, puteti pudra aluatul cu un amestec format din 50 g amidon de cartofi sau porumb si 50 g zahar pudra (cumparat din comert, acesta are de regula, 3-5 % in continut amidon - verificati eticheta) sau 100 g praf de migdale, ori chiar martipan.

Cu aceste metode puteti prepara tarte delicioase, fragede, cu umpluturi dulci si invelis crocant.

Puteti prepara aluatul pentru tarte cu mult timp inainte, chiar pus in forma si invelit bine in folie de aluminiu. El poate fi pastrat astfel la congelator, pana in 3 luni.

Se decongeleaza la nevoie si se foloseste ca de obicei.
Aluatul fraged este perfect pentru tarte si placinte.

El este crocant si se topeste in gura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Spaghete carbonara reţetă
5
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Parteneri
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa