Cernem cele doua feluri de faina si le asezam pe planseta/masa de lucru. Adaugam un praf de sare si daca vreti o lingurita cu ulei (eu n-am pus) si varsam putina apa, amestecam bine si mai adaugam. Cantitatea de apa nu poate sa fie fixa, depinde de faina folosita de voi daca este mai uscata sau mai umeda.
Framintam pina obtinem un aluat moale ca o plastilina, nu trebuie sa fie tare ca un bolovan dar nici lipicios. Adaugam apa sau faina (alba) daca mai este nevoie.
Formam o bila de aluat pe care o invelim in folie transparenta si lasam sa sa odihneasca la temperatura camerei cca 30 minute.
Desfacem foaia de plastic transparent si presaram pe planseta de lemn putina faina alba. In functie de marimea trofiilor rupem mai mult sau mai putin aluat. Pentru cele de dimensiunea pregatita de mine rupeti o bucata de aluat din care se poate face o bila de maxim 1 cm diametru, daca vreti sa obtineti trofiette (adica diminutivul de la trofie), deci cum spune numele mai mici rupeti o bucata cit un bob de mazare.
Este foarte usor sa dam forma trofiei, sunt multe filmulete video pe youtube, daca nu intelegeti din explicatiile mele puteti sa vizionati unul dintre aceste video.
Deci rupem o bucata de aluat cu doua degete, ca o ciupitura apoi formam o biluta pe care o punem pe masa de lucru si peste ea punem palma si rulam inainte strivind foarte usor ca sa obtinem un sul din aceasta bila de aluat. Cind simtim in pudul palmei ca s-a format un sul venim cu mina inapoi insa de data asta nu mai tinem palma deschisa paralela cu masa de lucru, ci o ridicam perpendicular in asa fel incit sa rulam spre inapoi sulul de pasta doar cu latul palmei.. pe cant cum s-ar zice ... apasind pe degetul mic. De fapt toata miscarea la intoarcere e bazata pe rularea aluatului cu degetul mic (daca nu reusiti merge si cu latul palmei pentru inceput). Miscarea este rapida si extrem de usoara. Vom obtine niste suluri de pasta usor rasucite si cu partea centrala mai groasa (cu forma oarecum de fus) si cu cele doua extremitati mai subtiri.
Un alt mod este sa facem un sul de pasta pe care apoi sa-l frecam intre palmele noastre inainte si inapoi excat ca atunci cind facem un siret, snur. Se va rasuci si va avea tot asa o parte centrala mai umflata si marginile mai subtirele.
Eu folosesc mereu in ultima vreme prima metoda, mi se pare mai usor pentru mine.
Este foarte important aluatul, nici prea tare ca va ies niste gloante tare si nici prea moale ca se va lipi de planseta.
Pastele se pun la fiert in apa sarata cind clocoteste. Amestecam cu o lingura ca sa nu se lipeasca de fundul oalei si lasam focul la mediu. Lasam sa fiarba citeva minute in functie de dimensiunea lor si de faina folosita. Daca facem trofiette (care au ca lungime maxima 1 cm) cind se ridica la suprafata sunt gata fierte si deci le scurgem prin sita. Daca facem trofie lungi cit cele din reteta de azi le lasam sa fiarba cca 5-8 minute sau dupa gustul vostru.
Le scurgem si le varsam imediat intr-un castron unde le condimentam cu pesto. Servim imediat.
O reteta traditionala din Liguria (La Spezia).
Va las si un filmulet de pe youtube, doamna face trofiette, deci micute.
http: //youtu.be/mmnhem8ZxOo
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaAzi ne racorim cu un frappuccino! Adica un cappuccino in care pus inghetata si frisca si facut cu ajutorul espressorului...
Frappuccino cu frisca si mentaMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii