Ingrediente
● pasta: |
● 150 gr faina 00 |
● apa calduta cit e nevoie |
● 1 lingura de ulei |
● un praf de sare |
● apa se pune cite putin cite putin doar cit e nevoie sa rezulte un aluat elastic si moale dc umplutura nu e inca gata tinem aluatul sub un castron sau oala ca sa nu se intareasca |
● in timp ce pregatim aluatul pregatim umplutura: |
● 3-4 cartofi de marime medie se fierb in coaja |
● brinza de oaie rasa ( la cartofii astia eu am avut cam o farfurie de supa cu brinza rasa - vezi poza) |
● menta tocata |
● putin ulei in care am prajit 1-2 catei de usturoi, apoi aruncati usturoiul si folositi doar uleiul aromat - eu am folosit praf de usturoi |
Mod de preparare
- cartofii se curata de coaja si se strivesc ca pt piure ( eu i-am ras pe razatoare ), se adauga uleiul aromat si brinza + menta ... se amesteca bine cu mina si se fac mini cilindri.
- aluatul se imparte in bucati de marimea unei nuci ( mie mi-au iesit 12 din cantitatea de mai sus) deci si cilindri de umplutura tot 12 i-am facut ...
- se ruleaza cu sucitorul fiecare nuca de aluat cit sa rezulte o foaie rotunda ( mie mi-au iesit cam dreptunghiulare dar asta e ..) , foaia rotunda tb sa fie mai mare decit mini cilindrul de umplutura
- se aseaza in palma stinga foaia, peste ea umplutura, se indoaie in sus marginea de pasta apoi peste ea se indoaie cea din stinga si apoi peste cea din drepta stringind intre degete ca si cum am ciupi aluatul .... si tot asa pe toata lungimea ....
din pacate dupa primii pasi aparatul meu foto a facut o mini criza de personalitate si a mai functionat dupa ce l-a scuturat putin F ... insa eu deja terminanem de "cusut" toti culurgiones ... se vede de fapt cit de urite sunt primele poze si cit de clare ultimele .. offfffffff
pastele umplute se pun la fiert in apa fierbinte cu sare si putin ulei ... se amesteca cu o paleta de lemn caci sunt delicate ( nu au ou si deci sunt mai sensibile) , de cind s-au ridicat la suprafata se mai fierb citeva minute ( eu le-am fiert cca 5 min caci erau mari .. daca le faceti mai mucute se pot fierbe si mai putin)
Separat am pregatit un sos de rosii si ciuperci ( pleurotus) ... am pus ciupercile tocate marunt in tigaie cu putina apa in care fierb pastele ... apoi am adaugat putin ulei si sos de rosii ... sare nu am pus caci am folosit apa de la paste care era sarata ... am mai pus niste patrunjel tocat ( putin) ... cind sosul era la consistenta care imi placea mie am scos pastele cu paleta gaurita ... si le-am asezat in tigaia cu sos .. am mai lasat citeva secunde ... si le-am servit -... pt ca am pus ciuperci in sos nu am mai pus brinza rasa peste .... dar puteti face sos numai de rosii si atunci in farfurie la final radeti niste brinza ... sau se mai pot servi in unt si salvie , sau numai cu putin ulei crud si brinza rasa .... sau chiar cu sos de rosii si carne dar asta e un fel de mincare unic .... foarte satios
Culurgiones sau culingionis sunt paste umplute tipice din Sardegna, pasta externa inchide umplutura printr-un fel de "cusatura" tipica obtinuta ciupind pasta din loc in loc cu un " desen " care pare a fii un spic de griu sau sira spinarii a unui peste .... Dimensiunea unui culurgione poate fii de la 4 la 10 cm lungime si de al 3 la 5 cm latime ...
umplutura poate fii din cartofi sau spanac si urda ( de oaie obligatoriu ) sau din bieta ( frunze de sfecla ) ...
foaia in cele mai multe retete este prezentata ca fiind faina si apa ( + putin ulei si sare) .. altii insa spun ca se face faina si ou ( + sare ) .. insa tind sa cred ca pasta saraca doar faina si apa este cea traditionala pt ca bucataria sarda este destul de saracacioasa ...
umpluturile si ele depind de o zona Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Culurgiones umpluti cu cartofi ( Sardegna)" nu uita sa ii faci un review.
- aluatul se imparte in bucati de marimea unei nuci ( mie mi-au iesit 12 din cantitatea de mai sus) deci si cilindri de umplutura tot 12 i-am facut ...
- se ruleaza cu sucitorul fiecare nuca de aluat cit sa rezulte o foaie rotunda ( mie mi-au iesit cam dreptunghiulare dar asta e ..) , foaia rotunda tb sa fie mai mare decit mini cilindrul de umplutura
- se aseaza in palma stinga foaia, peste ea umplutura, se indoaie in sus marginea de pasta apoi peste ea se indoaie cea din stinga si apoi peste cea din drepta stringind intre degete ca si cum am ciupi aluatul .... si tot asa pe toata lungimea ....
din pacate dupa primii pasi aparatul meu foto a facut o mini criza de personalitate si a mai functionat dupa ce l-a scuturat putin F ... insa eu deja terminanem de "cusut" toti culurgiones ... se vede de fapt cit de urite sunt primele poze si cit de clare ultimele .. offfffffff
pastele umplute se pun la fiert in apa fierbinte cu sare si putin ulei ... se amesteca cu o paleta de lemn caci sunt delicate ( nu au ou si deci sunt mai sensibile) , de cind s-au ridicat la suprafata se mai fierb citeva minute ( eu le-am fiert cca 5 min caci erau mari .. daca le faceti mai mucute se pot fierbe si mai putin)
Separat am pregatit un sos de rosii si ciuperci ( pleurotus) ... am pus ciupercile tocate marunt in tigaie cu putina apa in care fierb pastele ... apoi am adaugat putin ulei si sos de rosii ... sare nu am pus caci am folosit apa de la paste care era sarata ... am mai pus niste patrunjel tocat ( putin) ... cind sosul era la consistenta care imi placea mie am scos pastele cu paleta gaurita ... si le-am asezat in tigaia cu sos .. am mai lasat citeva secunde ... si le-am servit -... pt ca am pus ciuperci in sos nu am mai pus brinza rasa peste .... dar puteti face sos numai de rosii si atunci in farfurie la final radeti niste brinza ... sau se mai pot servi in unt si salvie , sau numai cu putin ulei crud si brinza rasa .... sau chiar cu sos de rosii si carne dar asta e un fel de mincare unic .... foarte satios
Culurgiones sau culingionis sunt paste umplute tipice din Sardegna, pasta externa inchide umplutura printr-un fel de "cusatura" tipica obtinuta ciupind pasta din loc in loc cu un " desen " care pare a fii un spic de griu sau sira spinarii a unui peste .... Dimensiunea unui culurgione poate fii de la 4 la 10 cm lungime si de al 3 la 5 cm latime ...
umplutura poate fii din cartofi sau spanac si urda ( de oaie obligatoriu ) sau din bieta ( frunze de sfecla ) ...
foaia in cele mai multe retete este prezentata ca fiind faina si apa ( + putin ulei si sare) .. altii insa spun ca se face faina si ou ( + sare ) .. insa tind sa cred ca pasta saraca doar faina si apa este cea traditionala pt ca bucataria sarda este destul de saracacioasa ...
umpluturile si ele depind de o zona Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Culurgiones umpluti cu cartofi ( Sardegna)" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 17.02.2009 11:47:16
ai dreptate bucataria sarda este destul de saracacioasa,dar aceste paste umplute sunt foarte bune.eu am folosit diverse umpluturi,chiar si peste ,si sunt delicioase cu parmigiano ras peste si busuioc proaspat.