Panettone cu fructe uscate

Pufos, aromat si incarcat cu fructe uscate delicioase, panettonele este desertul perfect pentru momentele speciale! Fiecare felie aduce bucurie si gustul sarbatorilor in casa ta.

Panettone cu fructe uscate

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 100 g zahar
  • 100 g unt (la temperatura camerei)
  • 3 oua
  • 150 ml lapte caldut
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Coaja rasa de la 1 portocala si 1 lamaie
  • 150 g fructe uscate (stafide, caise, prune, merisoare, smochine taiate marunt)
  • 50 g fructe confiate (optional)
  • 50 g migdale sau nuci (optional)
  • 1 lingura rom sau lichior pentru inmuierea fructelor
  • Un praf de sare

Mod de preparare

Pune fructele uscate intr-un bol si adauga o lingura de rom sau lichior peste ele. Lasa-le sa se hidrateze 15-20 de minute, apoi scurge excesul de lichid. Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 1 lingura de zahar si 1 lingura de faina.

Amesteca bine si lasa compozitia sa creasca 10-15 minute, pana devine spumoasa. Intr-un bol mare, pune faina, zaharul, sarea, coaja rasa de portocala si lamaie. Adauga maiaua, ouale si esenta de vanilie. Framanta bine pana se omogenizeaza. Adauga untul moale treptat si framanta pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini sau de peretii bolului. Integreaza fructele uscate, fructele confiate si migdalele (daca le folosesti) in aluat, framantand usor pana sunt bine distribuite.

Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald, timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul. Dupa ce aluatul a crescut, modeleaza-l intr-o forma rotunda si aseaza-l intr-o forma de panettone sau o cratita tapetata cu hartie de copt. Lasa aluatul sa mai creasca in forma aproximativ 30-40 de minute. Preincalzeste cuptorul la 180°C. Coace panetonele timp de 35-40 de minute, pana devine auriu si trece testul scobitorii. Lasa panetonele sa se raceasca complet. Este delicios simplu sau pudrat cu zahar vanilat, alaturi de o ceasca de ceai sau cafea.
Pofta buna! 😊

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
2
Conserve, muraturi

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
Chec cu Cacao Pufos
4
Dulciuri

Chec cu Cacao Pufos

Chec cu Cacao Pufos
Parteneri
Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească
Bucataras.RO

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească

Ciorba de cartofi cu afumătură este una dintre cele mai gustoase din bucătăria românească tradițională....

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura