Pastrav la Gratar in Frunze de Feriga

Complexitate
redusa
Pastrav la Gratar in Frunze de Feriga

Ingrediente

  • Pastrav (pastravi)
  • 5-6 frunze de feriga
  • Sare
  • Ulei
  • Lamai
  • Cateva felii de gogosar

Mod de preparare

Patrav la gratar in frunze de feriga

Asta reteta este chiar asa cum zise Lucia: imi veni peste noapte, departe de casa ...

Visai cum pregateam noi pastravii pescuiti de unchiul nostru cand mergeam la Babarunca, pentru baie, plaja, construit baraje si facut foc!!!

Iaca, am reprodus acasa ceea ce mancam noi in jurul focului din vreascuri, pe malul unui rece si iute raulet de munte.

N-am facut decat o mica adaugire: am umplut burta pastravilor cu felii de lamaie cu coaja cu tot si cateva aschii de gogosar, uitat in frigider si batut de soarta.

I-am sarat si uleiat un pic, am pus si-un piculet de unt din loc in loc, m-am dus in balcon si-am tuns feriga, am invelit in frunzele ei pestii, am mai pus unt si peste frunzele rebele ce nu voiau a se lipi de pastravul oricum lipicios din firea lui si-am invelit binisor pe fiecare, in folie de aluminiu.

Pe gratarul incins cu ei!!!

10 minute pe fiecare parte (nasul va va spune exact cand trebuie intorsi ...) si rezultatul este peste asteptari: pestele rumen sub crusta de ferigi crocante (frunzisoarele se lipesc de pielea pastravului si se fac crantzose, in timp ce coditele luuuungi ale lor stau drepte, la vedere si parlite, gata de scos si aruncat)

Trebuie sa va spun ca este o minunatie de mancare, asta de v-o facui eu aici! Atat de delicat si rafinat este gustul pastravului facut astfel incat abia acum am realizat de ce niciodata acasa nu regaseam gustul acelui pastrav pe care-l mancam parlit pe foc in frunze de feriga pe malul raului. Ei .... acuma stiu!!!

Nu va recomand alte mirodenii si traznai, fiindca pastravul este foarte delicat si rafinat; gustul lui nu trebuie acoperit excesiv, dar va garantez ca merge mana in mana cu feriga asa cum va garantez ca eu mananc si fulgii crocanti de feriga, nu-i indepartez (dar voi puteti s-o faceti, nu?)

Si fiindca gratarul tot e fierbinte, puneti de-un cartof, doi la gratar ca pestele nu se supara cu alaturarea aceasta - cei la cuptor merg bine cu cartofi natur, dar acesta merge bine cu cartofi fierti intregi pe treisferturi si-apoi gratariti cateva minute pe fiecare parte, unsi bine inainte cu unt topit sau ulei de care vreti.
Cred, in sinea mea, ca pastravul (salaul, chiar nisetrul si calcanul) nu se mananca cu mujdei; poate cel mult cu scordolea din cea fina - cu nuca si nu cu usturoi - "parerea mea"...)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Trigoane cu branza
Bucataras.RO

Trigoane cu branza

Simple,rapide si extrem de gustose.

Trigoane cu branza
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola