Sarmale de post

Complexitate
medie
Sarmale de post

Ingrediente

  • 50-60 frunze de vita de vie (proaspete sau congelate)
  • Pentru umplutura:
  • 500 gr soia granule
  • 500 gr ciuperci (pleurotus)
  • 300 gr miez de nuca
  • 300 gr arpacas
  • 100 gr seminte de susan
  • 300 ml ulei
  • 100 gr stafide rosii
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 3 cepe mari
  • 3 linguri pasta de rosii
  • 4 linguri cimbru uscat
  • 3 legaturi marar verde
  • sare , piper - dupa gust
  • 300 ml vin alb
  • 100+300 ml apa
  • Pentru supa:
  • 1 ceapa mare
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 300 ml apa
  • 2 lingurite sare
  • Pentru sos:
  • 3 linguri pasta de tomate
  • 100 ml apa
  • 100 ml vin alb
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri miere
  • 1/2 ceapa
  • sare, piper - dupa gust
  • 1 legatura marar verde

Mod de preparare

Faceti o supa din ingredientele indicate. Strecurati legumele. Puneti soia sa se hidrateze in supa strecurata cata vreme pregatiti restul compozitiei.

Alegeti arpacasul si spalati-l in cateva ape.

Tocati marunt ciupercile si scadeti-le cu putin ulei si sare.

Spalati miezul de nuca in mai multe ape, uscati-l si apoi pisati-l nu foarte marunt.

Tocati marunt ceapa si rumeniti-o usor in putin ulei.

Alegeti stafidele si spalati-le in cateva ape.

Dati pe razatoarea mica morcovul si pastarnacul apoi, prajiti-le in putin ulei.

Scurgeti soia de excesul de lichid.

Amestecati toate ingredientele pregatite pana acum, adaugati cimbrul si mararul tocat fin. Amestecati. Potriviti de sare si piper. Adaugati 100 ml apa apoi omogenizati.

Cu acest amestec, impaturiti sarmale in frunze de vita de vie. Asezati pe fundul oalei un rand de frunze, dupa care puneti sarmalele iar deasupra lor inca un strat de frunze.
Puneti peste sarmale o farfurie - care sa le tina presate, turnati vinul si apa si acoperiti cu capac. Fierbeti la foc mic. Dupa 2,5 ore diluati pasta de rosii cu zeama in cara au fiert sarmalele si turnati-o la loc in oala. Mai fierbeti 1/2 ora apoi stingeti focul.

Pentru sos : fierbeti toate ingredientele indicate pentru sos pana cand rezulta un sos consistent. Stingeti focul si amestecati cu marar tocat marunt.

Serviti sarmalele impreuna cu sosul. Bautura: vin alb, demidulce.
Frunzele de vita
- daca sunt proaspete, opariti-le in bors clocotit, dupa care acoperiti cu capac si lasati asa pana se raceste borsul;
- daca sunt congelate, lasti-le pe masa din bucatarie ca sa se decogeleze.
In locul frunzelor de vita se poate folosi varza murata, frunze de stevie sau de leustean.

Sarmalele astfel pregatite au un gust usor dulceag. Daca nu va place acest gust, puteti renunta la stafide.

Arpacasul se poate inlocui cu orez cu bobul rotund (nu prefiert!).

Lichidul in care fierb sarmalele nu trebuie sa depaseasca volumul acestora. Daca aveti prea mult lichid, lasati sa fiarba oala fara capac in ultima ora. Ideal este ca la sfarsitul fierberii sarmalele sa ramana "pe uscat".

Daca aveti mai multe sarmale si vreti sa le reincalziti, puneti-le intr-o oala mica cu 1/2 cescuta cu apa. acoperiti cu capac si tineti pe foc potrivit 3-4 minute.

Se pot servi calde sau reci - dupa preferinta.

Nu uitati sa le serviti cu sos si sa presarati marar proaspat, tocat marunt.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Bucataras.RO

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital

De cand am revenit din Bulgaria, m-am gandit numai la vinetele mancate la un restaurant bulgaresc, asa ca astazi va prezint...

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura