Varza Creata (Savoy) Umpluta

Complexitate
redusa
Varza Creata (Savoy) Umpluta

Ingrediente

  • varza creata (savoy)
  • 200 gr carne macinata de porc (vita, pui, curcan la alegere)
  • sare si piper dupa gust
  • condimentele care va plac (cimbru, busuioc, dafin etc)
  • 1 ceapa mai mare, tocata marunt
  • 2-3 rosii tocate
  • 3-4 linguri de ulei de care preferati (eu am folosit coconut oil)
  • slanina afumata (optional)
  • orez (optional)

Mod de preparare

Se ia o varza de marime medie, se spala bine de tot, se scurge dupa care cu un cutit bine ascutit trecem la scobirea ei. Avem grija sa lasam o margine de circa 2 cm grosime.

Frunzele de la suprafata verzei se inlatura prima data dar se pastreaza una, cea care este mai frumoasa.

Intr-o tigaie se pune uleiul si ceapa prajita. Se tine pe foc doua - trei minute, dupa care se adauga varza tocata care e rezultat din scobirea verzei, rosiutele tocate, sare, piper si celelalte condimente care vreti sa le folositi. Cu o lingura de lemn amestecam bine in carne, zdrobim ca sa obtinem bucatele cat mai mici. Cand carnea este gata punem deoparte.

Dupa ce s-a racorit destul incat sa putem umbla cu umplutura fara riscul de a ne arde/frige/opari, luam varza si incet, cu o lingura, incepem sa umplem scobitura. Indesam destul de bine umplutura. Foaia de varza pastrata separat o asezam peste umplutura in asa fel incat sa acoperim bine ca sa nu iasa carnea afara in timpul fierberii.

Luam o bucata de tifon si punem varza in ea, dupa care legam colturile deasupra foii de varza care acopera umplutura.

Asezam intr-un vas cu peretii inalti, acoperim cu apa, saram putin ca sa isi traga varza sare cat doreste ea, dupa care lasam la fiert la foc mic. Cum carnea deja este facuta nu trebuie sa fierbem prea mult. Timpul de fierbere al verzei este relativ scurt.

Pentru a putea sa tinem varza sub apa (ea are tendinta de a se ridica la suprafata) infigem in tifon (sa nu spargem varza) o furculita cu dintii lungi si lasam sa fiarba cu greutatea asta, in felul asta varza este mereu sub apa.

Tot in apa in care fierbe varza mai putem adauga putin bulion ca sa o mai acrim putin, asta doar in cazul in care doriti sa aveti o varza putin mai acruta si nu una dulce.

Daca doriti, se face un sos de marar sau de rosii pentru a servi feliutele de varza, in combinatie. Se adauga smantana dupa preferinta, dar numai la servire.

Pentru cine doreste o varza umpluta, pantecoasa un alt mod de a o umple este urmatorul:

Se alege o varza mai rara fara cotoare mari (sa nu fie indesata prea mult) se spala, se fierbe in apa cu sare.

Dupa ce a fiert pe treisferturi se indeparteaza din vasul cu apa si se scurge. Cand este deja rece se incepe indepartatea foilor, cu atentie sa nu le rupem pentru ca devin moi.

Se lasa inima verzei intacta. Acuma se trece la "umplerea" efectiva a verzei. Pregatim umplutura dupa modul prezentat mai sus, adaugam si orez fiert pe jumatate daca vrem sa folosim si ingredientul asta si orice altceva mai doriti sa adaugati in umplutura, exact ca si la sarmale.

Pe inima ei se aseaza o foaie de varza si intre aceasta si inima se pune putina umplutura, se ia o alta foaie si se aseaza putin peste cea de dinainte, se umple si aceasta si procedam la fel pana terminam umplutura si foile.

Deci incercam sa reconstituim varza cum a fost initial, doar ca acuma mai adaugam si umplutura.
Legam varza reconstituita in forma initiala intr-un tifon si punem la fiert ca mai sus.

Se serveste cu smantana si cu sosul dorit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Prajitura La Metru
2
Dulciuri

Prajitura La Metru

Prajitura La Metru
Amandine III
3
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Cozonac Pufos
4
Dulciuri

Cozonac Pufos

Cozonac Pufos
Chec Aperitiv cu Ou
5
Aperitive

Chec Aperitiv cu Ou

Chec Aperitiv cu Ou
Parteneri
Supa de bibilica cu fulgi de ou
Bucataras.RO

Supa de bibilica cu fulgi de ou

Daca nu ati mancat pana acum bibilica, eu zic sa achizionati cand aveti ocazia una, caci este cea mai dulce pasare domestica...

Supa de bibilica cu fulgi de ou
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola