Legam fedeles jambonul pt a-l pastra rotund in timpul fierberii. Il asezam intr-o oala impreuna cu toate ingredientele: ceapa, usturoiul, piperul, ienibaharul, cimbrul si legumele. Turnam zeama de varza sau borsul, pana la jumatatea jambonului, acoperim si fierbem pana devine moale la incercarea cu furculita (la jumatatea timpului, daca nu aveti oala sub presiune, intoarceti jambonul pe cealalta parte).
Iarna, cand avem varza murata, invelim jambonul si in cateva frunze (eu am in congelator frunze de varza murata - acolo merge ultima varza din butoias - pt ca si friptura de curcan iese mult mai frageda cand e invelita pasarea asta, in frunze de varza murata)
Dupa ce a fiert si e gata, il scoatem, pescuim din zeama ramasa ceapa si legumele intregi (le puteti pasa, eu pun vegeta de casa deci nu arunc acele legume) si punem la fiert feliile de varza (acra sau dulce, de care avem)
In timp ce ele fierb, noi facem o ingroseala din faina+apa sau bors+boia de ardei dulce si cand varza e fiarta, ingrosam si mai lasam pe foc doar pana faina isi face rostul. Amestecam, dar foarte gentil, sa nu stricam forma feliilor de varza.
Recuperam jambonul, il feliem si servim alaturea mancarica de varza.
Trebuie sa impart reteta in doua, fiindca e prea stufoasa: de altfel se pot prepara si manca separat,
cu totul si cu totul de aur!
Cum spuneam pe forum, in preambul, se poate manca separat jambonul cu varza dar si impreuna cu friptura de ratza (se potrivesc foarte bine laolalta)
Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataMusacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecescAripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasaIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii