Peste Unditar cu Fructe de Mare

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Peste Unditar cu Fructe de Mare

Ingrediente

  • Pt doua persoane
  • - cozi de peste unditar 500 gr
  • - 500 ml supa baza de peste
  • - 100 ml vin alb sec pt gatit
  • - 2 rosii decojite sau 1/2 conserva rosii maruntite
  • - 2 catei usturoi
  • - 4-6 stridii
  • - 8-10 midii
  • - 4-6 creveti
  • - 50 gr migdale
  • - o mana de crutoane sau o felie de paine prajita in ulei
  • - patrunjel
  • - 1/2 ceapa sau una mai mica
  • -unvarf cutit boia de arde dulce
  • - piper alb
  • -2 3 linguri ulei de masline

Mod de preparare

Sau pe vorba lui Cervantes 'Rape a la marinera'.

Pe langa cle spuse de Wiki pot sa adaug ca desi este un peste oceanic, carnea sa este saraca in grasimisi intra in categoria de peste alb, caci cu tot cu piele are 4, 5% grasime, iar fara piele doar 2%. Pentru a intra incategoria de peste albastru ar fi trebuit sa aiba un minim de 5 % grasime.

Este un peste cu un gust foarte fin, indicat in diete. Pretul sau insa este un pic mai ridicat, depinde de cum il achizitionati, de obicei cozile deja curate- care sunt singurele ce se consuma - in varianta congelata sunt accesibile.

Im momentul prepararii termice trebuie avuta foarte mare grija, sa nu se depaseasca timpul indicat caci altfel riscati ca pestele sa se " topeasca" in preparat, bineinteles ca va avea un gust deosebit dar nu veti mai gasi bucatelele de carne: d

'Rape a la marinera' intra in categoriea retetelor tradionale in peninsula iberica si se consuma cu precadere in lunile de toamna. Iarna, cand este mai frig. Veti gasi si restaurante care il au in meniu tot timpul anului si se consuma ca fel principal.

Trebuie sa va zic ca de la inceput trebuie sa aveti toate cele la indemana. Ceapa o taiati marunt, tocati si un dinte de usturoi, Celalalt dinte de usturoi il tocati si il puneti intr-un mojar si il pisati impreuna cu painea, migdalele si patrunjelul. Rezervati.

Molustele, daca sunt proaspete, curatile din timp cu dosul cutitului de nisip, alge. Daca folositi congelate lasati-le 2-3 minute in apa rece, apoi le puneti la scurs intr-o sita. Daca se deschid nu este nici o problema-cele congelate.

Cele proaspete, daca sunt deschise si se inchid in mometul atingerii cu jetul de apa le pastrati, daca raman deschise le aruncati. Acelasi lucru e valabil si pt cele care nu se deschid in momentul prepararii. Cozile de peste le taiati in bucatele cam de 3-4 cm, in functie de grosime.

Intr-o cratita lata sau tigaie puneti uleiul. :!: Uleiul de masline nu trebuie lasat sa se incinga la fel ca cel de seminte, nu trebuie sa fumige, caci altfel va da un gust amarui mancarii:!: Puneti catelul de usturoi tocat si lasai cam un minut, sa nu ardeti usturoiul caci iar gust amar.

Puneti repede si ceapa iar cand ajunge sa fie translucida puneti vinul. Lasati sa se evapore alcoolul si puneti rosiile. Lasati rosiile sa se patrunda pana cand isi sschimba culoarea, adaugati boiaua, mestecati, dupa care turnati supa de peste.

Lasati sa fiarba la foc mic 30 minute. Dupa ce timpul s-a scurs, puneti cozile taiate, crustaceele si crevetii. Lasati cam 5-6 minute la fiert. Puneti si ceea ce ati rezervat in mojar desupra, mestecati si mai lassati 5 minute. Serviti fierbinte cu un pahar de vin alb sec sau demi-sec, dupa gust.

Recomand un vin alb spaniol, Verdejo de Rueda.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
1
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
4
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Inghetata cu Branza si Capsuni
5
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Parteneri
Indian Chicken Curry
Bucataras.RO

Indian Chicken Curry

Pana de curand, acest fel de mancare a fost pentru mine o necunoscuta. Auzisem de ea, dar nu mancasem niciodata. Si...

Indian Chicken Curry
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia