Malasolca in vas de paine

Portii
4
Timp pregatire
10 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Malasolca in vas de paine

Ingrediente

  • 250 gr pastrama macrou
  • 200 gr burta de somon afumat
  • 300 gr file hering afumat
  • 6 cartofi
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita boia dulce de ardei
  • 1/2 lingurita boabe de piper
  • 200 ml apa
  • foi de dafin
  • Ingrediente pentru mujdei de usturoi:
  • 1 capatana de usturoi
  • 3 linguri smantana
  • 1 varf de cutit de sare
  • Ingrediente pentru vasul de paine si inca patru turte:
  • 1 kg.faina de grau
  • 1 lingura bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita sare
  • 2-3 linguri ulei
  • zer de la branza de vaci inchegata

Mod de preparare

Se clateste pestele si se pune intr-o tigaie in care s-au pus o lingura, doua ulei de masline, se pun cartofii curatati si taiati in trei, patru bucati, sare dupa gust, piper boabe, foi de dafin, boia de ardei dulce, apa; se acopera cu un castron de inox si se da tava la cuptor, intre timp se pregateste aluatul pentru vasul de paine. Am pus castronul de inox in cuptor sa se incalzeasca si sa nu se prinda aluatul de el.


Se pune faina intr-un vas, in alt vas se pune bicarbonatul de sodiu, sare, zer, se omogenizeaza compozitia de zer pana se topeste bicarbonatul si se toarna peste faina, se framanta un aluat suficient de tare, mai spre final se mai adauga 2 linguri de ulei si se continua framantarea sa se dezlipeasca aluatul de pe maini si de pe vas. Acest aluat se poate prelucra imediat dupa framantare. Este un aluat mai deosebit cu un gust aparte, doar cunoscatorii pot aprecia asa ceva, plus ca este foarte sanatos, regleaza PH-ul in organism. Cand eram copii si veneam de la munca campului, framantam acest aluat sa pregatim turte pentru o noua zi la munca campului.


Se rupe o bucata de alaut asa mai consistenta si se intinde sub forma de foaie rotunda, grosuta, cam de 1 cm, poate mai putin, se scoate castronul de inox pe pe tigaia din cuptor si se pune foaia de aluat peste castron, cat sa cuprinda castronul in intregime, ce este in plus, se indeparteaza cu un cutit usor. Se pune castronul peste tigaia cu peste si se lasa la cuptor pentru circa 50-60 minute, se incearca sa se vada daca coca este rumenita; daca este rumena, se scoate castronul cu coca si se lasa inca putin mancarea sa se rumeneasca, dupa care se opreste focul. Se lasa coca sa se raceasca si se indeparteaza usor castronul de inox, se pune mancarea in vasul de paine.


Se curata cateii de usturoi, taie in felii fine, se aputina sare si se paseaza usor pana cand se obtine o pasta fina, se adauga apoi smantana si se amesteca pana la omogenizare, se toarna peste mancare si se poate servi, rupandu-se cate o bucatica din vasul de paine.


Sa aveti pofta, dragilor!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Cappuccino
2
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Papricas de Cartofi cu Pui
3
Mancaruri cu carne

Papricas de Cartofi cu Pui

Papricas de Cartofi cu Pui
Chec marmorat
4
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Cozonac cu nuca si mac
Bucataras.RO

Cozonac cu nuca si mac

A iesit un cozonac tare bun, abia l-am lasat sa se raceasca si am si taiat din el.

Cozonac cu nuca si mac
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia