Gravadlax

Complexitate
redusa
Gravadlax

Ingrediente

  • 1 kg filet de somon
  • 3 linguri sare de mare grunjoasa
  • 3 linguri zahar
  • 2 lingurite piper alb
  • Marar cat de mult

Mod de preparare

Fiindca mostenitorul genelor mele isi imparte timpul intre tastatura si bucatarie intr-una din cele mai frumoase tari nordice, am aflat multe despre somon si alte vietati marine.

Asadar, GravadLax este, mot-a-mot, somon ingropat - modul cum isi conservau vikingii somonul.

Adaptarea tine insa de zilele noastre si e preferat intotdeuna somonul pastrat astfel in detrimentul somonului afumat industrial.

Este si foarte simplu de facut:

Peste partea carnoasa a fileurilor de somon pe care nu le dezpielitam, presaram amestecul de sare, zahar si piper dupa care mararul crengute sau tocat. Daca avem doua sau mai multe bucati de fileu, le asezam doua cate doua, la modul numerologic 69 (pardon) si le lasam sa-si faca de cap in frigider cel putin 2 zile, intorcand in fiecare zi punga de nylon cu susu-n jos.

Folosim acest somon in toate felurile imaginabile, dar cel mai bine, crud. Inlocuieste cu succes somonul afumat, ba eu cred ca este mai gustos si sanatos.

Daca aveti sare afumata (daca nu, va spun eu cum sa va faceti. . . ) puteti fara jena s-o folositi - nu este nociva asa cum se spune despre afumare ca ar fi - produsul nu intra in contact direct cu fumul ci prin intermediul sarii.

Norvegienii dar in special Suedezii asociaza intotdeuna somonul cu marar iar zaharul este nelipsit! Pana si mustarul lor este usor dulce iar cel folosit in nenumaratele combinatii cu somon are negresit aroma de marar!

Somonul astfel pregatit, poate supravietui in frigider muuult timp (daca apuca... ) Nu va recomand a-l refrigera - e suficient a-l pastra la frigider, bine sigilat in punga lui sau intr-un vas etans.

Va recomand calduros felul asta de-a conserva somonul!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia