Fiindca mostenitorul genelor mele isi imparte timpul intre tastatura si bucatarie intr-una din cele mai frumoase tari nordice, am aflat multe despre somon si alte vietati marine.
Asadar, GravadLax este, mot-a-mot, somon ingropat - modul cum isi conservau vikingii somonul.
Adaptarea tine insa de zilele noastre si e preferat intotdeuna somonul pastrat astfel in detrimentul somonului afumat industrial.
Este si foarte simplu de facut:
Peste partea carnoasa a fileurilor de somon pe care nu le dezpielitam, presaram amestecul de sare, zahar si piper dupa care mararul crengute sau tocat. Daca avem doua sau mai multe bucati de fileu, le asezam doua cate doua, la modul numerologic 69 (pardon) si le lasam sa-si faca de cap in frigider cel putin 2 zile, intorcand in fiecare zi punga de nylon cu susu-n jos.
Folosim acest somon in toate felurile imaginabile, dar cel mai bine, crud. Inlocuieste cu succes somonul afumat, ba eu cred ca este mai gustos si sanatos.
Daca aveti sare afumata (daca nu, va spun eu cum sa va faceti. . . ) puteti fara jena s-o folositi - nu este nociva asa cum se spune despre afumare ca ar fi - produsul nu intra in contact direct cu fumul ci prin intermediul sarii.
Norvegienii dar in special Suedezii asociaza intotdeuna somonul cu marar iar zaharul este nelipsit! Pana si mustarul lor este usor dulce iar cel folosit in nenumaratele combinatii cu somon are negresit aroma de marar!
Somonul astfel pregatit, poate supravietui in frigider muuult timp (daca apuca... ) Nu va recomand a-l refrigera - e suficient a-l pastra la frigider, bine sigilat in punga lui sau intr-un vas etans.
Va recomand calduros felul asta de-a conserva somonul!
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustO prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaZacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...
Zacusca de vinete – cu legume tocate maruntAstazi te voi invata o reteta ca la mama mea acasa, cu iz de studentie si voie buna. E printre primele retete pe care le-am...
Ostropel de pui ca la mama acasaDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii