Gravadlax

Complexitate
redusa
Gravadlax

Ingrediente

  • 1 kg filet de somon
  • 3 linguri sare de mare grunjoasa
  • 3 linguri zahar
  • 2 lingurite piper alb
  • Marar cat de mult

Mod de preparare

Fiindca mostenitorul genelor mele isi imparte timpul intre tastatura si bucatarie intr-una din cele mai frumoase tari nordice, am aflat multe despre somon si alte vietati marine.

Asadar, GravadLax este, mot-a-mot, somon ingropat - modul cum isi conservau vikingii somonul.

Adaptarea tine insa de zilele noastre si e preferat intotdeuna somonul pastrat astfel in detrimentul somonului afumat industrial.

Este si foarte simplu de facut:

Peste partea carnoasa a fileurilor de somon pe care nu le dezpielitam, presaram amestecul de sare, zahar si piper dupa care mararul crengute sau tocat. Daca avem doua sau mai multe bucati de fileu, le asezam doua cate doua, la modul numerologic 69 (pardon) si le lasam sa-si faca de cap in frigider cel putin 2 zile, intorcand in fiecare zi punga de nylon cu susu-n jos.

Folosim acest somon in toate felurile imaginabile, dar cel mai bine, crud. Inlocuieste cu succes somonul afumat, ba eu cred ca este mai gustos si sanatos.

Daca aveti sare afumata (daca nu, va spun eu cum sa va faceti. . . ) puteti fara jena s-o folositi - nu este nociva asa cum se spune despre afumare ca ar fi - produsul nu intra in contact direct cu fumul ci prin intermediul sarii.

Norvegienii dar in special Suedezii asociaza intotdeuna somonul cu marar iar zaharul este nelipsit! Pana si mustarul lor este usor dulce iar cel folosit in nenumaratele combinatii cu somon are negresit aroma de marar!

Somonul astfel pregatit, poate supravietui in frigider muuult timp (daca apuca... ) Nu va recomand a-l refrigera - e suficient a-l pastra la frigider, bine sigilat in punga lui sau intr-un vas etans.

Va recomand calduros felul asta de-a conserva somonul!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Felii olandeze
4
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Clafoutis cu cirese si green sugar
Bucataras.RO

Clafoutis cu cirese si green sugar

Pentru ca am castigat in cadrul concursului de pe Bucataras produse Green Sugar am decis sa le incerc si in desert. Este...

Clafoutis cu cirese si green sugar
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce