Gravadlax

Complexitate
redusa
Gravadlax

Ingrediente

  • 1 kg filet de somon
  • 3 linguri sare de mare grunjoasa
  • 3 linguri zahar
  • 2 lingurite piper alb
  • Marar cat de mult

Mod de preparare

Fiindca mostenitorul genelor mele isi imparte timpul intre tastatura si bucatarie intr-una din cele mai frumoase tari nordice, am aflat multe despre somon si alte vietati marine.

Asadar, GravadLax este, mot-a-mot, somon ingropat - modul cum isi conservau vikingii somonul.

Adaptarea tine insa de zilele noastre si e preferat intotdeuna somonul pastrat astfel in detrimentul somonului afumat industrial.

Este si foarte simplu de facut:

Peste partea carnoasa a fileurilor de somon pe care nu le dezpielitam, presaram amestecul de sare, zahar si piper dupa care mararul crengute sau tocat. Daca avem doua sau mai multe bucati de fileu, le asezam doua cate doua, la modul numerologic 69 (pardon) si le lasam sa-si faca de cap in frigider cel putin 2 zile, intorcand in fiecare zi punga de nylon cu susu-n jos.

Folosim acest somon in toate felurile imaginabile, dar cel mai bine, crud. Inlocuieste cu succes somonul afumat, ba eu cred ca este mai gustos si sanatos.

Daca aveti sare afumata (daca nu, va spun eu cum sa va faceti. . . ) puteti fara jena s-o folositi - nu este nociva asa cum se spune despre afumare ca ar fi - produsul nu intra in contact direct cu fumul ci prin intermediul sarii.

Norvegienii dar in special Suedezii asociaza intotdeuna somonul cu marar iar zaharul este nelipsit! Pana si mustarul lor este usor dulce iar cel folosit in nenumaratele combinatii cu somon are negresit aroma de marar!

Somonul astfel pregatit, poate supravietui in frigider muuult timp (daca apuca... ) Nu va recomand a-l refrigera - e suficient a-l pastra la frigider, bine sigilat in punga lui sau intr-un vas etans.

Va recomand calduros felul asta de-a conserva somonul!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia