Supa/Ciorba de Ceapa

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 5-6 cepe medii
  • 2 Morcovi
  • 1 Pastarnac/Patrunjel
  • 1 bucata telina
  • 1-2 ardei (verzi/rosii)
  • 1 catel usturoi
  • • Optional: ulei, smantana, ou
  • • Condimente: sare, piper, cimbru, condiment legume, chilli, mujdei de usturoi

Mod de preparare

Faza 1: Supa

Se taie morcovii cubulete sau felii subtiri, si se pun la fiert, si se lasa sa fiarba ~20 de minute.
Intre timp, se taie cubulete pastarnacul, si dupa ce au fiert morcovii se adauga pastarnacul si telina. Se lasa sa fiarba ~15 minute, in timp ce se scoate spuma cu o lingura. Se adauga cu generozitate sare si piper.

Ceapa, usturoiul si ardeiul se taie marunt, si se pune in ulei la calit intr-o tigaie, pana cand se rumeneste, dupa care se adauga in supa tot continutul. Se lasa la fiert ~30 minute pana cand supa capata gust. Se adauga condimente dupa gust.
Ceapa, usturoiul si morcovii dau supei un gust dulceag, de aceea se poate pune mai mult decat de obicei sare, piper, cimbru, sau chiar un pic de chilli sau ardei iute.

Supa poate fi servita si asa, dar pentru a o face mai consistenta se poate trece la etapa a 2-a:


Faza 2: Ingrosarea supei - Ciorba

Se ia supa de pe foc, si se lasa putin la racit. In timpul acesta, se bate 1 ou, si se adauga smantana. Se continua amestecul, si se adauga linguri din supa peste amestec, pana cand se combina bine. Se adauga amestecul in supa, si se mai pune la fiert 15 minute.

Pentru efect si textura, se poate da putin morcov prin razatoare, si se pune in tigaie la calit in putin ulei. Morcovul e calit cand din crud/portocaliu devine galbui si pufos ca textura. Se adauga uleiul cu morcovul peste supa. Asta ii va da un aspect uleios/gras portocaliu placut, iar intreg continutul va arata ca si ciorba de burta. Desi nu contine carne sau grasimi, supa va avea o consistenta deosebita, datorata usturoiului, cepei si smantanii.

De preferinta se serveste cu paine prajita sau crutoane.
Se poate adauga dupa gust Mujdei de Usturoi, Smantana si alte condimente clasice.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Tavalita cu Nuca
1
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Drob de pui
2
Aperitive

Drob de pui

Drob de pui
Gofre cu zmeura
4
Dulciuri

Gofre cu zmeura

Gofre cu zmeura
Briose cu afine, prune, crocant de migdale si topping de frisca aromatizata
5
Dulciuri

Briose cu afine, prune, crocant de migdale si topping de frisca aromatizata

Briosele cu fructe sunt o gustare minunata atat pentru cei mici cat si pentru cei mari!

Briose cu afine, prune, crocant de migdale si topping de frisca aromatizata
Parteneri
Deserturi fursecuri motate
Bucataras.RO

Deserturi fursecuri motate

Mi-am amintit cum ne rasfata mamaia cu diverse bunatati, printre care si aceste fursecuri, retata exact nu o mai stiu ca eram...

Deserturi fursecuri motate
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri