Spanac cu Masala si Paneer

Complexitate
redusa
Spanac cu Masala si Paneer

Ingrediente

  • -500 g spanac
  • -300 g paneer (branza dulce) sau tofu pentru zilele de post
  • Pentru masala
  • -2 cuisoare
  • -1 bucata scortisoara (de circa 2 cm)
  • -1/2 pastaie cardamon
  • -1/2- 1 ardei iute, uscat
  • Altele
  • -2 lingurite pasta de ghimbir si usturoi
  • -2 catei de usturoi, zdrobiti sau tocati marunt
  • -2 linguri cu varf piure de ceapa
  • -1 lingurita rasa chimion (cumin)
  • -1 lingurita cu varf coriandru, macinat
  • -1/2 lingurita turmeric (curcuma)
  • -100 ml passata de rosii
  • -3 linguri ulei
  • -sare, dupa gust

Mod de preparare

Puneti la fiert spanacul in apa clocotita pentru 1- 2 min. Scurgeti. Pastrati separat o parte din lichid.
Transferati spanacul scurs intr-un blender impreuna cu putina apa (in care a fiert) sau lapte. Mixati pana devine pasta.

Pentru masala
Puneti intr-un mojar cuisoarele, scortisoara, bobitele din pastaia de cardamom si ardeiul iute (cu sau fara seminte) si pisati pana devin aproape o pulbere.
Caliti mix-ul de condimente cateva secunde in uleiul incins.

Adaugati * pasta de ghimbir- usturoi, cateii de usturoi, zdrobiti sau tocati marunt si caliti inca 30 secunde.
Adaugati ** piure de ceapa, cumin, coriandru, turmeric, *** passata de rosii, amestecati si lasati pe foc mediu timp de 3 min.

Inglobati spanacul, 100 ml din apa oprita si fierbeti acoperit, timp de 10- 20 min, la foc mic, amestecand ocazional. La nevoie, adaugati putina apa, daca aceasta scade prea repede si spanacul este prea ingrosat. Spre sfarsit, sarati dupa gust.

Luati vasul de pe foc, adaugati paneer-ul taiat bucatele si lasati in asteptare 5 min. Puteti prajii putin cubuletele de branza pana devin aurii, inainte de a fi adaugate la spanac.

Serviti cat este cald cu o paine indiana, pregatita in casa (roti, naan, etc) sau orez fiert.

* pasta de ghimbir si usturoi

** piure de ceapa

*** passata- este un sos proaspat de rosii, fara prelucrare termica (rosii proaspete, curatate de pielita si pasate prin sita pentru a se elimina samburii).
Palak Paneer este o mancare vegetariana indragita in India.
Cine nu a auzit de garam masala?

Garam (iute, fierbinte) masala (amestec de condimente) este chiar esenta bucatariei indiene. Paradoxal, in ciuda numelui sau de amestec iute, multe din masala sunt mai putin picante decat restul condimentelor din bucataria indiana.

Principala caracteristica a acestui amestec de condimente, ce se regaseste in toata cultura culinara indiana, este, fie prajirea lor in grasime, inainte de a fi zdrobite in mojar (se adauga in cantitati mici, indiferent de reteta, chiar inainte ca mancarea sa fie gata, pentru ca are o aroma foarte puternica), fie prajirea lor in grasime, gata zdrobite (se adauga la inceputul prepararii mancarii, pentru a da o aroma subtila acestora).

In urma tratamentului termic, uleiurile esentiale din condimente isi accentueaza aromele.

"Paneer"-ul (branza dulce), se pregateste in India, in casa: se pune laptele pe foc si cand incepe sa fiarba se amesteca cu zeama de lamaie (nu prea multa pentru a nu se simti prea tare in branza obtinuta) si dupa ce se incheaga branza, se lasa la scurs, apoi se aseaza intre doua platouri de lemn, cu o greutate deasupra, pana se incheaga bine si se scurge complet de zeama.

Inainte de a fi amestecata cu spanacul, de regula, se frig separat bucatile de branza pana devin aurii.
Palak paneer (urdu: پالک پنیر) se pregateste si in Pakistan avand aspectul unui sos de curry gros, bazat pe piure de spanac la care se adauga branza. Palak paneer poate fi, de asemenea, facuta cu frunze de muştar.

Acest fel de mancare este servit in principal, cu roti, naan sau orez fiert.
Palak paneer poate fi insotita de lassi, o bautura de lapte dulce din regiunea Punjabi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu Mere si Iaurt
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
5
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Parteneri
Avat cu unt si lamaie
Bucataras.RO

Avat cu unt si lamaie

 "Bunatati pentru Craciun" Ne place mult pestele, mai ales copt. Prietenii ce vin in vizita, abia asteapta sa...

Avat cu unt si lamaie
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty