Sarmale de post

Complexitate
medie
Sarmale de post

Ingrediente

  • 50-60 frunze de vita de vie (proaspete sau congelate)
  • Pentru umplutura:
  • 500 gr soia granule
  • 500 gr ciuperci (pleurotus)
  • 300 gr miez de nuca
  • 300 gr arpacas
  • 100 gr seminte de susan
  • 300 ml ulei
  • 100 gr stafide rosii
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 3 cepe mari
  • 3 linguri pasta de rosii
  • 4 linguri cimbru uscat
  • 3 legaturi marar verde
  • sare , piper - dupa gust
  • 300 ml vin alb
  • 100+300 ml apa
  • Pentru supa:
  • 1 ceapa mare
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 300 ml apa
  • 2 lingurite sare
  • Pentru sos:
  • 3 linguri pasta de tomate
  • 100 ml apa
  • 100 ml vin alb
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri miere
  • 1/2 ceapa
  • sare, piper - dupa gust
  • 1 legatura marar verde

Mod de preparare

Faceti o supa din ingredientele indicate. Strecurati legumele. Puneti soia sa se hidrateze in supa strecurata cata vreme pregatiti restul compozitiei.

Alegeti arpacasul si spalati-l in cateva ape.

Tocati marunt ciupercile si scadeti-le cu putin ulei si sare.

Spalati miezul de nuca in mai multe ape, uscati-l si apoi pisati-l nu foarte marunt.

Tocati marunt ceapa si rumeniti-o usor in putin ulei.

Alegeti stafidele si spalati-le in cateva ape.

Dati pe razatoarea mica morcovul si pastarnacul apoi, prajiti-le in putin ulei.

Scurgeti soia de excesul de lichid.

Amestecati toate ingredientele pregatite pana acum, adaugati cimbrul si mararul tocat fin. Amestecati. Potriviti de sare si piper. Adaugati 100 ml apa apoi omogenizati.

Cu acest amestec, impaturiti sarmale in frunze de vita de vie. Asezati pe fundul oalei un rand de frunze, dupa care puneti sarmalele iar deasupra lor inca un strat de frunze.
Puneti peste sarmale o farfurie - care sa le tina presate, turnati vinul si apa si acoperiti cu capac. Fierbeti la foc mic. Dupa 2,5 ore diluati pasta de rosii cu zeama in cara au fiert sarmalele si turnati-o la loc in oala. Mai fierbeti 1/2 ora apoi stingeti focul.

Pentru sos : fierbeti toate ingredientele indicate pentru sos pana cand rezulta un sos consistent. Stingeti focul si amestecati cu marar tocat marunt.

Serviti sarmalele impreuna cu sosul. Bautura: vin alb, demidulce.
Frunzele de vita
- daca sunt proaspete, opariti-le in bors clocotit, dupa care acoperiti cu capac si lasati asa pana se raceste borsul;
- daca sunt congelate, lasti-le pe masa din bucatarie ca sa se decogeleze.
In locul frunzelor de vita se poate folosi varza murata, frunze de stevie sau de leustean.

Sarmalele astfel pregatite au un gust usor dulceag. Daca nu va place acest gust, puteti renunta la stafide.

Arpacasul se poate inlocui cu orez cu bobul rotund (nu prefiert!).

Lichidul in care fierb sarmalele nu trebuie sa depaseasca volumul acestora. Daca aveti prea mult lichid, lasati sa fiarba oala fara capac in ultima ora. Ideal este ca la sfarsitul fierberii sarmalele sa ramana "pe uscat".

Daca aveti mai multe sarmale si vreti sa le reincalziti, puneti-le intr-o oala mica cu 1/2 cescuta cu apa. acoperiti cu capac si tineti pe foc potrivit 3-4 minute.

Se pot servi calde sau reci - dupa preferinta.

Nu uitati sa le serviti cu sos si sa presarati marar proaspat, tocat marunt.

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Prajitura Schneider
2
Romania

Prajitura Schneider

Prajitura Schneider
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Cremes A la Cluj
4
Romania

Cremes A la Cluj

Cremes A la Cluj
Prajitura cu foi si gem de prune
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune