Plachie de Cartofi

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Plachie de Cartofi

Ingrediente

  • 6 cartofi medii curatati si taiati in sferturi
  • 1/2 ceapa rosie
  • 2 catei de usturoi
  • 4 linguri de ulei
  • 1/2 ardei gras rosu tiat in felii subtiri
  • 1 morcov mediu taiat pe jumatate in lungime si apoi in felii subtiri
  • 1/4 lingurita boia dulce
  • un virf de lingurita fulgi de ardei iute (eu am rupt o bucatica din ardeiuì iute uscat insirat pe sfoara si am sfarimat-o)
  • 200 gr pulpa de rosii taiata cuburi
  • 2 frunze de dafin
  • 400 ml supa vegetala sau chiar apa
  • piper boabe, sare, cimbru

Mod de preparare

Taiem ceapa fideluta cit mai subtire posibil si o frecam cu putina sare sa se inmoaie (cine vrea sa ii mai taie din gustul iute poate sa o opareasca citeva minute si apoi sa o scurga bine de apa, sau sa foloseasca ca mine ceapa care a fost mai intii congelata / degerata, este mult mai dulce desi cea rosie pe care am folosit-o eu este deja un soi de ceapa mai dulce).

Am curatat si taiat cartofii, mrcovii, usturoiul pe are il si strivim si amestecam bine totul intr-un castron. Adaugam restul ingredientelor inclusiv rosiile amestecam foarte bine si punem totul intr-un vas de sticla pentru cuptor (dar mergea foarte bine si in vasul roman fara capac sau in alt vas pentru cuptor). Lichidul (supa, apa) ar trebui sa acopere cartofii din vas.

Lasam la cuptor la foc mediu spre mare cca 200 °c cca 40-50 minute, depinde de cuptorul. Trebuie sa coaca pina cind cartofii sunt copti si intra furculita in ei. .
Este o reteta de post, asemanatoare cu tocana de cartofi dar mai sanatoasa/ dietetica pentru ca nu prajim nimic.

Mai are si alte avantaje fata de tocana de cartofi clasica: desi punem rosiile de la inceput cartofii in cuptor se coc, nu ramin mai tari; nu se sfarima chiar daca ii coacem mai mult pantru ca nu trebuie sa amestecam in ei; nu trebuie sa stam cu ochii pe cratita in timp ce gatim eu abia dupa 30 minute am verificat si cum avea multa zeama am stat linistita pina cind s-au copt bine cartofii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie