Orez Salbatic cu Telina, Morcovi si Ardei Rosii

Complexitate
redusa
Orez Salbatic cu Telina, Morcovi si Ardei Rosii

Ingrediente

  • -1 legatura de ceapa verde, taiata rondele
  • -2- 3 morcovi, rasi pe razatoarea cu ochiuri mari
  • -1/2 telina mica, rasa
  • -2- 3 ardei rosii, feliati
  • -200 g ciuperci pleurotus, taiate fideluta
  • -250 g orez salbatic (de fapt el se comercializeaza in amestec)
  • -1 legatura de patrunjel verde, tocat marunt
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat
  • -paprika
  • -ulei

Mod de preparare

Caliti in putin ulei si cateva linguri de apa, intai ceapa verde, apoi adaugati morcovii, telina, ardeiul si ciupercile. Dunstuiti, doar pana ce legumele incep sa se inmoaie.

Puneti 1 pahar cu apa calda si lasati pe foc, acoperit, inca 10 min, amestecand ocazional.

Puneti orezul, condimentati cu putina sare, piper, paprika si adaugati apa (3 masuri de apa la 1 masura de orez).

Lasati acoperit, la foc potrivit, pana ce orezul este facut si apa absorbita.

Spre sfarsit, adaugati patrunjelul verde.

Serviti cat este cald, simplu sau ca garnitura, presarat cu patrunjel verde, tocat marunt.
Orezul salbatic nu este de fapt orez; sunt semintele unei plante erbacee din America de Nord (originar din zona Marilor Lacuri) si China… nu stiu cine si de ce i-a zis asa… Desi il numim "orez salbatic" sau "orez indian", acesta nici macar nu este inrudit cu orezul propriu-zis (genul Oryza), ci se prezinta sub forma unor boabele lungi, subtiri si negre ale unei plante erbacee (genul Zizania).

Important este ca in compozitia acestor seminte se aduna proteine, vitamine din complexul b, minerale esentiale, grasimi nesaturate etc.

Specialistii apreciaza ca orezul salbatic este un depozit incredibil de substante nutritive, continand mai multe proteine decat ovazul sau decat orezul brun. In plus, dieta care contine orez salbatic are efect de scadere a nivelului colesterolului „rau". De asemenea, acest aliment mentine nivelul de energie in organism, combate efectele stresului si contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Terapeutii mai recomanda acest aliment in afectiuni precum depresia, starile de irascibilitate insotite de insomnii si de epuizare fizica si psihica.

Orezul salbatic, cu un gust fin de nuca, are textura mai dura si are nevoie de timpi de fierbere mai mari (circa 30- 35 min). Gatit, devine pufos, iar boabele sunt separate. Atunci cand este fiert prea mult, stratul superior al bobului se sparge, iar boabele devin mai moi si lipicioase.

Este potrivit pentru umpluturi, salate, garnituri si nu numai, utilizat, de obicei, in amestec cu alte tipuri de orez.
Merge foarte bine in combinatie cu orezul integral sau cu "fratele lui adevarat" - orezul alb.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Felii olandeze
4
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Desert prajitura cu spuma de ness by Timea
Bucataras.RO

Desert prajitura cu spuma de ness by Timea

Zilele astea m-am cam plimbat pe la fetele astea bucatarese, am trecut si pe la Timea, o stiti, Zana mov a tartelor, eu n-am...

Desert prajitura cu spuma de ness by Timea
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce