Orez Salbatic cu Telina, Morcovi si Ardei Rosii

Complexitate
redusa
Orez Salbatic cu Telina, Morcovi si Ardei Rosii

Ingrediente

  • -1 legatura de ceapa verde, taiata rondele
  • -2- 3 morcovi, rasi pe razatoarea cu ochiuri mari
  • -1/2 telina mica, rasa
  • -2- 3 ardei rosii, feliati
  • -200 g ciuperci pleurotus, taiate fideluta
  • -250 g orez salbatic (de fapt el se comercializeaza in amestec)
  • -1 legatura de patrunjel verde, tocat marunt
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat
  • -paprika
  • -ulei

Mod de preparare

Caliti in putin ulei si cateva linguri de apa, intai ceapa verde, apoi adaugati morcovii, telina, ardeiul si ciupercile. Dunstuiti, doar pana ce legumele incep sa se inmoaie.

Puneti 1 pahar cu apa calda si lasati pe foc, acoperit, inca 10 min, amestecand ocazional.

Puneti orezul, condimentati cu putina sare, piper, paprika si adaugati apa (3 masuri de apa la 1 masura de orez).

Lasati acoperit, la foc potrivit, pana ce orezul este facut si apa absorbita.

Spre sfarsit, adaugati patrunjelul verde.

Serviti cat este cald, simplu sau ca garnitura, presarat cu patrunjel verde, tocat marunt.
Orezul salbatic nu este de fapt orez; sunt semintele unei plante erbacee din America de Nord (originar din zona Marilor Lacuri) si China… nu stiu cine si de ce i-a zis asa… Desi il numim "orez salbatic" sau "orez indian", acesta nici macar nu este inrudit cu orezul propriu-zis (genul Oryza), ci se prezinta sub forma unor boabele lungi, subtiri si negre ale unei plante erbacee (genul Zizania).

Important este ca in compozitia acestor seminte se aduna proteine, vitamine din complexul b, minerale esentiale, grasimi nesaturate etc.

Specialistii apreciaza ca orezul salbatic este un depozit incredibil de substante nutritive, continand mai multe proteine decat ovazul sau decat orezul brun. In plus, dieta care contine orez salbatic are efect de scadere a nivelului colesterolului „rau". De asemenea, acest aliment mentine nivelul de energie in organism, combate efectele stresului si contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Terapeutii mai recomanda acest aliment in afectiuni precum depresia, starile de irascibilitate insotite de insomnii si de epuizare fizica si psihica.

Orezul salbatic, cu un gust fin de nuca, are textura mai dura si are nevoie de timpi de fierbere mai mari (circa 30- 35 min). Gatit, devine pufos, iar boabele sunt separate. Atunci cand este fiert prea mult, stratul superior al bobului se sparge, iar boabele devin mai moi si lipicioase.

Este potrivit pentru umpluturi, salate, garnituri si nu numai, utilizat, de obicei, in amestec cu alte tipuri de orez.
Merge foarte bine in combinatie cu orezul integral sau cu "fratele lui adevarat" - orezul alb.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Tavalita cu Nuca
1
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Chec de Ciocolata Crocant
2
Dulciuri

Chec de Ciocolata Crocant

Chec de Ciocolata Crocant
Tort din crema de zahar ars
3
Dulciuri

Tort din crema de zahar ars

Tort din crema de zahar ars
Salata Ruseasca
4
Aperitive

Salata Ruseasca

Salata Ruseasca
Supa crema de legume cu galusti din fulgi de mei si pesto de patrunjel
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa crema de legume cu galusti din fulgi de mei si pesto de patrunjel

Supa crema de legume cu galusti din fulgi de mei si pesto de patrunjel
Parteneri
Mancare de iepure
Bucataras.RO

Mancare de iepure

Mancare de iepure
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri