Broccoli Inabusiti

Complexitate
redusa
Broccoli Inabusiti

Ingrediente

  • Pentru 2 portii:
  • 600 gr rapini
  • 1 catel de usturoi intreg
  • ardei iute (optional)
  • 1/2 pahar nu foarte mare cu ulei
  • 1 pahar cu vin alb sau cu apa
  • sare si o frunza de dafin

Mod de preparare

Spalam si curatam rapinii, folosim doar frunzele tinere (aruncam frunzele foarte mari si tulpina groasa sau le folosim in alta reteta) si bobocii care seamana cu niste mici broccoli si frunzele foarte tinere cu tulpina proaspata care le insoteste.

Punem intr-o oala de tuci smaltuit sau orice alta oala cu fundul mai gros uleiul, catelul de uturoi si ardeiul iute daca am ales sa il folosim. Lasam sa se incalzeasca dar fara sa prajim sau ardem usturoiul, deci la temperatura mica. Adaugam frunzele si virfurile spalate si fara sa le scurgem prea bine de apa, acoperim cu capac si lasam 5-10 minute la foc mic.

Adaugam vinul sau apa in functie de preferinta, frunza de dafin si sare dupa gust, acoperim din nou si lasam sa fiarba innabusit cca 15-20 minute, din cind in cind amestecati si verificati. Cind frunzele cele mai mari pe care le-ati pus in oala sunt moi (le gustati) atunci stingeti focul.

Scoateti si aruncati frunza de dafin, catelul de usturoi si serviti cald cu piine prajita (unsa cu usturoi si ulei). Este o garnitura linga friptura, coaste de porc, cirnati sau chiftele dar poate fi si un fel de mincare vegetarian.
Numele: Cime di rapa 'nfucate este denumirea retetei traditionale in dialectul local din sudul Italiei. Este una dintre cele mai traditionale retete alaturi de orecchiete pasta tipica din aceasta regiune si care se pregatesc in mod traditional numai cu aceasta planta.

Rapini sau brocoli raab cum gasim numele acestei plante in limba romana (pe internet 8) ) si daca exista numele inseamna ca se gaseste si planta. Sper sa o gasiti si sa ii dati o sansa caci este foarte buna la gust si mai ales foarte sanatoasa.

Sunt antioxidante, elimina lichidele in exces, sunt bogate in saruri minerale in special fosfor si calciu si un nivel ridicat de proteine (deci contraindicate celor ce sufera de insuficienta renala). Bogate in fier, vitamina c, a, B2.

Elimina toxinele si remineralizeaza tesuturile iar pentru o dieta detox trebuie sa fierbeti planta (cu tot cu tulpina) in multa apa cca 15 minute apoi sa mincati planta fiarta si sa beti apa in care a fiert.

Rapini este un tip de broccoli (Brassica rapa var. Ruvo sau italica). Are frunze verzi, zimtate si spre deosebire de broccoli nu are acele capatani verzi (si mari) ci tulpinile sale produc niste mici boboci care seamana cu broccoli si care se deschid ulterior in flori de culoare galbena..

Frunzele in special cele tinere, bobocii mici si verzi care seamana cu broccoli dar si florile sunt comestibile.. chiar si tulpinile sunt comestibile dar cum sunt mai fibroase si deci au un timp de fierbere mai lung in general sunt eliminate. Cine vrea insa poate sa le fiarba separat si sa le mixeze, o sa obtina un piure foarte bun desi cam amarui.

Gustul sau este intre amarui si picant.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia