Tocana de porc cu ciuperci si bacon, sub capac de piure cu parmezan

Portii
4
Timp pregatire
80 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Tocana de porc cu ciuperci si bacon, sub capac de piure cu parmezan

Ingrediente

  • Pentru tocana:
  • 600 gr spata de porc
  • 1 borcan mic de ciuperci taiate
  • 60 gr bacon
  • 1 ceapa
  • 1 ceapa verde
  • 1 ardei mic kapia
  • 1 morcov
  • 1 lingura pasta de tomate
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
  • 3 crengute patrunjel verde
  • Pentru piure:
  • 6 cartofi potriviti
  • 1 morcov mic
  • 1 lingura unt
  • 2-3 linguri smantana
  • sare
  • 3 linguri fulgi de parmezan
  • unt pentru uns vasul

Mod de preparare

Tocana:
Carnea o spalam, o stergem cu un prosop si o taiem bucati potrivite.
Ciupercile le spalam si le punem la scurs.
Baconul il maruntim.
Ceapa o curatam si o tocam marunt, ceapa verde o taiem rondele.
Ardeiul kapia il curatam de cotor si seminte, il taiem cubulete.
Morcovul il decojim, il taiem bucatele.
Incingem uleiul intr-o tigaie, punem carnea, o rumenim usor pe toate partile.
Adaugam ciupercile, la innabusim 1-2 minute, apoi punem ceapa, ardeiul, kapia si ceapa verde.
Amestecam totul, punem o cana si jumatate cu apa si lasam sa scada la foc potrivit.
Cand a scazut pe jumatate lichidul, incorporam baconul si pasta de tomate.
Dam gust cu sare si piper.
Mai lasam pe foc 1-2 minute, apoi dam tocana deoparte.
Tocam patrunjelul verde marunt, il adaugam peste si amestecam.
Cat timp tocana scade, punem si piureul la foc:
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cuburi.
Morcovul il decojim si il taiem rondele mici.
Intr-o cratita punem cartofii si morcovul, ii acoperim cu apa.
Ii punem pe foc si cand incep sa fiarba, punem putina sare.
Ii incercam si cand sunt fierti, ii tragem de pe foc si scurgem apa.
Punem untul, smantana si ii zdrobim pana obtinem un piure, dar nu foarte fin.
Adaugam 2 linguri fulgi de parmenzan, amestecam. Gustam sa vedem daca mai are nevoie de sare.
Ungem un vas termorezistent cu unt, rasturnam tocana.
Punem piureul cu lingura, usor si il nivelam.
Ii facem cateva dungi cu o furculita, iar deasupra presaram lingura de fulgi de parmezan ramasa.
Introducem vasul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 30-40 de minute, pana se rumeneste usor deasupra.
Cand este gata, scoatem preparatul din cuptor si il lasam putin sa se racoreasca.
Servim calda, fie simpla, fie cu muraturi. Noi am ales sa o servim cu o salata de varza murata...Mmmm, grozava!
Sa aveti pofta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa