Tocana de Melci cu Ghebe

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -300gr ghebe (conservate)
  • -3-4kg melci cu cochilie sau 200gr pulpa de melci
  • -2 cepe
  • -5-6 fire de usturoi verde
  • -una cescuta de bulion
  • -o legatura de marar
  • -piper
  • -sare
  • -ulei

Mod de preparare

La aceasta ora Tocana demelci cu ghebe poate fi catalogata ca fiind o delicatesa rara, foarte rara, o trufanda a bucatariei noastre traditionale.

Melci cu cochilie: in luna Aprilie la prima ploaie cu tunete si fulgere in zonele adiacente lacurilor, paraielor sau a raurilor in locuri cu vegetatie deasa, pana a nu se amara frunza depelin si cucuta, pe racoare, dis de dimineata v-om purcede la cules de melci.

Alegem numai specimenele mai mari cautandu-le prin iarba pe sub frunze prin locuri greu accesibile. Fiind posesorii unei cantitati acceptabile revenim in bucatarie sau apelam in camara la cei conservati.

Daca sunt culesi ii spalam in 2-3 ape reci ii punem intr-un vas cu capac si ii fierbem cam 30 de minute la foc mare, dupa fierbere ii d-am sub jet de apa rece si trecem la alegerea pulpei de melc

Cu o furculita intepam pulpa si o scoatem din cochilie. o asezam pe tocator si taiempulpa de restul melcului. Toata cantitatea de pulpa o frecam cu sare apoi cu otet urmand sa o mai fierbem inca 30 de minute.

Ghebelele clatim cu apa ece si le punem intr-un vas de tuci impreuna cu cantitatea de ulei (o cescuta). Adaugam ceapa tocata marunt, firele de usturoi taiate destul de mare si le carcalim la foc mic. Venim si cu pulpa de melc sim o punem in tuci.

Dupa 5-7 minute asezonam cu sare si piper, punem cescuta de bulion (Decasa). inca 3 minute sa se lege toata compozitia, oprim focul d-am tuciul deoparte si e gata.
La servire nu poate lipsi mamaliguta, un mujdei de usturoi cu hrean iar un pahar cu vin alb sec va face deliciul acestei mese

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Prajitura Schneider
2
Romania

Prajitura Schneider

Prajitura Schneider
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Cremes A la Cluj
4
Romania

Cremes A la Cluj

Cremes A la Cluj
Prajitura cu foi si gem de prune
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune