Tartiflette- specialitate Savoyarda

Portii
8
Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie
Tartiflette- specialitate Savoyarda

Ingrediente

  • - 1,5-2 kg cartofi
  • - 450-500 g bacon/piept de porc afumat /kaizer/costita afumata, taiat bastonase
  • - 50 g unt
  • - 3-4 cepe, feliate pestisor
  • - 1-2 catei de usturoi tocati + 1 catel de usturoi, intreg
  • - 150 ml vin alb, optional
  • - 1 Reblochon (+/-500 g)- sau Camembert si/sau Brie
  • - 250 ml smantana/crème fraîche
  • - sare
  • - piper proaspat macinat
  • - condimente la alegere si dupa preferinte:
  • - cimbru (facultativ)
  • - ierburi de Provence
  • - maghiran
  • - oregano, etc.

Mod de preparare

Curatati cartofii de coaja si feliati-i in rondele cu o grosime de 1 cm.
Puneti-i la fiert in apa sarata, doar pana se inmoaie un pic (cca. 5 min din momentul in care apa a inceput sa fiarba).
Scurgeti si lasati in asteptare.
• La fel de bine, puteti sa fierbeti cartofii in coaja, sa-i scurgeti, curatati si apoi sa-i feliati rondele sau sa-i fierbeti 20 min la aburi- cat sa ramana al dente.
Intre timp, prajiti baconul pana se rumeneste frumos. Scoateti-l intr-un bol si dati deoparte.
• Optional, in grasimea lasata de bacon, puteti sota rondelele de cartofi bine scurse, doar cat sa se aureasca. Scoateti-i din grasime si lasati-i la racit.
Separat, fie in grasimea ramasa de la prajirea baconului ( daca nu sotati cartofii) sau in cca. 30 g unt incins, caliti ceapa taiata pestisor pana se inmoaie, adaugand la sfarsit, in ultimele 2 min si usturoiul tocat.
• Facultativ, turnati vinul peste ceapa inmuiata si lasati descoperit pana se evapora vinul si ceapa se caramelizeaza frumos. In acest caz, adaugati usturoiul tocat, tot in ultimele 2 min de a opri focul. Dati deoparte.
Frecati cu catelul de usturoi intreg, un vas termorezistent, atat fundul, cat si peretii, apoi ungeti-l cu unt, inclusive peretii laterali.
Formati un prim strat de cartofi, asezand feliile una langa alta, eventual usor suprapuse, imbracand si marginile.
Presarati cu sare, piper si alte condimente preferate (am folosit ierburi de Provence).
Distribuiti apoi uniform, in straturi succesive, ceapa cu usturoiul si baconul prajit.
Stropiti cu smantana/crème fraîche si acoperiti cu un alt strat de cartofi pe care il condimentati.
Continuati in acest fel cu asezarea straturilor, avand grija ca ultimul strat sa fie de cartofi condimentati.
Reblochon-ul/Camembert si/sau Brie il curatati usor de coaja, cu lama unui cutit.
Taiati rotita in doua pe orizontala, apoi, functie de grosimea acestora, il puteti si felia.
Puneti bucatile de Reblochon cu coaja in sus, peste cartofi, stropiti totul cu smantana/ crème fraîche si presarati cu restul de unt taiat bucatele.
Dati la cuptorul incins, pentru cca 30 min, la 180 grade C sau pana ce cartofii sunt facuti, frumos rumeniti si cascavalul este topit.
• Daca se rumeneste prea repede cascavalul, acoperiti vasul termorezistent cu o hartie de copt/folie de aluminiu.

Serviti cat este cald, alaturand o salata de sezon sau muraturile preferate (am servit cu o muratura de ardei iute, umplut cu stafide).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
3
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.