Tartiflette- specialitate Savoyarda

Portii
8
Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie
Tartiflette- specialitate Savoyarda

Ingrediente

  • - 1,5-2 kg cartofi
  • - 450-500 g bacon/piept de porc afumat /kaizer/costita afumata, taiat bastonase
  • - 50 g unt
  • - 3-4 cepe, feliate pestisor
  • - 1-2 catei de usturoi tocati + 1 catel de usturoi, intreg
  • - 150 ml vin alb, optional
  • - 1 Reblochon (+/-500 g)- sau Camembert si/sau Brie
  • - 250 ml smantana/crème fraîche
  • - sare
  • - piper proaspat macinat
  • - condimente la alegere si dupa preferinte:
  • - cimbru (facultativ)
  • - ierburi de Provence
  • - maghiran
  • - oregano, etc.

Mod de preparare

Curatati cartofii de coaja si feliati-i in rondele cu o grosime de 1 cm.
Puneti-i la fiert in apa sarata, doar pana se inmoaie un pic (cca. 5 min din momentul in care apa a inceput sa fiarba).
Scurgeti si lasati in asteptare.
• La fel de bine, puteti sa fierbeti cartofii in coaja, sa-i scurgeti, curatati si apoi sa-i feliati rondele sau sa-i fierbeti 20 min la aburi- cat sa ramana al dente.
Intre timp, prajiti baconul pana se rumeneste frumos. Scoateti-l intr-un bol si dati deoparte.
• Optional, in grasimea lasata de bacon, puteti sota rondelele de cartofi bine scurse, doar cat sa se aureasca. Scoateti-i din grasime si lasati-i la racit.
Separat, fie in grasimea ramasa de la prajirea baconului ( daca nu sotati cartofii) sau in cca. 30 g unt incins, caliti ceapa taiata pestisor pana se inmoaie, adaugand la sfarsit, in ultimele 2 min si usturoiul tocat.
• Facultativ, turnati vinul peste ceapa inmuiata si lasati descoperit pana se evapora vinul si ceapa se caramelizeaza frumos. In acest caz, adaugati usturoiul tocat, tot in ultimele 2 min de a opri focul. Dati deoparte.
Frecati cu catelul de usturoi intreg, un vas termorezistent, atat fundul, cat si peretii, apoi ungeti-l cu unt, inclusive peretii laterali.
Formati un prim strat de cartofi, asezand feliile una langa alta, eventual usor suprapuse, imbracand si marginile.
Presarati cu sare, piper si alte condimente preferate (am folosit ierburi de Provence).
Distribuiti apoi uniform, in straturi succesive, ceapa cu usturoiul si baconul prajit.
Stropiti cu smantana/crème fraîche si acoperiti cu un alt strat de cartofi pe care il condimentati.
Continuati in acest fel cu asezarea straturilor, avand grija ca ultimul strat sa fie de cartofi condimentati.
Reblochon-ul/Camembert si/sau Brie il curatati usor de coaja, cu lama unui cutit.
Taiati rotita in doua pe orizontala, apoi, functie de grosimea acestora, il puteti si felia.
Puneti bucatile de Reblochon cu coaja in sus, peste cartofi, stropiti totul cu smantana/ crème fraîche si presarati cu restul de unt taiat bucatele.
Dati la cuptorul incins, pentru cca 30 min, la 180 grade C sau pana ce cartofii sunt facuti, frumos rumeniti si cascavalul este topit.
• Daca se rumeneste prea repede cascavalul, acoperiti vasul termorezistent cu o hartie de copt/folie de aluminiu.

Serviti cat este cald, alaturand o salata de sezon sau muraturile preferate (am servit cu o muratura de ardei iute, umplut cu stafide).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
5
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Parteneri
Desert cornulete fragede
Bucataras.RO

Desert cornulete fragede

Cele mai bune cornulete.

Desert cornulete fragede
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola