Sjomansbiff - pulpa Marinarului

Complexitate
redusa
Sjomansbiff - pulpa Marinarului

Ingrediente

  • pulpa de vita
  • faina
  • unt sau ulei
  • supa de carne
  • bere
  • foi de dafin
  • ceapa (eu nu am pus) pentru garnitura cartofi
  • salata verde sau castraveti acri

Mod de preparare

Sjomansbiff, adica pulpa marinarului, se prepara cu bere pentru ca acum 100 si ceva de ani cand erau marinarii in larg pe corabii nu aveau asa de multa apa proaspata la dispozitie, insa aveau bere cat cuprinde.

Se ia o bucata de pulpa de vaca si se taie de-a curmezisul fibrei felii de carne de friptura groase de cam 1 cm. Se dau prin faina si se prajesc in unt sau ulei cateva minute, pana iau culoare frumoasa.

Se pun intr-o tigaie cu peretii inalti. Separat se fierbe o supa de oase de vaca sau poti sa iei supa pudra de vaca. Tot separat se caleste putina ceapa, adica se inabuse ceapa intr-un polonic din supa de oase.

Dupa ce ceapa si supa sunt gata, se pune ceapa peste carnea din tigaie, se toarna bere cat sa acopere jumatate din carnea+ceapa din tigaie, se adauga supa de oase cat sa acopere total carnea si ceapa, se arunca doua trei frunze de dafin si se da la foc mic pana se fragezeste carnea. Trebuie sa se topeasca in gura... asa de moale sa fie...

Garnitura:
Cartofi taiati pe rotund felii groase de 2-3 cm se dau la foc mare in putin ulei pana iau putina culoare, se toarna peste la fel ca si la carne bere cat sa acopere jumatate din cantitate si restul pana acopera cartofii supa de oase, foi de dafin, sare, piper si se lasa la foc mic pana se patrund...

Se serveste cu salata verde sau castraveti murati.

Si reteta mea usor modificata ca si tehnica si evident fara ceapa (carnea folosita de mine era pt bollito, deci o carne ff tare, dar foarte buna la gust)
- am fiert bucatile de carne la oala sub presiune pt 30 min de cind a sarit in sus supapa...
- scot carnea care nu e fiarta de tot (ar mai fi trebuit alte 15-20 min sa mai stea in oala)
- supa rezultata o tin pe post de supa de oase (cea din reteta)
- tai carnea daca e prea groasa si o dau prin putina faina si o prajesc in unt, folosesc tot oala sub presiune dar fara sa ii pun capacul
- adaug berea, supa si frunzele de dafin si mai fierb poate chiar sub presiune cca 15 min de cind se ridica siguranta...

Garnitura de cartofi inabusiti (reteta bunicii mele):
Cartofii taiati pe rotund, de circa 1 cm grosime se pun in o oala cu ff putin ulei si apa pina la jumatatea lor, cu sare si capacul deasupra. Pe focul cu o tabla, ca sa ii ia incet incet si sa nu se arda. Nu se amesteca cu lingura in ei (decit in caz de nevoie). Se scutura cratita cu o mina tineti de toarta si cu cealalta capacul deasupra si prin scuturare se amesteca si cartofii fara sa se rupa.

Maia mea ii facea pe godin, iar eu eram mai mica decit el, dar cind ma intorceam de la gradinita gaseam cartofii deasupra.
Reteta Suedeza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei
Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
2
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Placinta cu iaurt
4
Dulciuri

Placinta cu iaurt

Placinta cu iaurt
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
5
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Parteneri
Aperitiv tarta sarata Yupiiii
Bucataras.RO

Aperitiv tarta sarata Yupiiii

De cate ori fac placinte, o parte din aluat folosesc sa fac aceasta tarta sau renut la placinte in favoarea ei.

Aperitiv tarta sarata Yupiiii
Coulis de capsuni
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent. citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!