Sjomansbiff - pulpa Marinarului

Complexitate
redusa
Sjomansbiff - pulpa Marinarului

Ingrediente

  • pulpa de vita
  • faina
  • unt sau ulei
  • supa de carne
  • bere
  • foi de dafin
  • ceapa (eu nu am pus) pentru garnitura cartofi
  • salata verde sau castraveti acri

Mod de preparare

Sjomansbiff, adica pulpa marinarului, se prepara cu bere pentru ca acum 100 si ceva de ani cand erau marinarii in larg pe corabii nu aveau asa de multa apa proaspata la dispozitie, insa aveau bere cat cuprinde.

Se ia o bucata de pulpa de vaca si se taie de-a curmezisul fibrei felii de carne de friptura groase de cam 1 cm. Se dau prin faina si se prajesc in unt sau ulei cateva minute, pana iau culoare frumoasa.

Se pun intr-o tigaie cu peretii inalti. Separat se fierbe o supa de oase de vaca sau poti sa iei supa pudra de vaca. Tot separat se caleste putina ceapa, adica se inabuse ceapa intr-un polonic din supa de oase.

Dupa ce ceapa si supa sunt gata, se pune ceapa peste carnea din tigaie, se toarna bere cat sa acopere jumatate din carnea+ceapa din tigaie, se adauga supa de oase cat sa acopere total carnea si ceapa, se arunca doua trei frunze de dafin si se da la foc mic pana se fragezeste carnea. Trebuie sa se topeasca in gura... asa de moale sa fie...

Garnitura:
Cartofi taiati pe rotund felii groase de 2-3 cm se dau la foc mare in putin ulei pana iau putina culoare, se toarna peste la fel ca si la carne bere cat sa acopere jumatate din cantitate si restul pana acopera cartofii supa de oase, foi de dafin, sare, piper si se lasa la foc mic pana se patrund...

Se serveste cu salata verde sau castraveti murati.

Si reteta mea usor modificata ca si tehnica si evident fara ceapa (carnea folosita de mine era pt bollito, deci o carne ff tare, dar foarte buna la gust)
- am fiert bucatile de carne la oala sub presiune pt 30 min de cind a sarit in sus supapa...
- scot carnea care nu e fiarta de tot (ar mai fi trebuit alte 15-20 min sa mai stea in oala)
- supa rezultata o tin pe post de supa de oase (cea din reteta)
- tai carnea daca e prea groasa si o dau prin putina faina si o prajesc in unt, folosesc tot oala sub presiune dar fara sa ii pun capacul
- adaug berea, supa si frunzele de dafin si mai fierb poate chiar sub presiune cca 15 min de cind se ridica siguranta...

Garnitura de cartofi inabusiti (reteta bunicii mele):
Cartofii taiati pe rotund, de circa 1 cm grosime se pun in o oala cu ff putin ulei si apa pina la jumatatea lor, cu sare si capacul deasupra. Pe focul cu o tabla, ca sa ii ia incet incet si sa nu se arda. Nu se amesteca cu lingura in ei (decit in caz de nevoie). Se scutura cratita cu o mina tineti de toarta si cu cealalta capacul deasupra si prin scuturare se amesteca si cartofii fara sa se rupa.

Maia mea ii facea pe godin, iar eu eram mai mica decit el, dar cind ma intorceam de la gradinita gaseam cartofii deasupra.
Reteta Suedeza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
2
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Inghetata cu Branza si Capsuni
3
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
5
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Parteneri
Salată de vară cu avocado
Bucataras.RO

Salată de vară cu avocado

Vara, salatele ocupă primul loc în topul preferinţelor. Diversitatea de fructe şi legume proaspete te duc cu gândul la...

Salată de vară cu avocado
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia