Sarmaua Dodoloata

Complexitate
medie
Sarmaua Dodoloata

Ingrediente

  • varza murata
  • carne de porc
  • orez
  • ceapa calita
  • mirodenii
  • carnati afumati
  • jambon afumat
  • vin alb
  • sare
  • piper
  • smantana
  • mamaliguta

Mod de preparare

Reteta asta este nu numai interesanta si nonconformista ci si lenesa de firea ei. Se adreseaza celor ce nu le place a infasura sarmale si celor ce nu tin de traditionala forma a sarmalelor - gustul e acelas, forma insa nu e cea vesnica .... " traditionala sarma": lol:

Ma vreti ori nu ma vreti cu ea, eu tot am s-o scriu: paguba:

Varza acra deci, compozitie de sarmale (carne de porc, orez semi-fiert, ceapa calita, sare, piper si mirodeniile care va plac, aromele cu care va jucati la sarmalele obisnuite), cativa carnati afumati si jambon afumat.

Desfaceti frunzele verzei si puneti-le pe o farfurie; pe masura ce le desfaceti ele scad in marime. Asterneti o panza subtire (tifon sau altceva) peste care ouneti prima foaie - cea mai mare. Puneti un strat de compozitie de sarmale, cateva felii de carnat afumat si puneti apoi a doua foaie ca marime.

Si tot asa pana se termina compozitia sau frunzele. Ultima foaie a gogoloiului tre sa fie una de varza, cea mai mica. Adunati usurel tifonul in jurul bulzului astuia, frunzele si compozitia se vor plia inspre inauntru si legati cu o sfoara de bucatarie.

Ungeti vasul cu untura sau ulei, puneti intr-o parte dodoloaţa si taiati fideluta frunzele ramase, ori frunzele altei verze, faceti straturi de varza tocata si bucati de jambon afumat in partea cealalta. Acoperiti cu apa si vin alb in parti egale, mai puneti cimbru si frunze de dafin din loc in loc, acoperiti si dati la cuptor pentru 2-3 ore. Daca folositi vas de pamant nu preincalziti cuptorul; vasul trebuie sa se incalzeasca odata cu cuptorul - dureaza cam 3 ore - slow food style: d - dar si gustul e pe masura.

Cand o serviti pe un platou, aveti grija sa turnati tot restul de sos ramas pe fundul vasului, intr-o sosiera, alaturi. Pe platou e bine ca dodoloatza sa nu fie inecata in sos ci sa se vada bine ea insasi - e suculenta destul inauntrul ei - iar cine vrea, se serveste cu sosul minunat dat de vinul alb de calitate si aromele mirodeniilor, direct in farfuria proprie.

Smantana la fel: separat - unii vor, altii nu ... depinde de gustul sau dieta fiecaruia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie