Sarmalute in foi de vitza

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Sarmalute in foi de vitza

Ingrediente

  • carne de porc si de vita – 500 sau 600 grame
  • o ceapa mare
  • o ceasca de orez (125-130 grame)
  • un ou
  • sare
  • piper
  • frunze de vitza
  • marar verde
  • pasta de tomate
  • smantana sau iaurt

Mod de preparare

Se trece carnea taiata in bucati mici prin masina de tocat. Se adauga piper (dupa gust) si sare (o lingurita rasa ) si se amesteca bine.

Se toaca marunt ceapa. Orezul se spala bine in mai multe ape. Se pun orezul si ceapa peste carne, impreuna cu ultima apa in care a fost spalat orezul
(aproximativ jumatate ceasca de apa). Se framanta bine carnea. Se adauga un ou crud si se amesteca iarasi.

Foile de vitza se oparesc in apa cu sare, pana isi schimba culoarea, si se lasa apoi sa se scurga. Se taie apoi coditele si nervurile mai groase.

Se aseaza foaia de vitza in palma stanga si se pune putzina pasta de carne foarte aproape de incheietura mainii si, implicit, aproape de baza frunzei. Frunza se ruleaza mai larg, cu mana dreapta, de la incheietura mainii stangi pana la varfurile degetelor.

Se obtine un fel de rulou (atentie!!! Nu trebuie sa se ruleze strans, ci mai LARG!) in jurul caruia se inchide pumnul mainii stangi. Cu degetul mare si cu
aratatorul de la mana dreapta se preseaza la capete sarmaua aflata in mana stanga, in asa fel incat sarmaua sa se inchida, partea de frunza de la capetele sarmalei sa intre in interiorul acesteia iar carnea sa nu iasa din sarma in timpul fierberii.

Cratita in care urmeaza sa fie fierte sarmalele se tapeteaza cu frunze de vitza.

Sarmalele se dispun circular in cratita, in straturi successive. Peste fiecare strat se presara marar tocat.

Pasta de tomate se dizolva in apa rece si se toarna peste sarmale. Inainte de a fi puse la fiert, apa trebuie sa acopere sarmalele cu aproximativ 2-3 cm.
Pasta de tomate poate sa fie inlocuita cu rosii taiate.

Sarmalele fierb 2 ore, la foc mic, sau o ora si jumatate la foc mediu. Daca frunza de vitza de foarte frageda, sarmalele sunt gata chiar si in o ora, din momentul in care dau in primul clocot.

Se servesc cu smantana sau iaurt.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura Tuguiet
2
Dulciuri

Prajitura Tuguiet

Prajitura Tuguiet
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
4
Conserve, muraturi

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Papricas de pui cu galuste de faina si smantana
5
Mancaruri cu carne

Papricas de pui cu galuste de faina si smantana

Papricas de pui cu galuste de faina si smantana
Parteneri
Jambon impanat, gatit la slow cooker Crock-Pot
Bucataras.RO

Jambon impanat, gatit la slow cooker Crock-Pot

Nu mai introduc nimic, ca prea am forjat la cioroiul asta si nu vreau sa-si ia nasul la purtare....e bine ca el si-a facut...

Jambon impanat, gatit la slow cooker Crock-Pot
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui