Pui Alla Cacciatora (vinatoresc)

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Pui Alla Cacciatora (vinatoresc)

Ingrediente

  • 6 ciocanele de pui
  • 1/2 ceapa
  • 2-3 catei mici de usturoi
  • 1/2 cutie mica cu pulpa de rosii in suc de rosii
  • ulei
  • sare
  • piper
  • rozmarin si salvie
  • 2 linguri cu cuburi de carne de pe burta porcului, afumata (pancetta)
  • ciuperci

Mod de preparare

Reteta mea:
Se toaca ceapa fin si se pun in cratita sau tigaia cu fundul gros cu putin ulei si la foc mic sa se inabuse, cind e moale si sticloasa o scoatem din cratita si o tinem intr-o farfurioara separat. In cratita punem pulpele de pui (sau un pui taiat bucati) si daca e nevoie mai adaugam putin ulei.

Cind puiul sa rumenit pe toate partile adaugam ceapa, usturoiul strivit, cuburile de sunculita (pancetta afumata, merge si bacon care desi este partea de pe spinarea porcului este la fel de buna) , ciupercile curatate si taiate, rosiile si o ramurica de rozmarin verde si citeva frunze de salvie legate impreuna ca un buchetel cu un fir de sfoara pentru bucatarie.

Sosul trebuie sa acopere carnea, si deci daca mai este nevoie adaugati putina apa.

Lasati la foc mare pina incepe sa fiarba si in aces moment dati focul la minm si lasati sa fiarba mocnit, fara sa clocoteasca, cu capac, timp de 1 ora. Sosul scade in acest timp si daca nu a scazut prea mult ultimele minute lasati sa fiarba la foc mai mare si fara capac.
Nota:
Nu tocati rozmarinul si nu il presarati in sos caci va da gust amarui ... Daca nu aveti decit rozmarin uscat atunci il puteti pune intr-un patrat din tifon pe care il legati ca o punguta cu fir de bumnac si il lasati in sos pina la sfirsit cind il veti recupera si il veti arunca.. sau puteti pune rozmarinul si salvia intr-o bila din inoz cum sunt cele folositie pentru a pune ceaiul si pe care o veti lasa in sos pina la sfirsit.

Nota:
eu am pus alaturi o mamamliguta fierbinte, moale, facut cu 2 pahare de apa si unul de lapte si un pahar de malai fin +sare

Originea retetei
Una dintre zecile sau poate sutele de retete al acestui fel de mincare: Pollo alla cacciatora. Iecare regiune italiana dar cred ca as putea spune fara sa gresesc ca fiecare familie are reteta proprie.

Puiul vinatoresc este o reteta nascuta in Romagna sau in Toscana (parerile sunt impartite). Artusi zice ca este o reteta romagnola nascuta din nevoia de a pune pe masa destul de rapid un fel de mincare bogat atunci cind existau musafiri in trecere: un preot sau chiar administratorul mosiei.

Denumirea de vinatoresc in aceasta zona pare ca se trage de la ceapa si usturoiul din reteta, ingrediente folosite si de vinatori atunci cind pregateau vinatul. In Toscana era chiar o reteta facuta raoid pentru nobilii care se aflau in trecere pe la cite un han in drumul spre sau la intoarcere de la vinatoare.

Cert este ca puiul vinatoresc italian are urmatoarele ingrediente principale: pui, rosii, ceapa si usturoi ... pe linga care fiecare gospodina sau hangita a adaugat cite ceva. In retetele toscane nu lipseste rozmarinul si salvia de exemplu care in cele romagnole nu exista.
Altii adauga ciuperci, masline, fileuri de ansoa, carne de pe burta porcului (pancetta) , mazare ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
2
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
3
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Salata de Paste
4
Paste

Salata de Paste

Salata de Paste
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Tort diplomat cu zmeura si ananas
Bucataras.RO

Tort diplomat cu zmeura si ananas

Demult am vrut sa-l fac, saptamana aceasta am avut si ocazia potrivita! E un tort racoros, ca o inghetata, s-a topit practic...

Tort diplomat cu zmeura si ananas
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti