Pui Alla Cacciatora (vinatoresc)

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Pui Alla Cacciatora (vinatoresc)

Ingrediente

  • 6 ciocanele de pui
  • 1/2 ceapa
  • 2-3 catei mici de usturoi
  • 1/2 cutie mica cu pulpa de rosii in suc de rosii
  • ulei
  • sare
  • piper
  • rozmarin si salvie
  • 2 linguri cu cuburi de carne de pe burta porcului, afumata (pancetta)
  • ciuperci

Mod de preparare

Reteta mea:
Se toaca ceapa fin si se pun in cratita sau tigaia cu fundul gros cu putin ulei si la foc mic sa se inabuse, cind e moale si sticloasa o scoatem din cratita si o tinem intr-o farfurioara separat. In cratita punem pulpele de pui (sau un pui taiat bucati) si daca e nevoie mai adaugam putin ulei.

Cind puiul sa rumenit pe toate partile adaugam ceapa, usturoiul strivit, cuburile de sunculita (pancetta afumata, merge si bacon care desi este partea de pe spinarea porcului este la fel de buna) , ciupercile curatate si taiate, rosiile si o ramurica de rozmarin verde si citeva frunze de salvie legate impreuna ca un buchetel cu un fir de sfoara pentru bucatarie.

Sosul trebuie sa acopere carnea, si deci daca mai este nevoie adaugati putina apa.

Lasati la foc mare pina incepe sa fiarba si in aces moment dati focul la minm si lasati sa fiarba mocnit, fara sa clocoteasca, cu capac, timp de 1 ora. Sosul scade in acest timp si daca nu a scazut prea mult ultimele minute lasati sa fiarba la foc mai mare si fara capac.
Nota:
Nu tocati rozmarinul si nu il presarati in sos caci va da gust amarui ... Daca nu aveti decit rozmarin uscat atunci il puteti pune intr-un patrat din tifon pe care il legati ca o punguta cu fir de bumnac si il lasati in sos pina la sfirsit cind il veti recupera si il veti arunca.. sau puteti pune rozmarinul si salvia intr-o bila din inoz cum sunt cele folositie pentru a pune ceaiul si pe care o veti lasa in sos pina la sfirsit.

Nota:
eu am pus alaturi o mamamliguta fierbinte, moale, facut cu 2 pahare de apa si unul de lapte si un pahar de malai fin +sare

Originea retetei
Una dintre zecile sau poate sutele de retete al acestui fel de mincare: Pollo alla cacciatora. Iecare regiune italiana dar cred ca as putea spune fara sa gresesc ca fiecare familie are reteta proprie.

Puiul vinatoresc este o reteta nascuta in Romagna sau in Toscana (parerile sunt impartite). Artusi zice ca este o reteta romagnola nascuta din nevoia de a pune pe masa destul de rapid un fel de mincare bogat atunci cind existau musafiri in trecere: un preot sau chiar administratorul mosiei.

Denumirea de vinatoresc in aceasta zona pare ca se trage de la ceapa si usturoiul din reteta, ingrediente folosite si de vinatori atunci cind pregateau vinatul. In Toscana era chiar o reteta facuta raoid pentru nobilii care se aflau in trecere pe la cite un han in drumul spre sau la intoarcere de la vinatoare.

Cert este ca puiul vinatoresc italian are urmatoarele ingrediente principale: pui, rosii, ceapa si usturoi ... pe linga care fiecare gospodina sau hangita a adaugat cite ceva. In retetele toscane nu lipseste rozmarinul si salvia de exemplu care in cele romagnole nu exista.
Altii adauga ciuperci, masline, fileuri de ansoa, carne de pe burta porcului (pancetta) , mazare ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia