Pinchitos Morunos (Kebab)

Complexitate
redusa
Pinchitos Morunos (Kebab)

Ingrediente

  • 300 gr carne macra de porc
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 1,5 lingurita de sare (daca sarea folosita sareaza prea tare folositi mai putin)
  • 1/2 lingurita de curry
  • 1/2 lingurita coriandru
  • 1 lingurita de boia dulce spaniola
  • piper si sare dupa gust
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de suc de lamaie

Mod de preparare

Carnea se taie felii dupa care se taie cuburi de marime egala sau fasii de grosimea degetului. Restul ingredientelor se amesteca intre ele. Vom obtine un amestec omogen in care vom pune bucatile de carne si le ungem bine pe toate partile.

Se acopera vasul (sau se pun in punga si se leaga) dupa care se pune la frigider peste noapte.

A doua zi se aleg betele pentru frigarui, daca sant de lemn se tin pentru jumatate de ora in apa dupa care se pune cate o fasie (cateva cuburi) de carne pe fiecare bat. Se incalzeste gratarul se aseaza pinchos pe gratar si se prajesc circa 2-3 minute pe fiecare parte.

Se servesc cu paine langa un pahar de vin.
Se considera a fi de provenienta araba, cu influenta culinare tipice spaniolilor din Andalusia si Extremadura. Pincho, este orice produs alimentar strapuns de o scobitoare/betisor etc. Si e compus din cuburi (sursa Wikipedia) /fasii (realitatea de peste ocean) de carne trase pe bete de lemn, scobitori sau vergele metalice, care apoi se gatesc pe gratar, deasupra carbunilor.

Asemanator, in Nordul Africii sau in comunitatatile musulmane sant facute din carne de miel, dar in Spania, porcul si puiul sant cele mai renumite.

Pinchitos sant facute in general din carne macra, marinata cu ulei de masline si condimente (usturoi, cumin, thyme, boia dulce spaniola, oregano, turmeric si piper) dupa care se condimenteaza cu sare dupa gust.

Este unul din preparatele principale in Andalusia in perioada estivala. In general sant servite cu paine, o felie de lamai si langa un pahar de vin. Este privit ca snack, dar si ca aperitiv, se consuma in baruri si taverne in perioada de relaxare, suete cu prietenii (scuze pentru a incalzi conversatia).

Exista asemanare cu tapas, dar totusi sa nu fie confundate, pinchitos se servesc cu betisoarele pe care au fost prajite si se platesc de catre consumator pe cand tapas, nu (depinde de modul cum au fost comandate).

Pentru o mai buna intelegere, tapas este de fapt un aperitiv sau un snack (foarte variat). Poate fi rece (branza si maslie infipte in scobitori) sau cald. In unele baruri in Spania, tapas a evoluat in "antreuri" si uneori chiar intr-un produs mai sofisticat.

Se pot comanda tapas de mai multe feluri, combinandu-le si formand astfel un meniu intreg. In unele tari din America Centrala un astfel de snack este cunoscut sub numele de bocas. Numele de tapas vine de la verbul tapar care in traducere inseamna "a acoperi".

Pinchos, se servesc in portii individuale si totdeauna se platesc separat de bautura. Nu trebuie sa fie confundate cu brochettele care in America Latina poarta numele tot de pinchos.

Sant comune in tavernele din Bosque si in alte zone cum ar fi Cantabria, La Rioja, nordul Burgas-ului si Navarre, unde o varietate de pinchos se serveste pe tava. In acest tip de pinchos, scobitorile sant folosite pentru a impiedica caderea lor de pe painea de care au fost atasate precum si pentru a putea numara exact bucatile consumate.

Aproape orice fel de ingrediente pot fi folosite pe paine, dar cele mai comune in regiunea Basque include pestele (cod, anchovy).

Pinchos pot fi foarte sofisticate, uneori fiind foarte elaborate si costisitoare si folosite ca "scuza" pentru suetele, agapele intre prieteni.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
2
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Salam de biscuiţi reţetă
4
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Placinta cu Dovleac (Reteta Video)
Bucataras.RO

Placinta cu Dovleac (Reteta Video)

Haideti sa imblanzim monstrii cu un desert de sezon, fraged si delicios! http://youtu.be/bIzKR9H2nH4

Placinta cu Dovleac (Reteta Video)
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin