Pinchitos Morunos (Kebab)

Complexitate
redusa
Pinchitos Morunos (Kebab)

Ingrediente

  • 300 gr carne macra de porc
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 1,5 lingurita de sare (daca sarea folosita sareaza prea tare folositi mai putin)
  • 1/2 lingurita de curry
  • 1/2 lingurita coriandru
  • 1 lingurita de boia dulce spaniola
  • piper si sare dupa gust
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de suc de lamaie

Mod de preparare

Carnea se taie felii dupa care se taie cuburi de marime egala sau fasii de grosimea degetului. Restul ingredientelor se amesteca intre ele. Vom obtine un amestec omogen in care vom pune bucatile de carne si le ungem bine pe toate partile.

Se acopera vasul (sau se pun in punga si se leaga) dupa care se pune la frigider peste noapte.

A doua zi se aleg betele pentru frigarui, daca sant de lemn se tin pentru jumatate de ora in apa dupa care se pune cate o fasie (cateva cuburi) de carne pe fiecare bat. Se incalzeste gratarul se aseaza pinchos pe gratar si se prajesc circa 2-3 minute pe fiecare parte.

Se servesc cu paine langa un pahar de vin.
Se considera a fi de provenienta araba, cu influenta culinare tipice spaniolilor din Andalusia si Extremadura. Pincho, este orice produs alimentar strapuns de o scobitoare/betisor etc. Si e compus din cuburi (sursa Wikipedia) /fasii (realitatea de peste ocean) de carne trase pe bete de lemn, scobitori sau vergele metalice, care apoi se gatesc pe gratar, deasupra carbunilor.

Asemanator, in Nordul Africii sau in comunitatatile musulmane sant facute din carne de miel, dar in Spania, porcul si puiul sant cele mai renumite.

Pinchitos sant facute in general din carne macra, marinata cu ulei de masline si condimente (usturoi, cumin, thyme, boia dulce spaniola, oregano, turmeric si piper) dupa care se condimenteaza cu sare dupa gust.

Este unul din preparatele principale in Andalusia in perioada estivala. In general sant servite cu paine, o felie de lamai si langa un pahar de vin. Este privit ca snack, dar si ca aperitiv, se consuma in baruri si taverne in perioada de relaxare, suete cu prietenii (scuze pentru a incalzi conversatia).

Exista asemanare cu tapas, dar totusi sa nu fie confundate, pinchitos se servesc cu betisoarele pe care au fost prajite si se platesc de catre consumator pe cand tapas, nu (depinde de modul cum au fost comandate).

Pentru o mai buna intelegere, tapas este de fapt un aperitiv sau un snack (foarte variat). Poate fi rece (branza si maslie infipte in scobitori) sau cald. In unele baruri in Spania, tapas a evoluat in "antreuri" si uneori chiar intr-un produs mai sofisticat.

Se pot comanda tapas de mai multe feluri, combinandu-le si formand astfel un meniu intreg. In unele tari din America Centrala un astfel de snack este cunoscut sub numele de bocas. Numele de tapas vine de la verbul tapar care in traducere inseamna "a acoperi".

Pinchos, se servesc in portii individuale si totdeauna se platesc separat de bautura. Nu trebuie sa fie confundate cu brochettele care in America Latina poarta numele tot de pinchos.

Sant comune in tavernele din Bosque si in alte zone cum ar fi Cantabria, La Rioja, nordul Burgas-ului si Navarre, unde o varietate de pinchos se serveste pe tava. In acest tip de pinchos, scobitorile sant folosite pentru a impiedica caderea lor de pe painea de care au fost atasate precum si pentru a putea numara exact bucatile consumate.

Aproape orice fel de ingrediente pot fi folosite pe paine, dar cele mai comune in regiunea Basque include pestele (cod, anchovy).

Pinchos pot fi foarte sofisticate, uneori fiind foarte elaborate si costisitoare si folosite ca "scuza" pentru suetele, agapele intre prieteni.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Prajitura frageda cu mere, de post
Bucataras.RO

Prajitura frageda cu mere, de post

Am vazut aceasta prajitura la cateva fete pe Bucataras si am si pregatit-o. Pot sa va spun ca este nemaipomenita. O prajitura...

Prajitura frageda cu mere, de post
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti