Meniu complet pentru Mosii de Vara

Portii
6
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
240 minute
Complexitate
ridicata
Meniu complet pentru Mosii de Vara

Ingrediente

  • Pentru ciorba de verdeturi cu pui:
  • 2 pulpe de pui cu os
  • 1 kg spanac
  • 500 de grame salată verde
  • 4 cepe verzi
  • 6 fire de usturoi verde
  • sare, piper, după gust
  • 450 grame zarzavat pentru ciorbe congelat
  • 600 de grame cartofi noi
  • 1 litru borș
  • 660 de ml lapte covasit
  • 100 de ml smantana
  • câte 1/2 legatura de leustean, marar, rucola
  • 2 oua
  • ulei, untura, câte 2 linguri
  • 4 linguri de zahăr
  • Pentru mămăliga rapidă :
  • 300 de grame mălai grisat
  • 75 de grame făină albă
  • 1, 1/2 linguriță praf de copt
  • 2 ouă bătute
  • 1 lingura zahăr
  • 1 linguriță jumătate de sare
  • 1 linguriță boia afumată
  • 1 linguriță boia iute
  • Zeama de la 1/2 lămâie
  • Pentru sarmalele în foi de vită:
  • 500 de grame carne tocată amestec
  • 2 linguri untura, o lingura ulei
  • 2 morcovi rasi
  • 2 ardei capia tocati
  • 28 de frunze de viță de vie
  • 2 cepe mici roșii tocate
  • Ierburi aromatice:
  • cimbru, marar
  • 200 ml bulion
  • Apă, sare , piper
  • 50 de grame orez
  • Boia dulce, chimen, după gust
  • Pentru colac:
  • 200 de grame făină albă pentru pâine
  • 10 grame drojdie
  • 1/4 linguriță sare
  • O linguriță zahăr
  • 100 ml apă călduță
  • 40 de grame unt topit
  • 1 ou bătut
  • Semințe
  • Pentru budinca de orez cu sos de capsuni:
  • 100 de grame orez basmati
  • 500 de ml lapte
  • 63 de grame zahăr tos
  • Coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • 150 de ml smantana pentru frișcă
  • 1 linguriță de esența de vanilie
  • 3 ouă, gălbenușurile separate de albusuri
  • Un praf de sare
  • 300 de grame capsuni
  • 4 linguri de zahăr brun
  • 4 linguri de apă
  • Mentă verde
  • O linguriță suc de lămâie
  • 550 de ml lapte

Mod de preparare

Recunosc că până acum nu am mai auzit de " Moșii de vară", dar, în calendarul catolic apare "pomenirea celor trecuti întru veșnicie" în sâmbăta care precede Rusaliile. Mi s-a părut cu atât mai interesantă tema aleasă, așa că am decis să gătesc mâncăruri care îmi aduc aminte de sat, de viața simplă , dar grea, de la țară, de bunici, de copilăria mea fericită și de gustul proaspăt și aromat al bucatelor care umpleau masa la sărbători ori reuniuni de familie...
Am ales să prepar un borș de verdeturi, chit că în zona din care provin, ciorbele de acest gen nu conțin borș sau alte legume, se acresc cu lapte bătut sau "zamatisa", în termeni populari, se fierb ouă în zeama pregătită, se servesc cu multe ierburi aromatice, fire de usturoi verde și cu o mămăligă rumena sau boturi umplute cu caș proaspăt.
Rețeta mea e o improvizație personală și începe cam așa:
Puiul se cresteaza, se asezoneaza.
Ceapa și usturoiul se toacă mărunt, se calesc în untura cu ulei, se adaugă puiul după 5 minute, se mai calesc toate 10 minute, apoi se sting cu vreun litru de apă și se fierb preț de 30 de minute.
Se adaugă legumele congelate și cartofii spălați, curățati și feliati, încă puțină apă, o lingura de sare, se mai fierb toate 20 de minute. Urmează salata verde și spanacul feliate julien. Se lasă încă vreo cinci minute să fiarbă. La final, se adaugă borsul încălzit împreună cu laptele covasit, zahărul, pentru echilibrarea gustului, se mai dau 2, 3 clocote și se asezoneaza.
Se servește cu un sos din smantana, sare, ierburi tocate mărunt, ouă posate 3 minute, în apă fiartă cu puțin oțet.
Pentru mămăliga rapidă, pur si simplu amestecăm ingredientele lichide cu cele solide, le coacem într-o tavă unsa cu unt 50 de minute, la 190 grade Celsius.
Pentru sarmalele în foi de vită, se spală și se oparesc foile 10 minute în apă clocotita cu o linguriță de sare.
Pentru umplutura, se calesc în untura și ulei ceapa tocată 5 minute, morcovii și ardeii, idem, se mai adaugă verdeturile tocate, 50 grame orez, se asezoneaza, se poate condimenta, după gustul fiecăruia cu boia, chimen, ierburi de Provence etc.
Compoziția rezultată se amestecă cu carnea tocată, 1/2 legatura marar verde tocat, se mai asezoneaza dacă e cazul cu sare, piper.
Se unge o oală de fontă cu ulei, se așază pe fundul ei frunze de viță de vie, apoi sărmăluțele, bulionul, câteva fire de cimbru verde, apa cât să le acopere. Se fierb o oră și 45 de minute la foc mic, în oala acoperită.
Se mai completează cu apă călduță din când în când.

Pentru budinca de orez:

Se fierbe orezul în apă 2 minute.
Se strecoară.
Se amesteca cu lapte, zahăr, coajă de lămâie, un praf de sare. Se fierbe cca. 20 de minute. Se lasa la răcit.
Se amestecă după ce s-a răcit puțin cu gălbenușurile, frișca lichidă, vanilia.
Albusurile se bat separat, se integrează în compoziția indicată, se coace totul la cuptor până se rumeneste , 50 de minute, la 185 grade Celsius.
Pentru sos, se fierb capsunile cu ingredientele indicate 5 minute, 1/2 din compoziție se pasează, se amestecă cu restul, se servește cu budinca de orez racita.

Pentru colac:

Se face o maia cu apa călduță, drojdia dizolvată, o lingura făina. După ce a dospit, se amestecă cu restul ingredientelor, se frământă un aluat neted , moale, elastic, se mai adaugă făină cât cuprinde.
Aluatul se lasă la dospit 30 de minute.
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius, se întinde un rulou , se taie în trei, se împletește, apoi se ruleaza sub forma unei cununi, se unge cu ou bătut, se presară cu semințe și se coace 35 de minute într-o tava potrivita, unsa cu unt.
Poftă bună! E ceva de munca cu acest meniu, dar merită efortul...zic eu...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
3
Dulciuri

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
Curry de pui - cel mai gustos curry
4
Mancaruri cu carne

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Prajitura Sau Rulada cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat