Meniu complet pentru Mosii de Vara

Postat pe: 22-05-2017
(0)

Ingrediente

Pentru ciorba de verdeturi cu pui:
2 pulpe de pui cu os
1 kg spanac
500 de grame salată verde
4 cepe verzi
6 fire de usturoi verde
sare, piper, după gust
450 grame zarzavat pentru ciorbe congelat
600 de grame cartofi noi
1 litru borș
660 de ml lapte covasit
100 de ml smantana
câte 1/2 legatura de leustean, marar, rucola
2 oua
ulei, untura, câte 2 linguri
4 linguri de zahăr
Pentru mămăliga rapidă :
300 de grame mălai grisat
75 de grame făină albă
1, 1/2 linguriță praf de copt
2 ouă bătute
1 lingura zahăr
1 linguriță jumătate de sare
1 linguriță boia afumată
1 linguriță boia iute
Zeama de la 1/2 lămâie
Pentru sarmalele în foi de vită:
500 de grame carne tocată amestec
2 linguri untura, o lingura ulei
2 morcovi rasi
2 ardei capia tocati
28 de frunze de viță de vie
2 cepe mici roșii tocate
Ierburi aromatice:
cimbru, marar
200 ml bulion
Apă, sare , piper
50 de grame orez
Boia dulce, chimen, după gust
Pentru colac:
200 de grame făină albă pentru pâine
10 grame drojdie
1/4 linguriță sare
O linguriță zahăr
100 ml apă călduță
40 de grame unt topit
1 ou bătut
Semințe
Pentru budinca de orez cu sos de capsuni:
100 de grame orez basmati
500 de ml lapte
63 de grame zahăr tos
Coaja rasă de la 1/2 lămâie
150 de ml smantana pentru frișcă
1 linguriță de esența de vanilie
3 ouă, gălbenușurile separate de albusuri
Un praf de sare
300 de grame capsuni
4 linguri de zahăr brun
4 linguri de apă
Mentă verde
O linguriță suc de lămâie
550 de ml lapte

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

02h
Timp gatire

GĂTIRE

04h
Numar portii

PORȚII

6 portii
Recunosc că până acum nu am mai auzit de " Moșii de vară", dar, în calendarul catolic apare "pomenirea celor trecuti întru veșnicie" în sâmbăta care precede Rusaliile. Mi s-a părut cu atât mai interesantă tema aleasă, așa că am decis să gătesc mâncăruri care îmi aduc aminte de sat, de viața simplă , dar grea, de la țară, de bunici, de copilăria mea fericită și de gustul proaspăt și aromat al bucatelor care umpleau masa la sărbători ori reuniuni de familie...
Am ales să prepar un borș de verdeturi, chit că în zona din care provin, ciorbele de acest gen nu conțin borș sau alte legume, se acresc cu lapte bătut sau "zamatisa", în termeni populari, se fierb ouă în zeama pregătită, se servesc cu multe ierburi aromatice, fire de usturoi verde și cu o mămăligă rumena sau boturi umplute cu caș proaspăt.
Rețeta mea e o improvizație personală și începe cam așa:
Puiul se cresteaza, se asezoneaza.
Ceapa și usturoiul se toacă mărunt, se calesc în untura cu ulei, se adaugă puiul după 5 minute, se mai calesc toate 10 minute, apoi se sting cu vreun litru de apă și se fierb preț de 30 de minute.
Se adaugă legumele congelate și cartofii spălați, curățati și feliati, încă puțină apă, o lingura de sare, se mai fierb toate 20 de minute. Urmează salata verde și spanacul feliate julien. Se lasă încă vreo cinci minute să fiarbă. La final, se adaugă borsul încălzit împreună cu laptele covasit, zahărul, pentru echilibrarea gustului, se mai dau 2, 3 clocote și se asezoneaza.
Se servește cu un sos din smantana, sare, ierburi tocate mărunt, ouă posate 3 minute, în apă fiartă cu puțin oțet.
Pentru mămăliga rapidă, pur si simplu amestecăm ingredientele lichide cu cele solide, le coacem într-o tavă unsa cu unt 50 de minute, la 190 grade Celsius.
Pentru sarmalele în foi de vită, se spală și se oparesc foile 10 minute în apă clocotita cu o linguriță de sare.
Pentru umplutura, se calesc în untura și ulei ceapa tocată 5 minute, morcovii și ardeii, idem, se mai adaugă verdeturile tocate, 50 grame orez, se asezoneaza, se poate condimenta, după gustul fiecăruia cu boia, chimen, ierburi de Provence etc.
Compoziția rezultată se amestecă cu carnea tocată, 1/2 legatura marar verde tocat, se mai asezoneaza dacă e cazul cu sare, piper.
Se unge o oală de fontă cu ulei, se așază pe fundul ei frunze de viță de vie, apoi sărmăluțele, bulionul, câteva fire de cimbru verde, apa cât să le acopere. Se fierb o oră și 45 de minute la foc mic, în oala acoperită.
Se mai completează cu apă călduță din când în când.

Pentru budinca de orez:

Se fierbe orezul în apă 2 minute.
Se strecoară.
Se amesteca cu lapte, zahăr, coajă de lămâie, un praf de sare. Se fierbe cca. 20 de minute. Se lasa la răcit.
Se amestecă după ce s-a răcit puțin cu gălbenușurile, frișca lichidă, vanilia.
Albusurile se bat separat, se integrează în compoziția indicată, se coace totul la cuptor până se rumeneste , 50 de minute, la 185 grade Celsius.
Pentru sos, se fierb capsunile cu ingredientele indicate 5 minute, 1/2 din compoziție se pasează, se amestecă cu restul, se servește cu budinca de orez racita.

Pentru colac:

Se face o maia cu apa călduță, drojdia dizolvată, o lingura făina. După ce a dospit, se amestecă cu restul ingredientelor, se frământă un aluat neted , moale, elastic, se mai adaugă făină cât cuprinde.
Aluatul se lasă la dospit 30 de minute.
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius, se întinde un rulou , se taie în trei, se împletește, apoi se ruleaza sub forma unei cununi, se unge cu ou bătut, se presară cu semințe și se coace 35 de minute într-o tava potrivita, unsa cu unt.
Poftă bună! E ceva de munca cu acest meniu, dar merită efortul...zic eu...

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Meniu complet pentru Mosii de Vara" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 20 %
249.99 lei
199.99 lei

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Meniu complet pentru Mosii de Vara