Escalop de Porc cu Ciuperci in Sos de Iaurt

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Escalop de Porc cu Ciuperci in Sos de Iaurt

Ingrediente

  • 2 portii
  • Pentru carne:
  • 4 feliute de carne taiate de grosimea lamei de cutit
  • unt cit 2 nuci pentru prajit
  • Pentru sosul de ciuperci:
  • ciuperci champignon (cite stau intr-o farfurie de supa)
  • putin unt si ulei pentru inabusit
  • 1 catel de usturoi
  • sare patrunjel
  • 3-4 linguri de iaurt (de preferat grecesc, adica sa fie mai gras)
  • Pentru piure:
  • cartofi noi
  • sare

Mod de preparare

- am curatat cartoful * (in cazul meu era un singur cartof, nou, imens cca 16 cm dimensiune, deci l-am spalat si l-am curatat cu putina sare de coaja aproape inexistenta), apoi taiat cuburi si l-am pus la fiert cu apa numai cit sa il acopere si cu putina sare

- am trecut carnea prin faina (2 bucati) si prin malai (alet 2 bucati) si le-am prajit rapid, la foc mare in tigaie cu unt, cca 4-5 minute pe fiecare parte, apoi leam pus intr-un alt vas si le-am pastrat calde

- am curatat ciupercile (taiat partea cu pamint si sters cu servetel de hirtie) , le-am tiat in lungime si le-am inabusit cu putina sare si un catel de usturoi usor strivit cu lama de cutit itr-o lingra de ulei si una de unt. Dupa vreo 5 minute am adaugat si iaurtul si am lasat sa fiarba pina cind lichidul s-a evaporat. Am scos si aruncat usturoiul si am adaugat patrunjelul proaspata, tocat.

- Am pregatit piureul (mai bine zis cartofi striviti si amestecati cu putin unt si sare)
- am servit in farfurie feliile de carne inca calde cu sos de ciuperci si piure de cartof sau fara cartof
Cuvintul escalop vine din originalul francez escalope, in italiana scaloppa dar cunoscuta mai ales cu diminutivul scaloppine, in engleza scalopp.

In original din carne de vitel dar se intilnesc tot mai des si alte variante din carne de porc, de curcan, de pui si chiar de peste.

Sunt bucati de carne, fara os, rotunde, taiate subtiri, de pulpa, batute bine, prajite foarte rapid, pe flacara, in unele variante in unt 5 min pe o parte si 5 pe alta, dupa ce au fost sau nu trecute prin faina sau pesmet si servite de obicei cu piure de cartofi dar si cu orez

Pot fi gatite in sos dupa ce au fost prajite rapid asa cum se prezinta in varianta romanesca: intr-un sos de smintina sau de rosii de cele mai multe ori asta pentru ca se tinde in a denumi escalop carnea cu sos si snitel sau carne prajita cea care nu a mai avut parte si de fierberea finala in sos.

Si in retele italiene pot avea sos de exemplu: cu zeama de lamiie, cu marsala, cu vin alb; dar pot fi si doar panè, doar trecute prin pesmet, foarte asemanatoare cu varianta germana deci cu snitelul, cu deosebirea ca scaloppina alla milanese (snitelul italian) este in general mai groasa (nebatuta) decit snitelul vienez.

Ar mai fi multe de spus dar cum pe internet numai cine nu cauta nu gaseste informatii nu are rost sa ma lungesc si voi trece la reteta mea.

Deci dupa ce am citit cit mai multe informatii si retete am trecut la varianta pe gustul meu. Am ales sa fac escalop (aveam felii foarte subtiri de pulpa de porc) prajite in 2 moduri una trecuta prin fina si cea de-a doua prin malai (improvizatie de ultima ora cind am descoperit ca nu aveam pesmet si care s-a dovedit a fi castigatoare).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Bucataras.RO

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital

De cand am revenit din Bulgaria, m-am gandit numai la vinetele mancate la un restaurant bulgaresc, asa ca astazi va prezint...

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura