Cotlet de Porc Maturat

Complexitate
redusa
Cotlet de Porc Maturat

Ingrediente

  • Pentru 4 portii
  • 4 bucati cotlet de porc a cate 250 g fiecare (este important bucatile sa fie de aceeasi cantitate pentru ca saramura sa le patrunda unifom si sa fie gatite egal)
  • Pentru saramura:
  • 1/2 cana sare kosher sau de mare medie (daca folositi sare fina sau de masa puneti 1/4 cana)
  • 3/4 cana zahar brun cu melasa
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • 1 lingurita enibahar praf
  • 1/2 lingurita cuisoare praf
  • 1 foaie de dafin
  • 250 ml apa fierbinte
  • 1 5 ml apa
  • 2 bete de telina verde taiate bucati
  • 1/2 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • Pentru glazura:
  • 1/4 cana zahar brun cu melasa
  • 2 linguri mustar Dijon
  • un praf cayenne
  • cuisoare

Mod de preparare

Intr-un bol cu o capacitate mare puneti sarea, zaharul, enibahar, cuisoare, piper si apa fierbinte. Amestecati bine si lasati deoparte. Intr-un blender puneti telina, usturoiul, ceapa si 500 ml apa. Pulsati pana cand legumele sunt bine incorporate si maruntite fin.

Puneti foaia de dafin in bolul cu sare si zahar si turnati peste amestecul cu legume. In acelasi bol mai adaugati 1 l de apa. Amestecati din nou apoi puneti bucatile de cotlet. Acestea trebuie sa fie acoperite in totalite cu aceasta saramura.

Acoperiti bine si lasati in frigider 48 de ore. La 24 de ore inturnati bucatile de cotlet pe cealalta parte.
Scoateti bolul cu carne din frigider 1 ora inainte de a le pregati. Uscati cotletele cu prosop de hartie de bucatarie foarte bine.

Pe partea cu gasime taiati foarte fin pana ajungeti la carne. Apoi pe una dintre fatade faceti cateva taieturi de aproximativ 0. 5 cm pe lungime apoi pe latime. Preincalziti cuptorul la 160 °c (gaz 3). Puneti carnea cu partea taiata in jos intr-o tigaie de fier sau oala de inox fierbinte la foc mediu fara grasime adaugata.

Prajiti 2-3 minute pe fiecare parte, pentru aspect si crusta. Intr-un bol amestecati bine zaharul, mustarul si cayenne. Mutati acestea intr-o tava cu folie de aluminiu cu parte taiata in sus. Puneti glazura deasupra si putin pe margini.

Inserati cateva cuisoare deasupra. Coaceti in cuptor 10-15 minute sau pana cand temperatura in interiorul carnii este de aproximativ 62 °c. Cand aceasta este gata mai tineti 3-4 minute sub grill pentru a da o crusta. Lasati 4-5 minute sa stea inainte de a servi (scoateti cuisoarele).
* Nu coaceti prea mult deoarece v-a anula efectele saramurii si se vor usca in interior.

** Am servit aceste cotlete cu garnitura de puree cu mascarpone si putina salata. Este o combinatie de neuitat.

*** Dupa ce ati scos carnea din saramura nu mai trebuie asezonata.

Aceasta este preferata mea reteta de a gati cotletul de porc. Este deliciosa, plina de arome iar datorita saramurii nu are acea textura uscata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
5
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.