Ceafa de porc coapta incet, cu sos de legume, piureuri de cartofi si morcovi

Portii
4
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Ceafa de porc coapta incet, cu sos de legume, piureuri de cartofi si morcovi

Ingrediente

  • 4 cefe de porc cu os
  • 3 morcovi medii
  • 3 tije de telina Apio
  • 1 ceapă roșie medie
  • 2 cepe verzi
  • 150 ml vin Marsala
  • 200 ml apă plus extra ( sau mai bine supă de legume, eu însă nu am avut)
  • sare, 1 lingura plus extra
  • piper după gust
  • 11 căței de usturoi
  • 2 linguri ketchup
  • 2 linguri pastă de ardei
  • 1 linguriță cu vârf de muștar iute cu boabe
  • 1 linguriță cu vârf de chimen
  • 1 linguriță cu vârf de boia afumată
  • 1 linguriță de pudră de chili
  • 2 crengute de rozmarin
  • 1/2 rădăcină de pătrunjel
  • 3 foi de dafin
  • 150 ml smantana de gatit
  • 30 grame unt
  • 4 linguri ulei plus extra
  • o oala de fontă cu capac
  • Pentru piureul de morcovi:
  • 3 morcovi medii
  • Sare, piper, după gust
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucsoara
  • 2 linguri suc de portocale proaspăt stors
  • 3,4 linguri lapte amestecat cu smantana de gatit
  • 20 grame unt gras
  • Pentru piureul de cartofi:
  • 3 cartofi mari
  • 3, 4 linguri de lapte amestecat cu smantana de gatit
  • Sare, piper, nucsoara, după gust
  • 20 de grame unt gras
  • Pentru dressingul de marar:
  • 1 legătură marar
  • 50 ml ulei de măsline
  • Sare, piper după gust

Mod de preparare

Cefele de porc se asezoneaza cu sare, piper și se prajesc în 4 linguri ulei, câte 4 minute pe fiecare parte.
Legumele se toacă bucăți mai mari, ceapa roșie julien.
Condimentele, rozmarinul( fără tulpina mai groasă), usturoiul maruntit, se amestecă într-un mojar, până rezultă o pastă, nu foarte fină.
În uleiul în care am prăjit carnea, se calesc cepele 5 minute, se adaugă legumele tocate, o lingura sare, se calesc încă 5 minute, pasta de condimente, foile de dafin, se mai lasă 3 minute, amestecând des, apoi se stinge totul cu vin, se lasă să se mai evapore 5 minute, se adaugă apa sau supa care trebuie să treacă de legume, apoi carnea. Se completează cu apă, în așa fel încât, cel puțin jumătate din carne să stea în sosul format.
Se acoperă oala cu capac si se fierbe totul o oră, iar la jumătatea timpului de fierbere, se întoarce carnea în sos.
Se scoate apoi carnea și frunzele de dafin afară din oală.
Legumele se pasează cu mixerul vertical, se dau printr-o sită fină pentru a rezulta un sos care se mai lungeste cu smantana de gatit, circa 150 ml și la care se mai adaugă 30 grame unt.
Sosul se mai fierbe 2 minute.
Pentru piureuri, atât cartofii, cât și morcovii se feliaza, se pun la fiert în apă sărată, în recipiente diferite, se fierb 15, 20 de minute.
Cartofii se pasează cu un pasator de legume, morcovii cu mixerul vertical, fiecare piure rezultat se asezoneaza după gust, cu condimentele pregătite, se adaugă unt, lapte combinat cu restul de smantana lichida rămasă de la sosul de legume.
Se prepară dressingul de marar, pasand toate ingredientele.
Se așază pe o farfurie piureurile cu ajutorul unor sprituri de patiserie, friptura cu sosul de legume și dressingul.
Este o rețetă proprie, foarte gustoasă!
Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Negresa (III)
1
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura Kinder Bueno
3
Dulciuri

Prajitura Kinder Bueno

Aceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...

Prajitura Kinder Bueno
Negresa cu branza si cirese
4
Dulciuri

Negresa cu branza si cirese

Negresa cu branza si cirese
Parteneri
Fudulii de curcan cu praz
Bucataras.RO

Fudulii de curcan cu praz

Pentru prima data am mancat asa ceva,si pot sa va zic ca au fost super bune,se fac si foarte usor

Fudulii de curcan cu praz
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala