Ceafa de porc coapta incet, cu sos de legume, piureuri de cartofi si morcovi

Portii
4
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Ceafa de porc coapta incet, cu sos de legume, piureuri de cartofi si morcovi

Ingrediente

  • 4 cefe de porc cu os
  • 3 morcovi medii
  • 3 tije de telina Apio
  • 1 ceapă roșie medie
  • 2 cepe verzi
  • 150 ml vin Marsala
  • 200 ml apă plus extra ( sau mai bine supă de legume, eu însă nu am avut)
  • sare, 1 lingura plus extra
  • piper după gust
  • 11 căței de usturoi
  • 2 linguri ketchup
  • 2 linguri pastă de ardei
  • 1 linguriță cu vârf de muștar iute cu boabe
  • 1 linguriță cu vârf de chimen
  • 1 linguriță cu vârf de boia afumată
  • 1 linguriță de pudră de chili
  • 2 crengute de rozmarin
  • 1/2 rădăcină de pătrunjel
  • 3 foi de dafin
  • 150 ml smantana de gatit
  • 30 grame unt
  • 4 linguri ulei plus extra
  • o oala de fontă cu capac
  • Pentru piureul de morcovi:
  • 3 morcovi medii
  • Sare, piper, după gust
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucsoara
  • 2 linguri suc de portocale proaspăt stors
  • 3,4 linguri lapte amestecat cu smantana de gatit
  • 20 grame unt gras
  • Pentru piureul de cartofi:
  • 3 cartofi mari
  • 3, 4 linguri de lapte amestecat cu smantana de gatit
  • Sare, piper, nucsoara, după gust
  • 20 de grame unt gras
  • Pentru dressingul de marar:
  • 1 legătură marar
  • 50 ml ulei de măsline
  • Sare, piper după gust

Mod de preparare

Cefele de porc se asezoneaza cu sare, piper și se prajesc în 4 linguri ulei, câte 4 minute pe fiecare parte.
Legumele se toacă bucăți mai mari, ceapa roșie julien.
Condimentele, rozmarinul( fără tulpina mai groasă), usturoiul maruntit, se amestecă într-un mojar, până rezultă o pastă, nu foarte fină.
În uleiul în care am prăjit carnea, se calesc cepele 5 minute, se adaugă legumele tocate, o lingura sare, se calesc încă 5 minute, pasta de condimente, foile de dafin, se mai lasă 3 minute, amestecând des, apoi se stinge totul cu vin, se lasă să se mai evapore 5 minute, se adaugă apa sau supa care trebuie să treacă de legume, apoi carnea. Se completează cu apă, în așa fel încât, cel puțin jumătate din carne să stea în sosul format.
Se acoperă oala cu capac si se fierbe totul o oră, iar la jumătatea timpului de fierbere, se întoarce carnea în sos.
Se scoate apoi carnea și frunzele de dafin afară din oală.
Legumele se pasează cu mixerul vertical, se dau printr-o sită fină pentru a rezulta un sos care se mai lungeste cu smantana de gatit, circa 150 ml și la care se mai adaugă 30 grame unt.
Sosul se mai fierbe 2 minute.
Pentru piureuri, atât cartofii, cât și morcovii se feliaza, se pun la fiert în apă sărată, în recipiente diferite, se fierb 15, 20 de minute.
Cartofii se pasează cu un pasator de legume, morcovii cu mixerul vertical, fiecare piure rezultat se asezoneaza după gust, cu condimentele pregătite, se adaugă unt, lapte combinat cu restul de smantana lichida rămasă de la sosul de legume.
Se prepară dressingul de marar, pasand toate ingredientele.
Se așază pe o farfurie piureurile cu ajutorul unor sprituri de patiserie, friptura cu sosul de legume și dressingul.
Este o rețetă proprie, foarte gustoasă!
Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
2
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Chisca umpluta cu crupe albe
3
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Savarine cu frisca
4
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Salam de biscuiţi reţetă
5
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Parteneri
Placinta cu ciuperci
Bucataras.RO

Placinta cu ciuperci

Pentru cei care tin post, si nu numai, am venit cu o reteta de placinta foarte buna. Buna de servit acasa, buna pentru...

Placinta cu ciuperci
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing