Ca sa nu fiu inoportun la o asa problema, procurarea capatanei revine celui ce o pregateste. Curatam capatana de piele, de par, de cheaguri de sange, taiem ciarnele daca este cazul. Asa intreaga cum este intr-un ceaun mare de tuci, pe pirostii, afara, o v-om fierbe 2 ore si jumatate pana in momentul in care carnea se va dezosa singura.
Scoatem capatana din tuci si o asezam pe un blat mare sa se raceasca. Curatam usturoiul (4-5 maciulii) il chisam bine dar fara sare, da-m prin razatoarea fina 1-2 radacini de hrean punem la indemana dafinul, piperulsi boiaua.
Toata capatana se va dezosa aruncand oasele. In mormanul cu carne de pe blat cautam ochii si limba. Dela ochi dam afara punctul negru, iar la limba dam deoparte pielita. In timpul asta pregatim si cuptorul. Din tuci luam supa ce a rezultat de la fierbere (numai supa limpede).
o cratita cu margini joase in care sa ne incapa toata carnea. Taiem carnea fasii de 2 cm de late, ochii ii lasam intregi, limba felii de 1 cm latime si facem un amestec intre carne, usturoi, hrean si boia.
Asezam in cratita adaugam sarea necesara, dafinulsi piperul, dupa care innecam carnea in supa cu un dest mai jos de nivelul carnii.
Aruncam cratita in cupteor pentru a desface lumea facuta si nefacuta a aromelor. Baga de sama: la un ffoc mai iute 12-15 minute, la foc moale 20 de minute pentru a nu deranja usturoiul si hreanul. Gurmanzi adunati-va.
Marar dupa pofta, Mujdei la troc, branza iute de acu 3 ani dar mai cu zgarcenie si o mamaliga care sa sature si cetele ceresti. Un toi de palinca sati omoare cariile dintre dinti iar dupa masa un ulcior cu babeasca neagra ar face ca si ingerii din cer sa ne invidieze.
Asa o fi? Si ma mai mir cum ca bunicii nostri bagau ata in ac la peste 90 de ani.
Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfectaPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateUn chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...
Chec cu portocaleIncearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Comentarii