Capatana de Manzat cu Usturoi si Hrean

Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Una capatana de manzat
  • Usturoi la greu
  • Hrean zdravan si vinjos
  • Piper boabe
  • Foi d dafin doua
  • o mana buna de marar fraged
  • Boia de ardei iute (optional) Apa
  • Sare

Mod de preparare

Ca sa nu fiu inoportun la o asa problema, procurarea capatanei revine celui ce o pregateste. Curatam capatana de piele, de par, de cheaguri de sange, taiem ciarnele daca este cazul. Asa intreaga cum este intr-un ceaun mare de tuci, pe pirostii, afara, o v-om fierbe 2 ore si jumatate pana in momentul in care carnea se va dezosa singura.

Scoatem capatana din tuci si o asezam pe un blat mare sa se raceasca. Curatam usturoiul (4-5 maciulii) il chisam bine dar fara sare, da-m prin razatoarea fina 1-2 radacini de hrean punem la indemana dafinul, piperulsi boiaua.

Toata capatana se va dezosa aruncand oasele. In mormanul cu carne de pe blat cautam ochii si limba. Dela ochi dam afara punctul negru, iar la limba dam deoparte pielita. In timpul asta pregatim si cuptorul. Din tuci luam supa ce a rezultat de la fierbere (numai supa limpede).

o cratita cu margini joase in care sa ne incapa toata carnea. Taiem carnea fasii de 2 cm de late, ochii ii lasam intregi, limba felii de 1 cm latime si facem un amestec intre carne, usturoi, hrean si boia.

Asezam in cratita adaugam sarea necesara, dafinulsi piperul, dupa care innecam carnea in supa cu un dest mai jos de nivelul carnii.

Aruncam cratita in cupteor pentru a desface lumea facuta si nefacuta a aromelor. Baga de sama: la un ffoc mai iute 12-15 minute, la foc moale 20 de minute pentru a nu deranja usturoiul si hreanul. Gurmanzi adunati-va.
Marar dupa pofta, Mujdei la troc, branza iute de acu 3 ani dar mai cu zgarcenie si o mamaliga care sa sature si cetele ceresti. Un toi de palinca sati omoare cariile dintre dinti iar dupa masa un ulcior cu babeasca neagra ar face ca si ingerii din cer sa ne invidieze.

Asa o fi? Si ma mai mir cum ca bunicii nostri bagau ata in ac la peste 90 de ani.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Zacusca de fasole alba boabe
4
Conserve, muraturi

Zacusca de fasole alba boabe

Zacusca de fasole alba boabe
Negresa (III)
5
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie