Bulz Ciobanesc cu Varza Calita

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Bulz Ciobanesc cu Varza Calita

Ingrediente

  • varza murata - o capatana
  • carnati afumati - o pereche
  • ceapa rosie - 1 bucata
  • branza de burduf - 200 gr
  • mamaliga - 500 gr
  • piper
  • boia dulce
  • chimen (optional)
  • dafin (mai putin decat optional)
  • smantana

Mod de preparare

O facut-am si-o facui si p'asta: bulz ciobanesc in bucataria de la bloc: shock: Atata ma duce pe mine mintea cand ma trazneste pohta ... adica deloc. Las instinctul si animalul din mine sa-si faca de cap!

Asa s-au aliniat astrele: varza acra la ultima pritoceala, carnatii afumati la destinatia lor finala si branza de burbuf la apogeul miroaznei sale: wink: - ce putea iesi de-aici: idea: - astrele sunt vinovate - bulz ciobanesc de mamaliga!

Asadar, iaca varza (desarata peste noapte in apa rece) si ceapa rosie, taiate fideluta fina; carnatii crestati frumusel. Punem wokul sau tuciul, tigaia cu fund gros sau orice alt vas incapator si cu pereti inalti, infierbantam bine si azvarlim repede carnatii inlauntru. Perpelim bine pe toate partile pana iese untura din ei, dupa care-i scoatem si-i pastram aproape.

In untura ramasa tragem repede de tot ceapa, adaugam varza si calim bine de tot, amestecand aproape incontinuu: varza acra calita trebuie sa prinda un miros de \'prajeala\', adica apa din ea trebuie sa fie de tot evaporata si sa ramana doar untura carnatilor in care varza sa prinda culoare, sa se perpeleasca bine peste tot; intr-o propozitie, nu vrem varza inabusita, fiarta (ca la sarmale), ci varza calita!

Dupa ce am obtinut mult muncita varza calita, o trecem intr-un vas termorezistent unde o piperam din greu si-i dam boia dulce, cimbru si ce mai vreti voi (ungurii pun si chimen, pun si eu cateodata, mai ales cand manac varza calita cu taitei de casa) Ideea este ca niciodata nu se pune boia atunci cand avem preparatul pe flacara - boiaua se face mai amara ca viata daca se arde!

Turnam peste ea supa de legume sau apa, ingropam carnatii, acoperim si-o dam la cuptor vreun ceas jumate, pana cand e varza gata (transparenta dar al dente)

In acest timp facem bulzul: fierbem o mamaliguta pripita in apa cu unt (daca aveti jintiţă - zer de la branza facuta in casa ar trebui s-o folositi pe dansa, deh, la stana asa se face, eu asa fac fiindca am in congelator mereu jintiţă)

Cam 15 minute sunt suficiente pentru o mamaliguta pripita; lasati-o sa se raceasca putin si modelati bulzul, fie in maini, fie in cani cum le vedeti in poze. o lingura de mamaliga pe fundul canii, o bucata de branza si alta lingura de mamaliga deasupra. Mamaliguta fiind grascioara, nu se va lipi de fundul canii, asa ca-i puteti da un ghiont sa sara de pe spate pe burta, obtinand astfel un guguloi perfect.

Le puneti pe gratarul incins si le plimbati de colo-colo sa prinda crusta si dungi. Dar si aici, ca si carnea pusa pe gratar, primele minute nu miscam in front nimic: unde am pus gogoloiul acolo il lasam pana incepe a mirosi a 'gratarit', abia dupa asta incepem a rostogoli (altfel crusta aceea risca sa ramana pe gratar).

Deci oricat de nerabdatoare ati fi, stati pe loc repaus si nu grabiti lucrurile - de ars peste masura nu aveti cum, fiindca incepe a fumega pana va vin vecinii la usa, haha ... deci lasati crusta se se faca si abia apoi intoarceti obrazul celalalt!

Scoateti vasul din cuptor, descoperiti, faceti cuiburi cu dosul unei linguri si potriviti la caldurica bulzurile. Mai dati la cuptor doar daca simtiti nevoia ca bulzul sa fie mai crocant, mai cu coaja. Altfel, puteti purcede a pune in farfuriile bine garnisite cu smantana.

Fi-v-ar branza moale'n mijloc, mamaliga cea pufoasa cu coaja frumoasa sa fie, varza nici prea acra nici prea fada.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Nacreala cu spuma de pe zer
3
Gogosi umplute
4
Carte de bucate

Gogosi umplute

Descopera reteta perfecta de gogosi umplute! Afla cum sa pregatesti gogosi pufoase, cu umplutura delicioasa adaugata dupa...

Gogosi umplute
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Desert tarta cu rubarba si mascarpone
Bucataras.RO

Desert tarta cu rubarba si mascarpone

Dacă tot e sezonul rubarbei am pregătit o rețetă delicioasă. Rubarba acrișoară s-a potrivit perfect cu crema de...

Desert tarta cu rubarba si mascarpone
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute