In toata zona de sud a olteniei langa prazul ce cuprinde intreaga Oltenie vine agale din urma racul.
Ce este racul????
Racul este ardeiul gras cules din gradina dupa perioada optima de cules. Este rosu inchis la culoare, se intind pe o sfoara cam 20 de bucati de aceiasi marime, dar toti sanatosi.
Se aseaza la culmea casei pentru uscare dupa care se depoziteaza la loc ferit de doare si ploaie.
Luam un sir de raci caci asa v-om denumi ardeiul astfel pregatit si-l v-om pune intrun vas cu apa de azi pana maine la umflat.
Pregatim un bol pentru saramura in care punem zeama de varza, boiaua de ardei dulce, curatam radacina de hrean si o da-m prin razatoarea fina.
Usturoiul il pisam bine de tot si-l aruncam in bol iar separat pe plita sau pe o tabla coacem racii si ardeiul iute nu prea tare, atat cat sa fie mai mult decat fierbinti.
Racii astfel copti ii aruncam in bol si-i v-om presa cu o lingura de lemn. Urmeaza sa ii acoperim cu un capac si sa ii lasam la odihna la marginea plitei cat ai sorbi tutunul dintro tigare
Ce poate fi mai bun de atat???? Omamaliguta zdravana pe masuta tipic olteneasca cu trei picioare iar dupe protap sa scoti ce ai pus, un pui, o rata, un curcan sau un miel intreg.
Ceva de tescovina inainte si nu fara masura iar la recezaibar nenica cat o putea duce bardihanele noastre.
Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosiiOmleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasaPrajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.
Prajitura pufoasa cu piersici
Comentarii