Saramura de Raci

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 sir cu raci
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 litru cu zeama de varza
  • 3-4 ardei iuti
  • una lingura deboia dulce
  • una radacina de hrean
  • sare

Mod de preparare

In toata zona de sud a olteniei langa prazul ce cuprinde intreaga Oltenie vine agale din urma racul.

Ce este racul????
Racul este ardeiul gras cules din gradina dupa perioada optima de cules. Este rosu inchis la culoare, se intind pe o sfoara cam 20 de bucati de aceiasi marime, dar toti sanatosi.

Se aseaza la culmea casei pentru uscare dupa care se depoziteaza la loc ferit de doare si ploaie.
Luam un sir de raci caci asa v-om denumi ardeiul astfel pregatit si-l v-om pune intrun vas cu apa de azi pana maine la umflat.

Pregatim un bol pentru saramura in care punem zeama de varza, boiaua de ardei dulce, curatam radacina de hrean si o da-m prin razatoarea fina.

Usturoiul il pisam bine de tot si-l aruncam in bol iar separat pe plita sau pe o tabla coacem racii si ardeiul iute nu prea tare, atat cat sa fie mai mult decat fierbinti.

Racii astfel copti ii aruncam in bol si-i v-om presa cu o lingura de lemn. Urmeaza sa ii acoperim cu un capac si sa ii lasam la odihna la marginea plitei cat ai sorbi tutunul dintro tigare
Ce poate fi mai bun de atat???? Omamaliguta zdravana pe masuta tipic olteneasca cu trei picioare iar dupe protap sa scoti ce ai pus, un pui, o rata, un curcan sau un miel intreg.

Ceva de tescovina inainte si nu fara masura iar la recezaibar nenica cat o putea duce bardihanele noastre.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.