Saramura de Raci

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 sir cu raci
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 litru cu zeama de varza
  • 3-4 ardei iuti
  • una lingura deboia dulce
  • una radacina de hrean
  • sare

Mod de preparare

In toata zona de sud a olteniei langa prazul ce cuprinde intreaga Oltenie vine agale din urma racul.

Ce este racul????
Racul este ardeiul gras cules din gradina dupa perioada optima de cules. Este rosu inchis la culoare, se intind pe o sfoara cam 20 de bucati de aceiasi marime, dar toti sanatosi.

Se aseaza la culmea casei pentru uscare dupa care se depoziteaza la loc ferit de doare si ploaie.
Luam un sir de raci caci asa v-om denumi ardeiul astfel pregatit si-l v-om pune intrun vas cu apa de azi pana maine la umflat.

Pregatim un bol pentru saramura in care punem zeama de varza, boiaua de ardei dulce, curatam radacina de hrean si o da-m prin razatoarea fina.

Usturoiul il pisam bine de tot si-l aruncam in bol iar separat pe plita sau pe o tabla coacem racii si ardeiul iute nu prea tare, atat cat sa fie mai mult decat fierbinti.

Racii astfel copti ii aruncam in bol si-i v-om presa cu o lingura de lemn. Urmeaza sa ii acoperim cu un capac si sa ii lasam la odihna la marginea plitei cat ai sorbi tutunul dintro tigare
Ce poate fi mai bun de atat???? Omamaliguta zdravana pe masuta tipic olteneasca cu trei picioare iar dupe protap sa scoti ce ai pus, un pui, o rata, un curcan sau un miel intreg.

Ceva de tescovina inainte si nu fara masura iar la recezaibar nenica cat o putea duce bardihanele noastre.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa