Reteta pe care vreau sa v-o prezint este una delicioasa, simpla si accesibila in fiecare anotimp: orez cu legume sau risotto con verdure.
Incepem prin pregatirea legumelor: le spalam, le curatam, le taiem fireste - ceapa inele marunte, ardeiul cubulete, morcovul cububete sau dat pe razatoarea mica.
Intr-o cratita mai mare (orezul isi mareste considerabil volumul, chiar de 4-5 ori) calim ceapa (numai partea alba), adaugam ardeiul, morcovul ras si lasam pana capata aspect usor prajit.
Adaugam orezul, calim inca vreo 2-3 minute si incepem sa adaugam treptat supa calda. Punem si inelele verzi de ceapa si acoperim. Lasam lichidul sa fie absorbit, dupa care adaugam inca o masura si tot asa pana terminam supa sau pana cand boabele sunt fierte al dente, la fel ca si pastele. Punem sare, piper dupa plac si frunze de patrunjel proaspete tocate finut.
Pentru un gust deplin puneti parmezan ras, sos de rosii sau tot ceea ce credeti ca se combina mai bine la asa o bunatate.
Fireste, merge si simplu... sau alaturi de un pahar de vin alb, sec si usor.
Pofta buna!
sau
Buon appetito!
* Cantitatea de lichid se poate injumatati si inlocui cu vin alb ceea ce va da orezului o aroma si un gust deosebit.
O vorba veche spune ca baza oricarei bucatarii din aceasta lume este bucataria greceasca. Astfel, bucataria italiana a evoluat de-a lungul secolelor avand influente bizantine, evreiesti, orientale, iar mai tarziu, o data cu descoperirea Lumii Noi au avut loc o serie de schimbari cu introducerea unor legume (cartofi, ardei, rosii si porumb).
Principala caracteristica a bucatariei italiene este simplitatea extrema. Multe retete au fost create de bunici, nicidecum de bucatari, de aceea sunt foarte simplu de realizat acasa.
Risotto este un preparat tipic pentru bucataria italiana, dar este consumat cu precadere in partea de nord a tarii. Caracteristica principala este mentinerea amidonului pe boabe (orezul nu se spala), ceea ce face ca in timpul gatirii boabele sa fie legate printr-un aliaj cremos. Exista diferite detalii de executie a retetei (adaugare de ingrediente care au suferit sau nu un proces de gatire - legume, sosuri, branzeturi), dar ceea ce au comun este faptul ca orezul trebuie gatit intr-un mediu constant umed (se adauga treptat lichid, lasand timpul necesar absorbtiei).
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraO prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaDe cand am revenit din Bulgaria, m-am gandit numai la vinetele mancate la un restaurant bulgaresc, asa ca astazi va prezint...
Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L DigitalO prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii