Orez cu Legume (risotto Con Verdure)

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Orez cu Legume (risotto Con Verdure)

Ingrediente

  • - 200 gr de orez (de preferat Carnaroli, Arborio, Vialone)
  • - 1 legatura ceapa verde;
  • - 1 ardei rosu;
  • - 1 morcov;
  • - 1/2 legatura patrunjel;
  • - 1000 ml lichid (supa de pui sau de legume sau apa calda)
  • - sare si piper dupa gust;
  • - ulei de masline;
  • - optional,parmezan ras

Mod de preparare

Reteta pe care vreau sa v-o prezint este una delicioasa, simpla si accesibila in fiecare anotimp: orez cu legume sau risotto con verdure.

Incepem prin pregatirea legumelor: le spalam, le curatam, le taiem fireste - ceapa inele marunte, ardeiul cubulete, morcovul cububete sau dat pe razatoarea mica.

Intr-o cratita mai mare (orezul isi mareste considerabil volumul, chiar de 4-5 ori) calim ceapa (numai partea alba), adaugam ardeiul, morcovul ras si lasam pana capata aspect usor prajit.

Adaugam orezul, calim inca vreo 2-3 minute si incepem sa adaugam treptat supa calda. Punem si inelele verzi de ceapa si acoperim. Lasam lichidul sa fie absorbit, dupa care adaugam inca o masura si tot asa pana terminam supa sau pana cand boabele sunt fierte al dente, la fel ca si pastele. Punem sare, piper dupa plac si frunze de patrunjel proaspete tocate finut.

Pentru un gust deplin puneti parmezan ras, sos de rosii sau tot ceea ce credeti ca se combina mai bine la asa o bunatate.
Fireste, merge si simplu... sau alaturi de un pahar de vin alb, sec si usor.

Pofta buna!
sau
Buon appetito!
* Cantitatea de lichid se poate injumatati si inlocui cu vin alb ceea ce va da orezului o aroma si un gust deosebit.

O vorba veche spune ca baza oricarei bucatarii din aceasta lume este bucataria greceasca. Astfel, bucataria italiana a evoluat de-a lungul secolelor avand influente bizantine, evreiesti, orientale, iar mai tarziu, o data cu descoperirea Lumii Noi au avut loc o serie de schimbari cu introducerea unor legume (cartofi, ardei, rosii si porumb).

Principala caracteristica a bucatariei italiene este simplitatea extrema. Multe retete au fost create de bunici, nicidecum de bucatari, de aceea sunt foarte simplu de realizat acasa.

Risotto este un preparat tipic pentru bucataria italiana, dar este consumat cu precadere in partea de nord a tarii. Caracteristica principala este mentinerea amidonului pe boabe (orezul nu se spala), ceea ce face ca in timpul gatirii boabele sa fie legate printr-un aliaj cremos. Exista diferite detalii de executie a retetei (adaugare de ingrediente care au suferit sau nu un proces de gatire - legume, sosuri, branzeturi), dar ceea ce au comun este faptul ca orezul trebuie gatit intr-un mediu constant umed (se adauga treptat lichid, lasand timpul necesar absorbtiei).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura cu Afine
4
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Oua vopsite
Bucataras.RO

Oua vopsite

Vazusem la jamila un video cu oua vopsite astfel. Bineinteles daca doriti ca vopseaua sa iasa bine trebuie sa aveti oua cu...

Oua vopsite
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!