Orez cu Legume (risotto Con Verdure)

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Orez cu Legume (risotto Con Verdure)

Ingrediente

  • - 200 gr de orez (de preferat Carnaroli, Arborio, Vialone)
  • - 1 legatura ceapa verde;
  • - 1 ardei rosu;
  • - 1 morcov;
  • - 1/2 legatura patrunjel;
  • - 1000 ml lichid (supa de pui sau de legume sau apa calda)
  • - sare si piper dupa gust;
  • - ulei de masline;
  • - optional,parmezan ras

Mod de preparare

Reteta pe care vreau sa v-o prezint este una delicioasa, simpla si accesibila in fiecare anotimp: orez cu legume sau risotto con verdure.

Incepem prin pregatirea legumelor: le spalam, le curatam, le taiem fireste - ceapa inele marunte, ardeiul cubulete, morcovul cububete sau dat pe razatoarea mica.

Intr-o cratita mai mare (orezul isi mareste considerabil volumul, chiar de 4-5 ori) calim ceapa (numai partea alba), adaugam ardeiul, morcovul ras si lasam pana capata aspect usor prajit.

Adaugam orezul, calim inca vreo 2-3 minute si incepem sa adaugam treptat supa calda. Punem si inelele verzi de ceapa si acoperim. Lasam lichidul sa fie absorbit, dupa care adaugam inca o masura si tot asa pana terminam supa sau pana cand boabele sunt fierte al dente, la fel ca si pastele. Punem sare, piper dupa plac si frunze de patrunjel proaspete tocate finut.

Pentru un gust deplin puneti parmezan ras, sos de rosii sau tot ceea ce credeti ca se combina mai bine la asa o bunatate.
Fireste, merge si simplu... sau alaturi de un pahar de vin alb, sec si usor.

Pofta buna!
sau
Buon appetito!
* Cantitatea de lichid se poate injumatati si inlocui cu vin alb ceea ce va da orezului o aroma si un gust deosebit.

O vorba veche spune ca baza oricarei bucatarii din aceasta lume este bucataria greceasca. Astfel, bucataria italiana a evoluat de-a lungul secolelor avand influente bizantine, evreiesti, orientale, iar mai tarziu, o data cu descoperirea Lumii Noi au avut loc o serie de schimbari cu introducerea unor legume (cartofi, ardei, rosii si porumb).

Principala caracteristica a bucatariei italiene este simplitatea extrema. Multe retete au fost create de bunici, nicidecum de bucatari, de aceea sunt foarte simplu de realizat acasa.

Risotto este un preparat tipic pentru bucataria italiana, dar este consumat cu precadere in partea de nord a tarii. Caracteristica principala este mentinerea amidonului pe boabe (orezul nu se spala), ceea ce face ca in timpul gatirii boabele sa fie legate printr-un aliaj cremos. Exista diferite detalii de executie a retetei (adaugare de ingrediente care au suferit sau nu un proces de gatire - legume, sosuri, branzeturi), dar ceea ce au comun este faptul ca orezul trebuie gatit intr-un mediu constant umed (se adauga treptat lichid, lasand timpul necesar absorbtiei).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
4
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Dulceata de agrise
5
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute