Friptura de porc, la cuptor

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ceafa de porc – 1 kg
  • Cimbru proaspat – 3-4 crengute
  • Salvie proaspata – 4 frunze
  • Catei de usturoi – 4 buc
  • Morcovi – 2 buc
  • Salote – 2 buc
  • Pastarnac – 1 buc
  • Praz – 1 buc
  • Telina – 1/4 buc
  • Rosii cherry – 5-6 buc
  • Ulei de masline – 2-3 linguri
  • Vin rosu demisec – 100 ml
  • Amidon de porumb – 1 lingurita
  • Smantana de gatit – 200 ml
  • Apa – 200-300 ml
  • sare, piper – dupa gust

Mod de preparare

Elimina excesul de grasime de pe carne, apoi tai-o la suprafata in forma de romb.

Unge-o cu putin ulei de masline pe ambele parti. Tai marunt salvia, cimbrul si usturoiul si freaca bine carnea cu ele pe ambele parti, pentru a op aromatiza bine.

Incinge bine o cratita din fonta si pune in ea o lingura de ulei de masline, dupa care adauga carnea. Ii dai culoare pe fiecare parte, intorcand-o. Intre timp taie legumele: morcovii, pastarnacul, telina si salotele, toate in bucati mai mari.

Cand carnea a prins culoare, scoate-o deoparte, si in sucul lasat adauga legumele si inca un strop de ulei de masline. Legumele trebuie sa se gateasca de tot, sa fie moi, si nicidecum al dente, pentru ca vrei sa scoti si ultima faramita de aroma din ele, pentru a face un sos bun. Cand s-au calit, stinge cu vinul rosu, ca sa aduni toata aroma de la baza vasului.

Cand s-a evaporat alcoolul, pune putina apa, cam 150 ml si adauga carnea, si implicit capacul. Incingeti cuptorul la 160 de grade Celsius si-o lasi 2 ore. O verifici din cand in cand, si daca lichidul dinauntru scade considerabil, atunci mai completeaza cu putina apa.

Cand friptura este gata, scoate-o pe un tocator iar sucul lasat in cratita strecoara-l. Paseaza bine legumele sa iasa din ele tot sosul si pune-l inapoi pe foc si adaug o lingurita de amidon si smantana de gatit. Si amesteca pana se ingrosa.

Toarna sosul peste o felie de friptura si este gata.


Pofta buna!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
2
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura cu nuca si crema de budinca
3
Dulciuri

Prajitura cu nuca si crema de budinca

Prajitura cu nuca si crema de budinca
Prajitura cu foi si gem de prune
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Parteneri
Tocanita de hribi cu legume
Bucataras.RO

Tocanita de hribi cu legume

Este o tocanita de sezon, foarte buna si gustoasa. Nu mancasem de multi ani hribi si am facut tocanita in cantitate mai mica,...

Tocanita de hribi cu legume
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Pizza bread
Gustos.RO

Pizza bread

Pizza bread