Friptura de Miel, Pentru Masa de Paste

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • piper
  • cimbru
  • rozmarin
  • boabe de mustar
  • frunze de dafin
  • maghiran
  • usturoi
  • ulei de nuca (sau ulei de masline extravirgin)
  • otet
  • morcovi
  • telina
  • cartofi
  • ceapa verde
  • patrunjel

Mod de preparare

Friptura de miel se prepara foarte simplu, pentru cine nu stie. Multe dintre gospodine stiu ca mielul bun pentru gatit este acela care depaseste 10 kg, pentru ca mieii mai mici de 6, 7-9 kg se spune ca sunt toxici, carnea lor fiind greu digerabila si mai toxica, datorita continutului mare de purina. Din cauza purinelor, carnea de miel poate provoca probleme persoanelor care sufera de guta sau calculi biliari. (Alt preparat la moda, de Paste este borsul de miel - carnea trebuie adaugata atunci cand apa a dat in clocot. In acest fel sunt eliminate purinele)

De asemeena friptura noastra de miel trebuie pregatita la cuptor, la gratar sau la ceaun prin innabusire, nicidecum prin prajire, pentru ca altfel devine periculoasa si suprasolicita pancreasul.

Cum o pregatim?
Pentru inceput, ca sa fie mai usor de digerat, carnea de miel se pune pentru cateva ore intr-o solutie de apa, otet si condimente la marinat. Condimentele trebuie sa fie din abundenta: piper, cimbru, rozmarin, boabe de mustar, frunze de dafin, maghiran, obligatoriu.

Carnea trebuie spalata bine si crustata introducandu-se catei de usturoi in aceasta. Se unge bine carnea cu ulei de nuca (dar se gaseste mai greu, desi este delicios), sau cu ulei de masline extravirgin, se condimenteaza cu cele mai sus specificate si se pune la marinat intr-o solutie din 4 parti apa si o parte otet, minim 24 de ore.

a 2 a zi se pune intr-o tava unsa in prealabil cu ulei de masline, se sareaza usor, se adauga felii de morcovi, telina si de cartofiori taiati mari printre bucatile de carne, ceapa verde tocata marunt din plin, patrunjel si usturoi verde, se adauga o cana de apa si se introduce la cuptor. La final se mai adauga inca o serie de patrunjel verde amestecat cu ustoroi verde si gata friptura! Pofta buna si Paste Fericit!

Alte idei excelente pentru a va personaliza friptura de miel ar fi urmatoarele:
1. dupa ce a stat la marinat, inainte dea fi pusa in tava de gatit si data la cuptor, fripturica se unge cu miere;
2. cana de apa care se adauga peste carnita inainte de a fi introdusa la cuptor se poate \'indoi\' jumatate sau mai mult, depinde de gustul fiecaruia cu vin alb, urmand ca inainte de a fi scoasa de tot din cuptor, sa se mai stropeasca cu alt sfert de cana de vin alb de data aceasta \'neindoit\';

3. mielul se stropeste si cu lamaie, pentru un plus de gust, inainte de a fi introdus la cuptor;

4. cu 5 minute inainte de a fi scos, mielului i se poate adauga cubulete de unt pentru fragezime, sau se poate taia kaizer ori sunculita afumata si presara felii subtiri o data cu acesta, in momentul introducerii de la inceput in cuptor.

5. pana aproape de final, friptura de miel va fi gatita la cuptor, acoperita fiind cu folie de aluminiu, in caz de oala noastra nu are capac, pentru ca ideea este sa se gateasca innabusit, suculenta, asadar cu doar 5 minute inainte de a fi gata, friptura de descopera, pentru a prinde acea frumoasa crusta aurie dupa care ne dam toti in vant! (dar numai cu 5 minute inainte, altfel riscam sa mancam o friptura uscata).

ps: se spune ca mielul, carnea de berbecut este un afrodisiac natural - substantele nutritive din carnea de miel sau de berbec au capacitatea de a creste capacitatea sexuala a barbatilor si de a trata sterilitatea femeilor. Barbatilor care sufera de o erectie slaba li se recomanda sa consume zilnic o portie de carne de miel sau berbec, bine preparata la cuptor si cu mult usturoi.

Pont!!! o carnita de miel bine pregatita, bine marinata si bine gatita nu va mai avea acel iz de oaie de care multi ne ferim, in special copiii (oricum copiilor sub 10 ani nu le este recomandata carnea de miel, asadar pentru acestia vom pregati friptura la fel numai ca ingredientul principal: carnea de miel va fi inlocuita cu cea de curcan sau piept de pui.

Pentru copiii mai mari insa, cat si pentru persoanele mai pretentioase, carnea de miel se va inlocui cu iedul, carnea de ied sau de caprior, care este foarte buna, cu aceleasi proprietati numai ca \'nu miroase a oaie\' deloc!!!

Puteti incerca sa va convingeti, are acelasi gust ca si carnea de pui numai ca este mai frageda si din pacate mai grasa, decat cea de pui dar fiind Pastele o singura data pe an, putem uita de dieta si ne puterm bucura de o delicioasa masa cu acest preparat!
Friptura de miel reprezinta una din must have-urile oricarei mese de Paste care se respecta. Delicioasa si care pur si simplu se topeste in gura, daca stii cum sa o prepari, friptura de miel condimentata natural (ca nu se mai poarta nici Vegeta si nici Knor-ul) din abundenta cu rozmarin, cu cimbru, piper si mult usturoi verde si ceapa, face senzatie!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
2
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
3
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura
Bucataras.RO

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura

Vazusem aceasta reteta pe Instagram la Benedetta si mi-a placut tare mult ideea asa ca am pus-o in practica. Este de efect si...

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti