Friptura de Miel, Pentru Masa de Paste

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • piper
  • cimbru
  • rozmarin
  • boabe de mustar
  • frunze de dafin
  • maghiran
  • usturoi
  • ulei de nuca (sau ulei de masline extravirgin)
  • otet
  • morcovi
  • telina
  • cartofi
  • ceapa verde
  • patrunjel

Mod de preparare

Friptura de miel se prepara foarte simplu, pentru cine nu stie. Multe dintre gospodine stiu ca mielul bun pentru gatit este acela care depaseste 10 kg, pentru ca mieii mai mici de 6, 7-9 kg se spune ca sunt toxici, carnea lor fiind greu digerabila si mai toxica, datorita continutului mare de purina. Din cauza purinelor, carnea de miel poate provoca probleme persoanelor care sufera de guta sau calculi biliari. (Alt preparat la moda, de Paste este borsul de miel - carnea trebuie adaugata atunci cand apa a dat in clocot. In acest fel sunt eliminate purinele)

De asemeena friptura noastra de miel trebuie pregatita la cuptor, la gratar sau la ceaun prin innabusire, nicidecum prin prajire, pentru ca altfel devine periculoasa si suprasolicita pancreasul.

Cum o pregatim?
Pentru inceput, ca sa fie mai usor de digerat, carnea de miel se pune pentru cateva ore intr-o solutie de apa, otet si condimente la marinat. Condimentele trebuie sa fie din abundenta: piper, cimbru, rozmarin, boabe de mustar, frunze de dafin, maghiran, obligatoriu.

Carnea trebuie spalata bine si crustata introducandu-se catei de usturoi in aceasta. Se unge bine carnea cu ulei de nuca (dar se gaseste mai greu, desi este delicios), sau cu ulei de masline extravirgin, se condimenteaza cu cele mai sus specificate si se pune la marinat intr-o solutie din 4 parti apa si o parte otet, minim 24 de ore.

a 2 a zi se pune intr-o tava unsa in prealabil cu ulei de masline, se sareaza usor, se adauga felii de morcovi, telina si de cartofiori taiati mari printre bucatile de carne, ceapa verde tocata marunt din plin, patrunjel si usturoi verde, se adauga o cana de apa si se introduce la cuptor. La final se mai adauga inca o serie de patrunjel verde amestecat cu ustoroi verde si gata friptura! Pofta buna si Paste Fericit!

Alte idei excelente pentru a va personaliza friptura de miel ar fi urmatoarele:
1. dupa ce a stat la marinat, inainte dea fi pusa in tava de gatit si data la cuptor, fripturica se unge cu miere;
2. cana de apa care se adauga peste carnita inainte de a fi introdusa la cuptor se poate \'indoi\' jumatate sau mai mult, depinde de gustul fiecaruia cu vin alb, urmand ca inainte de a fi scoasa de tot din cuptor, sa se mai stropeasca cu alt sfert de cana de vin alb de data aceasta \'neindoit\';

3. mielul se stropeste si cu lamaie, pentru un plus de gust, inainte de a fi introdus la cuptor;

4. cu 5 minute inainte de a fi scos, mielului i se poate adauga cubulete de unt pentru fragezime, sau se poate taia kaizer ori sunculita afumata si presara felii subtiri o data cu acesta, in momentul introducerii de la inceput in cuptor.

5. pana aproape de final, friptura de miel va fi gatita la cuptor, acoperita fiind cu folie de aluminiu, in caz de oala noastra nu are capac, pentru ca ideea este sa se gateasca innabusit, suculenta, asadar cu doar 5 minute inainte de a fi gata, friptura de descopera, pentru a prinde acea frumoasa crusta aurie dupa care ne dam toti in vant! (dar numai cu 5 minute inainte, altfel riscam sa mancam o friptura uscata).

ps: se spune ca mielul, carnea de berbecut este un afrodisiac natural - substantele nutritive din carnea de miel sau de berbec au capacitatea de a creste capacitatea sexuala a barbatilor si de a trata sterilitatea femeilor. Barbatilor care sufera de o erectie slaba li se recomanda sa consume zilnic o portie de carne de miel sau berbec, bine preparata la cuptor si cu mult usturoi.

Pont!!! o carnita de miel bine pregatita, bine marinata si bine gatita nu va mai avea acel iz de oaie de care multi ne ferim, in special copiii (oricum copiilor sub 10 ani nu le este recomandata carnea de miel, asadar pentru acestia vom pregati friptura la fel numai ca ingredientul principal: carnea de miel va fi inlocuita cu cea de curcan sau piept de pui.

Pentru copiii mai mari insa, cat si pentru persoanele mai pretentioase, carnea de miel se va inlocui cu iedul, carnea de ied sau de caprior, care este foarte buna, cu aceleasi proprietati numai ca \'nu miroase a oaie\' deloc!!!

Puteti incerca sa va convingeti, are acelasi gust ca si carnea de pui numai ca este mai frageda si din pacate mai grasa, decat cea de pui dar fiind Pastele o singura data pe an, putem uita de dieta si ne puterm bucura de o delicioasa masa cu acest preparat!
Friptura de miel reprezinta una din must have-urile oricarei mese de Paste care se respecta. Delicioasa si care pur si simplu se topeste in gura, daca stii cum sa o prepari, friptura de miel condimentata natural (ca nu se mai poarta nici Vegeta si nici Knor-ul) din abundenta cu rozmarin, cu cimbru, piper si mult usturoi verde si ceapa, face senzatie!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Ciupercute umplute cu spanac si orez
2
Aperitive

Ciupercute umplute cu spanac si orez

Ciupercute umplute cu spanac si orez
Tocanita de hribi cu legume - mancare vegana sau de post
5
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Tocanita de hribi cu legume - mancare vegana sau de post

Tocănița de hribi cu legume este o explozie de arome și texturi, perfectă pentru a încânta papilele gustative chiar și...

Tocanita de hribi cu legume - mancare vegana sau de post
Parteneri
Reteta Prajitura "O noapte la Venetia", prajitura preferata de toata familia
Bucataras.RO

Reteta Prajitura "O noapte la Venetia", prajitura preferata de toata familia

De cand am vazut prajitura aceasta la Gaby_d am zis ca-i musai s-o fac si eu. Si am tot zis pana i-a venit randul :))) Am...

Reteta Prajitura "O noapte la Venetia", prajitura preferata de toata familia
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola