Frikadeller- Chiftelute Daneze

Complexitate
redusa
Frikadeller- Chiftelute Daneze

Ingrediente

  • -4 rosii
  • -2 cepe
  • -1 kg carne tocata porc sau amestec
  • -50 g fulgi de ovaz
  • -1/2 cana lapte
  • -1/2 cana apa
  • -2 linguri sos Worcestershire
  • -2 linguri otet din vin rosu
  • -2 lingurite rase cu sare
  • -1/4 lingurita piper
  • -4- 6 catei de usturoi
  • zdrobiti
  • -2- 4 linguri pasta de tomate
  • -1 lingurita zahar
  • -1 legatura patrunjel verde
  • tocat marunt
  • -ulei

Mod de preparare

Puneti la rumenit in ulei incins, rosiile curatate de coaja si taiate cubulete, impreuna cu ceapa tocata grosier, pana cand aceasta devine moale. Lasati la racit.

Separat, intr-un bol, amestecati carnea tocata cu fulgii de ovaz si ½ din compozitia cu ceapa racorita.
Inglobati apoi laptele, sosul Worcestershire, otetul, condimentati cu sare, piper, usturoi, patrunjel si omogenizati.

Framantati bine si dati la rece pentru cel putin 60 min pentru a putea modela mai usor compozitia si a fi mai pufoasa. Framantati putin.
Incingeti cuptorul.

Formati chiftele de marime mijlocie si asezati-le intr-un vas termorezistent nu prea inalt.
Stropiti cu ulei. Diluati pasta de tomate cu apa, condimentati, dupa gust si dizolvati in ea, zaharul. Turnati peste chiftele.

Dati la cuptorul incins, pentru aproximativ 1 ora, la foc potrivit sau pana ce chiftelele sunt facute, frumos rumenite si sosul putin scazut.

Serviti cat sunt calde, portionand in farfurie chiftele, cate 1 lingura din compozitia ramasa de ceapa cu rosii, turnand deasupra putin sos si presarand patrunjel verde, tocat marunt.
Prima atestare a aceastei retete in Danemarca este in jurul anului 1280 intr-o carte scrisa de mana.
Ea este trecuta la loc de cinste intr-o alta “ carte de bucate “ a Doamna Mangor in 1837, cu denumirea de "Frikadelle", apoi aceeasi reteta, sufera mici modificari, aparand sub alte denumiri ca: "Frikadeller"; "Frikadellen", functie de regiunile din regatul danez

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici