Curcan Umplut cu Castane

Complexitate
ridicata
Curcan Umplut cu Castane

Ingrediente

  • 1 curcan (al meu a avut 5 kg) 150 gr carne macinata de porc
  • 500 gr castane in coaja
  • 100 gr unt
  • piper
  • sare
  • boia dupa gust
  • 5-7 catei de usturoi
  • nucsoara (optional)
  • cartof (optional)
  • 4 l de lapte
  • ierburi aromate de care va place
  • untura
  • vin alb 150 ml

Mod de preparare

Se curata curcanul bine de tot de eventualele pene, se taie varfurile si pintenii de la aripi, se aseza intr-o oala mare de tot. Se aleg diferite ierburi aromate pentru a prepara un bait in care sa pastram curcanul pentru 24 de ore.

Dupa alegerea ierburilor, le faramitam cat putem de marunt, le amestecam cu sare, piper, usturoi, boia, eventual ceapa uscata si le adaugam la cei 4 litri de lapte. Turnam peste curcanul din oala. Lasam (bine acoperit cu bait) la frigider, pentru 24 de ore.

Inainte de a scoate curcanul de la marinat, pregatim tot ce avem nevoie pentru "indoparea" lui.

Luam castanele, le spalam, le crestam cu un cutit (cu atentie sa nu ne taiem) in 2 sau 3 locuri. Crestaturile se fac pentru a putea, aburii emenati de ele, sa iasa afara din coaja in timpul coptului.
Dupa crestare, se aseaza castanele intr-o tava, punem apa cat sa le acoperim si le lasam asa pret de 10-15 minute. Scurgem apa de pe ele, apoi le dam la cuptor la foc potrivit pana le vedem coapte (aproximativ 20-30 de minute). La scoaterea din cuptor trebuie sa avem pregatit un prosop imbibat in apa rece ca sa le acoperim imediat... lasam cateva minute si apoi incepem sa le decojim.

Procedeul cu prosopul este necesar pentru a ne usura munca, castanele se curata mult mai usor dupa ce au stat in prosopul ala umed.

Castanele curatate, le tocam marunt de tot sau le dam prin masina de carne (eu am folosit food processor-ul)... Cat timp se coc castanele, punem intr-o tigaie untul la topit, adaugam carnea de porc tocata si o prajim in el. Condimentam dupa gust, cu sare, piper si nucsoara daca folosim. Cand este gata, amestecam cu castanele coapte si mai macinam inca o data pentru o omogenizare mai buna.

Cu compoozitia asta umplem curcanul scos din lapte. Cu mana desfacem usurel pielea de pe carne (in regiunea pieptului) si asezam umplutura in spatiul format.

La sfarsit coasem pielea de carne ca sa ferim imprastierea umpluturii in tava.

Intr-o tava, punem pe fundul ei untura de porc (sau ulei de masline) si vin si asezam curcanul. Acoperim cu o folie sau cu hartie de copt si dam la cuptor. Un curcan de marimea aste trebuie sa stea in cuptor cam 2,5-3 ore. Cand e gata, scoatem folia si ungem curcanul cu sosul din tava, punem din nou la cuptor sa se rumeneasca. Tinem ochii pe zburatoare ca se rumeneste prea repede.

Scoatem pe platou, decoram de jur imprejur dupa dorinta, servim cu sos de merisoare (visine) sos de hrean, sau un sos beshamel facut cu lichidul scurs din tava in care s-a copt curcanul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta
3
Mancaruri cu carne

Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta

Fasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole...

Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta
Parteneri
Tort Dobos (mic)
Bucataras.RO

Tort Dobos (mic)

E primul Dobos pe care il fac si l-am facut la cererea unor prieteni care au fost foarte multumiti de el. Nu vroiam sa il...

Tort Dobos (mic)
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura