Turta dulce

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
redusa
Turta dulce

Ingrediente

  • Pentru aluatul de turta dulce:
  • • 750 g faina alba 000 proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainare suprafetei de lucru / infainarea sucitorului
  • • 160 g miere de albine (este importanta calitatea mierii folosite – gustul turtei dulci depinde in mare parte de ea)
  • • 250 g zahar pudra proaspat cernut
  • • 80 g margarina de calitate superioara la temperatura camerei (moale insa nu topita) taiata bucatele
  • • 6 oua (5 oua intra in compozitia aluatului si 1 ou este necesar pentru pensularea aluatului dupa coacere) Am pastrat ouale timp de 10 - 15 minute la temperatura camerei inainte de folosire
  • • 2 lingurite cu bicarbonat de sodiu (nu trebuie sa fie pline ”cu varf”)
  • • 1 lingura cu condimente pentru turta dulce (anul acesta am cumparat mixul de condimente gata preparat - un plic are 15 g si contine scortisoara, anason stelat, cuisoare, anason, floare de nucsoara, coriandru, ghimbir, cardamom) insa daca doriti p
  • • 1 si 1/2 lingura plina cu cacao proaspat cernuta (anul acesta nu am adaugat cafea instant in compozitia aluatului si am marit putin cantitatea de cacao) Am facut aceasta modificare pentru ca Antonel mananca turta dulce si este inca prea mic pentr
  • Pentru glazura cu care se decoreaza turta dulce:
  • • 1 albus de ou
  • • 170 g zahar pudra proaspat cernut (inainte de prepararea glazurii, zaharul trebuie cernut de cateva ori printr-o sita deasa - se cerne zaharul pudra de min 3-4 ori prin sita)
  • • 1 lingurita cu amidon alimentar
  • • 1 lingurita cu zeama de lamaie

Mod de preparare

Pentru aluatul de turta dulce:

- Pentru prepararea aluatului va este util un mixer cu putere mare si un bol cu o capacitate de min. patru litri (eu am folosit un stand mixer cu putere de 500 W la o treapta intermediara 3 - 4 si un bol cu o capacitate de 5 litri). Se ataseaza carligul mixerului.
- Se pregatesc toate ingredientele necesare. Mierea se incalzeste in cuptorul cu microunde la 800 W timp de 45 s (trebuie sa fie calda, lichida dar nu foarte calda - pana am inceput mixarea, am pus mierea calda in bolul mixerului la distanta de oua).
- Se amesteca intr-un bol mare urmatoarele ingrediente: faina, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, amestecul de condimente pentru turta dulce, cacao.
- Se adauga margarina taiata bucatele si cele 5 oua.
- Se mixeaza toate ingredientele pana se formeaza o compozitie omogena, densa insa usor de modelat (aluatul este destul de vartos).
- Aluatul se inveleste in 3 - 4 bucati de folie alimentara si se pastreaza la frigider timp de 48 ore.
- Dupa 48 de ore, se scoate aluatul de la frigider si se indeparteaza folia alimentara.
- Se portioneaza aluatul in trei parti (prima parte se pastreaza pe suprafata de lucru iar celelalte doua bucati de aluat se invelesc bine in folie alimentara si se pastreaza la rece pana vor fi folosite).
- Aluatul se pastreaza la temperatura camerei inainte de a fi intins cu sucitorul (durata de timp este variabila, in functie de temperatura din bucatarie - eu nu l-am lasat prea mult timp la temperatura camerei pentru ca in bucataria mea erau 27 - 28 C). Mi s-a parut mai usor sa intind aluatul putin mai rece (cu cat temperatura aluatului se apropie de temperatura camerei cu atat devine mai lipicios, mai greu de intins in strat subtire 2 - 3 mm maxim), pe o bucata mare de hartie de copt inafainata in prealabil.
- Se infaineaza bine suprafata de lucru si sucitorul (sucitorul trebuie sa fie permanent infainat).
- Aluatul se intinde pe suprafata de lucru cu ajutorul sucitorului infainat in prealabil astfel incat grosimea acestuia sa fie de 2 - 3 mm.
- Se decupeaza apoi din aluat formele dorite (ideal este sa pregatiti mai multe forme pentru a decupa o parte cat mai mare de aluat in aceasta prima etapa – resturile de aluat se framanta putin, dupa indepartatrea excesului de faina iar bucata de aluat rezultata se intinde din nou in mod similar).
- Excesul de faina de pe bucatile de aluat decupate se indeparteaza cu o pensula pentru patiserie.
- Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt. Se aseaza formele de aluat decupate in tava (cu grija pentru a nu se deforma).
- Se coace aluatul la temperatura de 180 grade C timp de aproximativ 12 minute (pentru o textura optima, temperatura in cuptor in timpul coacerii trebuie respectata).
- Cat timp aluatul se coace, se bate un ou intr-un bol mic si se amesteca cu putina apa (eu am trecut in trealabil oul printr-o sita deasa de doua ori).
- Se pensuleaza turta dulce proaspat scoasa din cuptor, cat este fierbinte cu amestecul de ou si apa pregatit anterior (astfel dobandeste un luciu aparte, deosebit de frumos).
- Aluatul copt se va desprinde cu usurinta de tava dupa ce s-a racit putin. Se lasa formele de turta dulce sa se raceasca complet pe un gratar.
- Se procedeaza similar pentru cele doua parti de aluat ramase.
- Turta dulce coapta se pastreaza timp de doua zile in pungi din hartie / cutii de tabla bine inchise (nu se folosec pungi din plastic).

Pentru glazura cu care se decoreaza turta dulce:

Pentru pregatirea glazurii cu care urmeaza sa decorati turta dulce va este util un mixer de mana si un bol de mixare de marime medie.
• Zaharul pudra se cerne de min 3-4 ori printr-o sita deasa.
• Se pune albusul de ou in bol si se mixeaza (initial la viteza mica apoi la viteza mare de mixare) pana devine spuma.
• Se adauga treptat (in 3 etape) zaharul pudra apoi amidonul si zeama de lamaie.
• Se mixeaza compozitia in continuare pana se formeaza un amestec omogen (eu am mixat amestecul timp de aproximativ 15 minute). Bolul se acopera imediat cu folie alimentara.

Decorarea:

• Glazura se pune in pos (la contactul cu aerul se usuca foarte repede) si se decoreaza fiecare bucatica de turta dulce in parte dupa preferinte.
• Pentru decorare se poate folosi un pos cu duza – diametru de 1 mm (glazura pregatita se pastreaza la frigider intr-o punga de plastic bine inchisa pana urmeaza sa fie folosita).
• Se aseaza turtele dulci decorate pe o suprafata plana (pentru a se usca glazura).
• Se pot realiza mici decoratiuni fixand bucatile de turta dulce intre ele cu mici cantitati de glazura.
• Se pastreaza 2 zile in cutii de tabla bine inchise inainde se a fi servite (in acest timp textura lor devine pufoasa si moale).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Sau Rulada cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Ciorba de perisoare din piept de pui
3
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de perisoare din piept de pui

Ciorba de perisoare din piept de pui
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Drob de pui
5
Aperitive

Drob de pui

Drob de pui
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia