Tortulet de Iarna

Complexitate
redusa
Tortulet de Iarna

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 1 pahar de zahar (din acela mic de mustar)
  • 1/2 pahar de ulei
  • 1/2 pahar de apa
  • 1 zahar vanilat
  • coaja de lamaie si portocala
  • 8 g de praf de copt
  • 110 g de epifin (maizena)
  • 150 g de faina
  • Crema:
  • 4 linguri de lapte praf
  • 4 linguri de zahar
  • 1 lingurita de cafea de pasta de vanilie
  • 2-3 linguri de faina
  • 350 ml de apa
  • 100 g de unt
  • 3 linguri de cacao
  • Jeleu:
  • Jeleu de capsuni
  • Glazura:
  • 250 g de frisca lichida
  • 250 g de ciocolata de menaj
  • 35 g de unt

Mod de preparare

Batem spuma ouale cu praful de sare si zaharul, continuam sa batem cu mixerul si adaugam uleiul si apa, zahrul vanilat si coaja de portocala si lamaie. Separat faina, epifin-ul si praful de copt se amesteca intr-un bol. Adaugam peste oua si incorporam usor cu o spatula.

Coacem intr-o forma de tort garnisita cu hartie de copt timp de 50 de min la 175 grade C (sau in functie de cuptorul folosit, pana cand se poate face proba cu scobitoarea).

Il lasam sa se racoreasca pe un grilaj si il taiam in 3 cu ajutorul unui cutit de paine.

Pregatim intre timp crema: laptele praf il amestecam cu zaharul, pasta de vanilie si faina, adaugam apa si asezam pe foc amestecand continuu pana cand crema devine consistenta. Lasam sa se racoreasca. Batem untul la temperatura camerei impreuna cu crema, adaugam cacaua si dam la frigider cam 1 ora.

Jeleul pe care l-am folosit eu era calup, l-am folosit conform instructiunilor de pe cutie. Cand a devenit ca un sirop am varsat din el peste blat. Si am lasat putin sa patrunda in biscuite dupa care am asezat crema. Am dat tortul la frigider cam 2 ore.

Frisca lichida o incalzim pe foc, rupem bucatele ciocolata o asezam intr-un vas si varsam frisca calda peste, batem cu ajutorul unui mixer plonjor, cand ciocolata este topita adaugam untul si continuam sa batem cu mixerul.

Dam glasura putin la rece pana incepe sa de intareasca putin. Varsam peste tort pe care il vom da din nou la rece.

Decoram dupa placere.

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu foi si gem de prune
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina...

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Dulciuri

Savarine cu frisca

Se separă galbenusurile de albusuri. Peste gălbenușuri se pune cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea lor....

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și...

Prajitura Tosca
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
4
Romania

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
Savarine cu frisca
5
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca