Tortulet de Iarna

Complexitate
redusa
Tortulet de Iarna

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 1 pahar de zahar (din acela mic de mustar)
  • 1/2 pahar de ulei
  • 1/2 pahar de apa
  • 1 zahar vanilat
  • coaja de lamaie si portocala
  • 8 g de praf de copt
  • 110 g de epifin (maizena)
  • 150 g de faina
  • Crema:
  • 4 linguri de lapte praf
  • 4 linguri de zahar
  • 1 lingurita de cafea de pasta de vanilie
  • 2-3 linguri de faina
  • 350 ml de apa
  • 100 g de unt
  • 3 linguri de cacao
  • Jeleu:
  • Jeleu de capsuni
  • Glazura:
  • 250 g de frisca lichida
  • 250 g de ciocolata de menaj
  • 35 g de unt

Mod de preparare

Batem spuma ouale cu praful de sare si zaharul, continuam sa batem cu mixerul si adaugam uleiul si apa, zahrul vanilat si coaja de portocala si lamaie. Separat faina, epifin-ul si praful de copt se amesteca intr-un bol. Adaugam peste oua si incorporam usor cu o spatula.

Coacem intr-o forma de tort garnisita cu hartie de copt timp de 50 de min la 175 grade C (sau in functie de cuptorul folosit, pana cand se poate face proba cu scobitoarea).

Il lasam sa se racoreasca pe un grilaj si il taiam in 3 cu ajutorul unui cutit de paine.

Pregatim intre timp crema: laptele praf il amestecam cu zaharul, pasta de vanilie si faina, adaugam apa si asezam pe foc amestecand continuu pana cand crema devine consistenta. Lasam sa se racoreasca. Batem untul la temperatura camerei impreuna cu crema, adaugam cacaua si dam la frigider cam 1 ora.

Jeleul pe care l-am folosit eu era calup, l-am folosit conform instructiunilor de pe cutie. Cand a devenit ca un sirop am varsat din el peste blat. Si am lasat putin sa patrunda in biscuite dupa care am asezat crema. Am dat tortul la frigider cam 2 ore.

Frisca lichida o incalzim pe foc, rupem bucatele ciocolata o asezam intr-un vas si varsam frisca calda peste, batem cu ajutorul unui mixer plonjor, cand ciocolata este topita adaugam untul si continuam sa batem cu mixerul.

Dam glasura putin la rece pana incepe sa de intareasca putin. Varsam peste tort pe care il vom da din nou la rece.

Decoram dupa placere.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
1
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Cozonac cu nuca si rahat
5
Dulciuri

Cozonac cu nuca si rahat

Cozonac cu nuca si rahat
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie