Tortulet de Iarna

Complexitate
redusa
Tortulet de Iarna

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 1 pahar de zahar (din acela mic de mustar)
  • 1/2 pahar de ulei
  • 1/2 pahar de apa
  • 1 zahar vanilat
  • coaja de lamaie si portocala
  • 8 g de praf de copt
  • 110 g de epifin (maizena)
  • 150 g de faina
  • Crema:
  • 4 linguri de lapte praf
  • 4 linguri de zahar
  • 1 lingurita de cafea de pasta de vanilie
  • 2-3 linguri de faina
  • 350 ml de apa
  • 100 g de unt
  • 3 linguri de cacao
  • Jeleu:
  • Jeleu de capsuni
  • Glazura:
  • 250 g de frisca lichida
  • 250 g de ciocolata de menaj
  • 35 g de unt

Mod de preparare

Batem spuma ouale cu praful de sare si zaharul, continuam sa batem cu mixerul si adaugam uleiul si apa, zahrul vanilat si coaja de portocala si lamaie. Separat faina, epifin-ul si praful de copt se amesteca intr-un bol. Adaugam peste oua si incorporam usor cu o spatula.

Coacem intr-o forma de tort garnisita cu hartie de copt timp de 50 de min la 175 grade C (sau in functie de cuptorul folosit, pana cand se poate face proba cu scobitoarea).

Il lasam sa se racoreasca pe un grilaj si il taiam in 3 cu ajutorul unui cutit de paine.

Pregatim intre timp crema: laptele praf il amestecam cu zaharul, pasta de vanilie si faina, adaugam apa si asezam pe foc amestecand continuu pana cand crema devine consistenta. Lasam sa se racoreasca. Batem untul la temperatura camerei impreuna cu crema, adaugam cacaua si dam la frigider cam 1 ora.

Jeleul pe care l-am folosit eu era calup, l-am folosit conform instructiunilor de pe cutie. Cand a devenit ca un sirop am varsat din el peste blat. Si am lasat putin sa patrunda in biscuite dupa care am asezat crema. Am dat tortul la frigider cam 2 ore.

Frisca lichida o incalzim pe foc, rupem bucatele ciocolata o asezam intr-un vas si varsam frisca calda peste, batem cu ajutorul unui mixer plonjor, cand ciocolata este topita adaugam untul si continuam sa batem cu mixerul.

Dam glasura putin la rece pana incepe sa de intareasca putin. Varsam peste tort pe care il vom da din nou la rece.

Decoram dupa placere.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Cappuccino
1
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
3
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia