Tort Passion, cu Ciocolata si Jeleu de Hibiscus

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata
Tort Passion, cu Ciocolata si Jeleu de Hibiscus

Ingrediente

  • Blat:
  • 3 oua medii
  • 70 g zahar
  • 40 g cacao
  • 30 g faina
  • 10 g ulei
  • Ganache de ciocolata
  • 150 g ciocolata amaruie (50%cacao) 200 g smantana lichida (Pilos) Mousse de smantana
  • 10 g gelatina granule (Dr Oetker) 40 ml apa rece
  • 200 g smantana lichida (Pilos) 80 g zahar
  • 200 g smantana (12% grasime) Jeleu de hibiscus
  • 200 ml apa
  • 5 g flori deshidratate de hibiscus
  • 50 g zahar
  • Decor
  • 100 g ciocolata amaruie (50% cacao) flori comestibile
  • Pentru insiropat
  • 20 ml ceai de hibiscus

Mod de preparare

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Pui ouale intr-un vas impreuna cu zaharul si le bati cu ajutorul mixerului pana cand spuma formata se deschide la culoare. Adaugi uleiul si mixezi cateva secunde, pana cand acesta este total inglobat.
3. Amesteci faina cu cacaoa si cerni amestecul in 2-3 transe peste ouale batute. Incorporeazi fiecare transa (cu grija ca sa nu formeze cocoloase) prin miscari circulare de sus in jos, cu ajutorul unei spatule.
4. Torni compozitia intr-o tava (17 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introduci in cuptor pentru 30 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
5. Dupa coacere, se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Ganache de ciocolata
1. Pune ciocolata rupta in bucati impreuna cu 150 g smantana lichida intr-un vas cu frund dublu pe foc mic si amesteci continuu pana cand ciocolata se topeste si obtii o compozitie uniforma.
2. Opresti focul si adaugi smantana lichida ramasa (50g) si amesteci pana la inglobarea totala a acesteia.
3. Lasi compozitia sa se raceasca complet si apoi o introduci in frigider pentru 1-2 ore.

Mousse de smantana
Atentie! Se prepara in momentul asamblarii.
1. Pune gelatina la hidratat in apa rece pentru 10 minute, apoi o dizolvi pe bain-marie (conform instructiunilor de pe ambalaj).
2. Pune smantana lichida rece intr-un vas impreuna cu zaharul si mixeaza pana cand aceasta creste in volum si devine aerata. Adauga smantana obisnuita (cea cu 12% grasime) si gelatina dizolvata (calduta) si mixezi pana cand acestea sunt inglobate total in frisca. o folosesti imediat la asamblat.

Jeleu de hibiscus
1. Pune cei 200 ml apa intr-un vas la clocotit, apoi toarna apa fierbinte peste florile de hibiscus si lasa sa infuzeze 3-4 minute.
2. Strecoara ceaiul si ia deoparte 50 ml din acesta. Pui la racit cei 50ml de ceai si pui gelatina la hidratat timp de 10 minute.
3. In restul de ceai adaugi zaharul si amesteci bine, daca s-a racit il incalzesti cat sa ajunga la 30-32 grade celsius (catsa nu te frigi daca tii degetul in el), apoi torni gelatina hidratata si amesteci pana cand se dizolva.
Eu l-am facut seara si l-am folosit a doua zi, dar il puteti pregati in momentul finisarii.

Decor:
Topesti ciocolata, o pui pe o foaie de acetat sau pe o hartie de copt si o intinzi cu o spatula. o lasi 5 minute la temperatura camerei si trasezi dreptunghiuri de 5x7 cm, apoi o introduci in frigider.
Le folosesti in momentul finisarii.

Asamblare
1. Tapeteaza o tava (17cm diametru) cu fund detasabil, cu folie alimentara sau cu hartie de copt.
2. Taie 1cm din marginea blatului, il aseazi in tava (in centrul acesteia) si il insiropez cu putin ceai.
3. Scoti ganache-ul de ciocolata din frigider si il mixezi pana cand se deschide la culoare si creste in volum. Il pui intr-un pos si-l pui pe blat cat mai uniform.
4. Pregatesti mousse-ul de smantana si il torni in tava peste blat si ganache. Introduci in frigider pentru 1-2 ore, apoi il scoti si il introduci in congelator pentru inca 2-3 ore.
5. Scoti tortul de la congelator, incalzesti putin marginea tavii ca sa o poti deschide si scoti cu grija tortul pe un gratar care l-ai asezat peste un vas.
6. Incalzesti jeleul de hibiscus pe bain-marie (daca a apucat sa se intareasca), si il torni cu grija peste tort. Cu lichidul care se colecteaza in vas repeti procedura pana cand acesta se epuizeaza.
7. Transferi tortul pe un platou si il decorezi cu bucatile de ciocolata, flori comestibile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Savureaza o masa reconfortanta cu paste Bolognese, un deliciu clasic al bucatariei italiene. Pastele al dente sunt insotite...

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
1
Carte de bucate

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
2
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
Tort Tiramisu reţetă originală
3
Dulciuri

Tort Tiramisu reţetă originală

Tort Tiramisu reţetă originală
Tort Dobos
4
Dulciuri

Tort Dobos

Tort Dobos
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Parteneri
Muffins cu mere si nuci
Culinar.RO

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...

Muffins cu mere si nuci
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie