Tort Fluture cu Crema de Sampanie si Fructe de Padure

Complexitate
medie
Tort Fluture cu Crema de Sampanie si Fructe de Padure

Ingrediente

  • Blat de 26 cm:
  • 8 oua
  • 250g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 3 linguri ulei
  • 300g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Crema de sampanie:
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri zahar
  • 400ml sampanie
  • 1 lingura amidon de porumb
  • esenta de vanilie
  • 100g ciocolata alba
  • 10g gelatina sau 2g agar-agar
  • 350g frisca batuta
  • Pentru fructele de padure:
  • 600g fructe de padure (eu am avut congelate de la lidl) 5 linguri zahar
  • 10g gelatina sau 2g agar-agar
  • Pentru Sirop:
  • 1 cana cu apa
  • zahar in functie de cat de dulce vreti sa fie siropul
  • esenta de rom
  • Pentru ornat:
  • 200g frisca batuta
  • 2 linguri cacao
  • piureul de fructe ramas de la umplerea tortului
  • cateva linguri de crema de sampanie oprita pentru aroma
  • stelute din bombonele
  • fluturasi din bombonele

Mod de preparare

Pentru Blat:
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel, riscam ca blatul sa se lase pe mijloc.
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul si zaharul vanilat, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
Oprim mixerul si in aluat adaugam uleiul, putina esenta de vanilie si de rom (eu folosesc aceste arome pentru ca nu prea imi place gustul intens de ou in blat, dar puteti omite acest lucru), mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site punem faina amestecata cu praful de copt, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam faina de celelalte ingrediente.
Dupa ce am terminat aluatul de blat, il turnam intr-o tava detasabila de 26cm tapetata cu hartie de copt doar pe fund, iar marginile le ungem cu ulei si presaram putina faina, pentru a nu se lipi, apoi dam tava la cuptorul preincalzit pentru 35-40 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea sau cu batul de frigarui (in cazul meu: d)
Cand baltul este gata, inchidem cuptorul si lasam tava acolo cu usa intre-deschisa pentru a nu se raci brusc ca altfel riscam sa se lase.
Cand s-a racit in totalitate, il scoatem din tava, pe margini ne ajutam de un cutit, apoi il taiem in 3 pe orizontala.

Crema de sampanie:

Galbenusurile le mixam bine cu zaharul, adaugam amidonul si sampania si transferam ibricul pe aragaz, iar cu ajutorul unui tel amestecam continuu. Separat luam 3 linguri de sampanie si le amestecam cu agar-agar, iar cand s-a dizolvat il adaugam in crema, impreuna cu vanilia. Cand crema s-a ingrosat o da deoparte si o lasam sa se raceasca complet, amestecand din cand in cand.

Dupa ce crema de sampanie este rece o mixam cateva minute cu frisca batuta si o bagam la frigider pana umplem tortul.

Pentru jeleul de fructe de padure:
Intr-un blender punem fructele de padure decongelate si le mixam pana obtinem o pasta.

Punem amestecul de fructe intr-o oala impreuna cu zaharul si agar-agar-ul dizolvat in 2-3 linguri de sirop sau apa si lasam pe foc cateva minute pana cand piureul s-a ingrosat putin.

Cand este gata, oprim focul si trecem pasta rezultata printr-o sita pentru a obtine un jeleu fin si fara seminte.
Lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.

Pentru sirop: Penem apa cu zaharul pe foc, iar cand s-a topit zaharul, stingem aragazul si adaugam putina esenta de rom.

Pentru ansamblare:
In tava unde am copt blatul, asezam prima foaie de blat, o insiropam, apoi o ungem un jeleu si punem un strat de crema de sampanie, pe urma asezam a doua foaie de blat, procedam la fel, iar pe ultima foaia de deasupra inainte de a o aseza in tava o insiropam foarte putin si o ungem si pe aceasta cu jeleu si cu grija o punem in tava cu parte de jeleu in jos.

Invelim frumos tortul cu folie de plastic si il dam la frigider peste noapte.

Pentru ornat:
Cu ajutorul unui cutit scoatem tortul din tava cu inel detasabil si acum vine partea frumoasa ...

Pentru a scoate tava de la fund, am intors tortul cu ajutorul unei farfurii, apoi pentru a-l intoarce din nou cu fata in sus am asezat deasupra un carton pe care a pus o hartie de copt si rapid am reusit sa il aduc la starea in care a fost atunci cand l-am scos de la frigider, dar fara tava: d

Bun ... acum pentru a-i da forma de fluture am folosit o foaie de hartie A4 si cu pixul am trasat mijlocul fluturelui, l-am decupat cu o foarfeca si foaia cu partea goala in mijloc am pus-o exact in centrul blatului, iar cu un cutit am taiat usor centrul blatului in forma de corp a fluturelui si totodata si hartia de copt cu care m-am ajutat de a intoarce aripile si a le transfera pe tava.

Dupa ce am dat tortului forma de fluture am acoperit cu un strat foarte subtire de crema de samapanie ramasa cu jumatate din frisca batuta, am facut conturul cu putina frisca amestecata cu piureul de fructe, mijlocul l-am ornat cu frisca amestecata cu cacao, iar aripile le-am uns cu pireul de fructe ramas! Am mai folosit cateva ornamente din bombonele stelute si fluturasi!
Dam tortul la frigider pana vin oaspetii sa fie devorat!
Sa va fie de bine!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu dovleac copt

Tarta cu dovleac copt

Tarta cu dovleac copt
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata
Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Sireata
2
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Colacei Bucovineni
3
Dulciuri

Colacei Bucovineni

Colacei Bucovineni
Dulceata de paducel (gherghine)
4
Conserve, muraturi

Dulceata de paducel (gherghine)

Dulceata de paducel (gherghine)
Parteneri
Pasca cu aluat de cozonac (reteta video)
Bucataras.RO

Pasca cu aluat de cozonac (reteta video)

Pasca cu aluat de cozonac este desertul nelipsit de pe masa de Paste. Dupa cum puteti deduce, pasca este un cozonac umplut cu...

Pasca cu aluat de cozonac (reteta video)
Rulouri fragede cu branza
Culinar.RO

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia