Tort de ciocolata, portocale si nuci pentru o dubla aniversare

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Tort de ciocolata, portocale si nuci pentru o dubla aniversare

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 200g zahar
  • 200g faina
  • 140g unt la temperatura camerei
  • 1 varf de cutit praf de copt
  • 1 varf de cutit sare
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 120ml vin rosu
  • 80g nuci
  • 60g ciocolata
  • Crema 1:
  • 500g frisca lichida
  • 500g ciocolata neagra cu 52% cacao
  • coaja de la 1 portocala
  • putina esenta de portocala
  • 30g unt
  • Crema 2:
  • 200ml suc de portocale stors
  • coaja de la 1 portocala
  • 150g zahar
  • 20g amidon de porumb
  • 4 galbenusuri
  • 75g unt
  • 250g frisca batuta
  • Pentru sirop:
  • 200ml apa
  • 150g zahar
  • felii de portocala
  • 20ml esenta de portocala
  • putina esenta de rom

Mod de preparare

Untul impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar le batem cu mixerul pana obtinem o crema, adaugam pe rand galbenusurile si vanilia, mai mixam pana incorporam bine totul.

Ingredientele uscate, faina, sarea, praful de copt si scortisoara le amestecam intr-un bol cu o furculita, apoi le adaugam treptat in compozitia de unt mixand cateva secunde.


Punem si vinul putin cate putin pana omogenizam bine totul. La final adaugam si ciocolata cu nuca, maruntite cu un cutit.

Albusurile le batem spuma impreuna cu restul de zahar si le incorporam in compozitie cu ajutoul unei spatule, de jos in sus.

Turnam compozitia rezultata intr-o tava de 24cm tapetata cu ulei si faina sau cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de 55 minute.

Lasam sa se raceasca si il taiem in 3 pentru a obtine 3 foi.


Pentru crema 1:

Frisca lichida o punem intr-un ibric impreuna cu coaja de portocala si o incalzim pe aragaz pana la punctul de fierbere, intre timp ciocolata o rupem bucatele si o asezam intr-un bol, iar cand frisca lichida a ajuns la punctul de fierbere rasturnam peste ciocolata (ne ajutam de o strecuratoare pentru a nu cadea si coaja de portocala), lasam cateva minute, apoi cu o spatula amestecam pana omogenizam bine totul, adaugam si untul si amestecam din nou pana il incorporam si pe acesta in crema. Lasam sa se raceasca apoi mixam bine impreuna cu esenta de portocala pana cand crema devine pufoasa.


Pentru crema 2:

Intr-un ibric punem galbenusurile, zaharul si amidonul, amestecam cu un tel, iar peste punem sucul de portocale, coaja si untul. Punem totul pe foc si amestecam continuu pana cand crema s-a ingrosat.

Rasturnam crema in alt vas trecand-o printr-o strecuratoare si o lasam sa se raceasca complet, apoi o mixam bine impreuna cu frisca batuta.


Pentru sirop:


Punem pe foc intr-un vas apa, zaharul si felii de la 2 portocale mai mici. Lasam sa fiarba cateva minute, apoi adaugam si esentele. Scoatem feliile de portocala pe o farfurie, iar cu siropul, insiropam bine foile.

Cu feliile de portocale ornam deasupra tortul (optional)


Pentru ansamblare:

Punem cremele in 2 posuri separate.

Primul blat il insiropam bine, punem cremele in cercuri, prima data crema cu ciocolata, apoi crema de portocala si tot asa..., asezam a doua foaie, o insiropam si pe aceasta,

punem cremele la fel, asezam si ultima foaie pe care o insiropam foarte putin, apoi o imbracam cu restul de crema de ciocolata.

Cu crema de portocala ramasa am facut niste trandafiri pe margini, iar deasupra asezam feliile de portocala din sirop, am facut niste frunzulite de ciocolata si am asezat niste bucati de miez de nuca!


Un deliciu cu multa ciocolata!


Am facut acest tort cu multaaa ciocolata deoarece ne place la toti din familie ciocolata si daca tot este concurs s-a nimerit la fix aniversarea mea, dar si a bebelusului nostru!
Acest tort este dintr-un blat deosebit cu nuca, scortisoara si vin rosu, alaturi de 2 creme minunate care se potrivesc de minune...pentru noi este un tort perfect!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Tartiflette- specialitate Savoyarda
2
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
3
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.