Tort de Ciocolata cu Crema de Alune

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
ridicata
Tort de Ciocolata cu Crema de Alune

Ingrediente

  • Pentru 2 blaturi de ciocolata
  • -10 oua
  • -300 g zahar
  • -300 g unt nesarat
  • -300 g faina alba
  • -4 lingurite praf de copt
  • -300 g ciocolata neagra
  • topita
  • Pentru pralina
  • -150 g zahar tos
  • -150 g alune de padure
  • Pentru crema de ou cu ciocolata
  • -200 g zahar tos
  • -7 galbenusuri
  • -semintele de la 1 pastaie de vanilie
  • -250 ml lapte
  • -300 g ciocolata noisette
  • topita
  • -600 g unt
  • moale
  • Optional: afine
  • capsuni
  • zmeura
  • Decor: ciocolata topita si / sau fructe inmuiate in ciocolata;

Mod de preparare

Blat de ciocolata
Mixati untul impreuna cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul si este pufos.
Adaugati ouale, batute in prealabil ca pentru omleta (toate deodata) si mixati bine.
Incorporati apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt si la sfarsit, ciocolata topita pe aburi si racita.
Impartiti amestecul in 2 tavi unse cu unt si tapetate cu hartie de copt (diametru 26 cm); nivelati.
Dati la cuptorul incins, pentru 35-40 min, la 180 grade sau pana cand blaturile sunt coapte si trec testul cu scobitoarea.
Lasati la racit pe un gratar.

Pralina
Prajiti alunele timp de 10-15 min, la 150 grade, in tava tapetata cu hartie de copt.
Scoateti-le si inveliti-le intr-un prosop de bucatarie. Dupa cateva minute frecati-le bine intre ele, in prosop, pentru a indeparta cojile.
Caramelizati zaharul la foc mic pana la culoarea chihlimbarului, apoi adaugati alunele. Amestecati bine ca alunele sa fie acoperite de zaharul topit, turnati compozitia pe o suprafata siliconata / hartie de copt si lasati sa se intareasca si raceasca.
Rupeti in bucati, apoi spargeti amestecul pana obtineti cristale fine.

Crema de ou cu ciocolata
Mixati la viteza mare galbenusurile impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie pana cand isi dubleaza volumul si galbenusurile sunt aproape albe.
Adaugati in fir subtire laptele incalzit pana inainte de punctul de fierbere, amestecand continuu cu un tel.
Transferati vasul pe baie de aburi si bateti / mixati in continuare pana ce crema isi tripleaza volumul si se ingroasa.
Dati deoparte si lasati la racit.
Inglobati pe rand si in transe, intai untul spumat, apoi ciocolata topita si racita si la urma ½ din cantitatea de pralina, mixand de fiecare data.

* Daca vreti o crema crocanta cu aroma intensa de alune de padure, putetii adauga toata pralina.

Asamblare
Taiati fiecare blat in doua, impartiti crema in 4 si folositi de un inel pentru a asambla tortul.
Asezati primul blat, apoi ¼ din crema, blat, ¼ din crema, blat, ¼ din crema si ultimul blat.

* Optional, puteti adauga peste crema celui de al 2-lea blat cateva fructe, dar nu exagerati cu cantitatea pentru a nu-i schimba gustul.

Dati tortul la frigider pentru cca 30 min, cu inel cu tot.
Scoateti apoi inelul si puneti ultima parte din crema, insistand mai ales pe margini.
Pentru decor, turnati deasupra ciocolata topita si racorita, lasand-o sa se prelinga putin si pe laterale.
Decorati cu restul de pralina.

* Optional, puteti sa inmuiati cateva fructe in ciocolata, sa le lasati sa se intareasca si apoi sa le aranjati deasupra sau puneti aschii de ciocolata ori ornati cum doriti.

Pastrati la rece pana la servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Rulada de Biscuiti (de Post)
5
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Parteneri
Ciorba de loboda
Bucataras.RO

Ciorba de loboda

Nu prea se împacă ai mei cu genul acesta de ciorbe, dar mie îmi plac, iar primăvara sunt chiar indicate, ajută...

Ciorba de loboda
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola