Tort de Ciocolata

Complexitate
redusa
Tort de Ciocolata

Ingrediente

  • Crema:
  • -250 g zahar tos
  • -35 g amidon
  • -1/2 lingurita sare
  • -400 ml smantana pentru frisca
  • -300 ml lapte
  • -200 g ciocolata amaruie, taiata bucatele
  • -2 lingurite extract de vanilie, optional
  • Blat:
  • -400 g zahar
  • -1 lingurita sare
  • -220 g faina, cernuta
  • -1 lingurita praf de copt
  • -2 lingurite bicarbionat de sodiu
  • -85 g cacao, cernuta
  • -250 ml smantana sau lapte batut
  • -125 ml ulei
  • -2 oua mari sau 3 oua mici
  • -1 lingurita esenta de vanilie
  • -250 ml cafea fierbinte

Mod de preparare

Crema:
Puneti un vas de inox la rece, in frigider.

Intre timp, amestecati toate ingredientele, mai putin ciocolata si vanilia, intr-un vas ce urmeaza sa-l puneti pe aburi. Lasati la bain - marie pana ce continutul este fierbinte, apoi adaugati ciocolata. Amestecati continuu pana ce aceasta se topeste, compozitia trece de la aspectul granulat la unul fin de crema de ciocolata si incepe sa se ingroase. Dati deoparte vasul de pe aburi, adaugati vanilia (optional) si omogenizati.

Varsati continutul in vasul de inox rece, asezati peste suprafata cremei o folie de plastic si intepati-o din loc in loc cu o scobitoare (pentru ca aburul sa aiba pe unde iesi).

Dati la rece pentru minim 4 ore.

Blat:
Amestecati toate ingredientele uscate (zahar, sare, faina cernuta impreuna cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si cacao).

Separat, amestecati toate ingredientele umede, mai putin cafeaua (smantana sau laptele batut, uleiul, ouale) si bateti usor cu telul para. La sfarsit inglobati cafeaua foarte fierbinte (neaparat sa fie fierbinte!!!); rolul ei este de a potenta gustul de ciocolata; in produsul final nu se va simti gustul de cafea.

Combinati cele doua compozitii.

Veti obtine un aluat foarte lichid, de aceea este recomandat ca tava de tort folosita sa fie tapetata cu hartie de copt si pe exterior sa fie imbracata in folie de aluminiu.

Turnati in tava de tort cu inel detasabil pregatita (diametrul de 22 cm) si dati la cuptorul incins pentru cca 60- 70 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt si trece testul cu scobitoarea.
Scoateti blatul din forma si lasati la racit pe un gratar.

Taiati blatul in trei parti egale, pe orizontala.

Montare
Asezati pe un platou primul blat (cel care a fost la partea superioara a blatului copt) si intindeti 1/3 din crema racita.

Continuati cu blatul doi, 1/3 crema, al treilea blat, iar cu restul de crema acoperiti partea superioara si cea laterala a tortului.

Dati la rece cel putin 2 ore.

Este un tort aspectuos de aceea poate fi lasat simplu sau poate fi ornat dupa preferinta.

Serviti feliat
Se poate pastra la rece pana la 4 zile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Tochitura dunareana
Bucataras.RO

Tochitura dunareana

Nu foarte multa lume agreeaza rinichii in mancare datorita mirosului lor specific, insa daca sunt bine pregatiti mirosul va...

Tochitura dunareana
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti