Tort cu mousse de vanilie si piure de zmeura

Portii
8
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa
Tort cu mousse de vanilie si piure de zmeura

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • un varf cutit sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 100g zahar brun
  • 3 linguri apa fierbinte
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 150g faina de migdale
  • Mousse de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri cu varf zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 3 linguri amidon de porumb
  • 450ml lapte
  • esenta de vanilie dupa gust
  • 1 plic gelatina
  • 4 linguri apa rece pentru hidratat gelatina
  • 200ml smanatana naturala pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra cu gust de vanilie
  • Pentru piureul de zmeura:
  • 250g piure de zmeura indulcit, pregatit inainte si pus in pungute la congelator
  • 3 lingurite de amidon de porumb dizolvat in 3 linguri apa rece
  • Sirop:
  • 150ml apa
  • 2 lingurite zahar pudra cu vanilie
  • esenta de vanilie
  • Crema de ciocolata:
  • 200ml smantana naturala pentru frisca
  • 1 lingura zahar
  • 200gr ciocolata 56% cacao
  • 50gr unt nesarat 82% grasime

Mod de preparare

Separam ouale, albusurile le batem spuma cu un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat, pe urma adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Apa, uleiul si vanilia le adaugam in compozitia de oua si mai amestecam putin, iar la final adaugam faina de migdale (care se poate inlocui cu cea de grau) cu praful de copt. Amestecam bine totul si turnam compozitia rezultata intr-o tava cu peretii detasabili de 24cm tapetata cu hartie de copt pe fund si unsa cu ulei si faina pe margini. Dam tava la cuptorul preincalzit la 175°C pentru 30 minute.
Cand este gata, scoatem blatul si-l lasam la racit direct in tava, apoi pe un gratar. Cand este complet rece, il taiem in 2, pe orizontala.

Pentru mousse-ul de vanilie:
Pentru inceput, punem gelatina la hidratat in 4 linguri de apa rece.
Intr-un ibric, punem galbenusurile impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, amidonul si laptele in fir subtire, amestecand energic pentru a evita eventualele cocoloase. Transferam ibricul pe foc si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa. Dam deoparte, punem esenta de vanilie si lasam sa se racoreasca, iar cand este calduta, adaugam gelatina pusa cateva secunde la microunda. Omognizam si lasam sa se raceasca complet.
Cand crema de vanilie este rece, mixam frisca lichida (eu am avut-o la frigider, apoi inainte de a mixa am pus-o in bol si le-am pus la congelator 10 minute, este important sa fie si bolul rece, pentru ca frisca sa se lege) cu zaharul pudra si cand este pufoasa, adaugam lingura cu lingura din crema racita pana obtinem un mousse aerat si bine legat.

Pentru piureul de zmeura:

Punem intr-un ibric, pe foc, piureul de zmeura indulcit impreuna cu amidonul dizolavat in cele 3 linguri de apa rece si amestecam cu un tel pana se ingroasa. Turnam compzitia intr-un vas de 10 cm si lasam sa se raceasca complet, apoi dam vasul la congelator pentru 15 minute.

Pentru sirop:
Apa cu zaharul si vanilia le punem pe foc, atat cat sa se topeasca zaharul.

Pentru crema de ciocolata:
Punem frisca lichida la incalzit impreuna cu zaharul, iar cand s-a incalzit bine, oprim focul si punem ciocolata rupta in bucatele si untul, amestecam pana la omogenizare.
Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o dam la frigider pentru 30 minute.

Asamblare:

Pe un platou punem inelul in care am copt blatul si asezam prima jumatate de blat, insiropam bine, punem jumatate din mousse-ul de vanilie, in centrul tortului, rasturnam piureul de zmeura inchegat, deasupra turnam restul de mousse de vanilie si acoperim tortul cu cealalta jumatate de blat insiropat. Invelim totul cu folie de plastic si-l dam la frigider pentru minim 2 ore sau peste noapte.
Cand scoatem tortul de la frigider avem grija sa trecem cu un cutit bine ascutit intre tort si tava, pentru a iesi perfect. Invelim tortul in crema de ciocolata si ornam dupa bunul plac (eu clar, fara imaginatie :)) ). Am pus zmeura proaspata si floricele cumparate din comert.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Prajitura Sireata
3
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Cremes A la Cluj
5
Dulciuri

Cremes A la Cluj

Cremes A la Cluj
Parteneri
Prajitura cu ganache de ciocolata si crema de branza
Bucataras.RO

Prajitura cu ganache de ciocolata si crema de branza

O prajitura cu o crema fina, un blat bine insiropat, aromata...tot ce ne trebuie pentru un rasfat alaturi de cei dragi!

Prajitura cu ganache de ciocolata si crema de branza
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce